Šípky – 10 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!

Šípky – 10 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!

K najtradičnejším plodom tunajšej jesennej prírody patria jablká či hrušky, taktiež gaštany. Jeseň je i sezónou húb, no zabudnúť nemôžeme ani na šípky. Reč je o plodoch ruže šípovej, ktorá je rozšírená naprieč prakticky celou Európou. Tento pomerne veľký ker možno nájsť na okrajoch lesov, v priekopách, na slnečných stráňach aj v okolí ľudských obydlí, a to od nížin po horské oblasti do výšky 1200 m nad morom. 

Zber červených plodov s vysokým obsahom vitamínu C možno podniknúť už začiatkom jesene, bylinkári však odporúčajú počkať na prvé mrazy, pretože vtedy sú šípky ešte zdravšie. Nazbieranú úrodu je pritom vhodné rýchlo vysušiť, napríklad v umelých podmienkach pri teplote do 60 °C. Šípky však nemusíme len sušiť, využiť sa dajú na mnoho rôznorodých spôsobov, či už čerstvé, alebo sušené. 

Prinášame hneď 10 inšpirácií na úžasné recepty zo šípok, ktoré počas tejto jesene musíte vyskúšať! Šípky sa dajú využiť v kuchyni, ale aj pre zdravie či krásu. Ktorý recept si zamilujete najviac?

Šípkový čaj

Ingrediencie: 1 – 2 ČL sušených šípok, 250 ml horúcej vody (80 °C), podľa chuti citrónová šťava a med.

Postup: Šípky zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať asi 15 minút. Scedíme, podľa chuti pridáme med a citrónovú šťavu a pri ťažkostiach podávame 2 až 4 šálky denne. Šípkový čaj podporuje obranyschopnosť a imunitný systém, odstraňuje únavu a povzbudzuje činnosť pečene aj žlčníka. Je dobrým podporným prostriedkom pri nachladnutí a infekciách dýchacích ciest. 

Odporúčame: ​Tymianový sirup – TOP pomocník proti kašľu. Ako ho pripraviť?

Šípkový lekvár

Ingrediencie: 1 kg šípok, 800 g kryštálového cukru, šťava z 2 až 3 citrónov, škorica, vanilka, voda.

Postup: Šípky prepláchneme, očistíme a domäkka povaríme v troche vody (tak aby boli úplne ponorené). Zmes rozmixujeme a prepasírujeme, aby sme odstránili jadierka a chĺpky. K prepasírovanej zmesi pridáme cukor, citrónovú šťavu aj vanilku so škoricou. Varíme do zhustnutia, podľa potreby prilievame trochu vody. Keď lekvár zhustne, odstavíme z ohňa, necháme chladnúť asi 15 minút a rozlejeme ho do čistých pohárov na zaváranie. Zatvoríme ich a otočíme hore dnom. 

Šípkový sirup

Ingrediencie: 500 g čerstvých šípok, 1 l vody, 750 g trstinového cukru, šťava z 1 citróna.

Postup: Šípky umyjeme, očistíme, rozdrvíme a zalejme vodou. Takto necháme odpočívať do druhého dňa. Následne zmes v hrnci zahrejeme, no nevaríme ju. Výluh scedíme a pridáme doň cukor a citrónovú šťavu. Mierne ešte zahrejeme na slabom ohni, kým sa cukor rozpustí. Následne prelejeme do čistých fliaš a po ochladnutí uskladníme v chladničke.  

Šípková omáčka k mäsu

Ingrediencie: 0,5 l vody, hrsť sušených vylúpaných šípok, tyčinka škorice, 2 klinčeky, 3 ks nového korenia, kúsok citrónovej kôry, 0,5 l zeleninového vývaru.

Postup: Vo vode rozvaríme šípky so škoricou, klinčekmi, novým korením a citrónovou kôrou. Rozvarené šípky pridáme do maslovej bledej zápražky, ktorú sme si medzitým pripravili v menšom hrnci. Následne pridáme vývar a všetko spolu za stáleho miešania povaríme. Odstavíme a podávame ako omáčku k mäsku. 

Šípkový dip

Ingrediencie: 200 g čerstvých šípok, limetková šťava, biele korenie, soľ, 4 PL medu, 1 dcl cherry koňaku.

Postup: Šípky očistíme, pokrájame a zbavíme chĺpkov. V hrnci či na panvičke ich mierne podlejeme vodou a udusíme domäkka. Následne ich prelisujeme a hotový pretlak dochutíme trochou limetkovej šťavy, bielym korením a soľou. Dobre premiešame a ešte do teplého dipu primiešame med. Necháme vychladnúť. Pred podávaním pridáme aj koňak, dôkladne premiešame a zachladíme v chladničke. Podávame k pikantným syrom či grilovanému mäsku. 

Šípkový likér

Ingrediencie: 200 g čerstvých šípok, 100 g trstinového cukru, 0,5 l vodky (alebo slivovice), 0,4 l prevarenej vody.

Postup: Šípky očistíme, rozdrvíme a rozmixujeme, pridáme k nim cukor. Zmes zalejme alkoholom a necháme pri izbovej teplote lúhovať počas jedného mesiaca. Zopárkrát môžeme počas lúhovania zmes premiešať. Následne zmes scedíme a k výluhu pridáme prevarenú vodu. Hotový likér uskladníme v dobre uzatvárateľnej fľaške a odložíme do chladničky. Maličký štamperlík likéru možno denne užívať ako prevenciu a na podporu zdravia v zimnom období. Pomáha pri bolestiach v hrdle či prechladnutí. 

Odporúčame: ​Prietržník holý – prírodný pomocník pre močové cesty. Ako ho použiť?

Šípkové víno

Ingrediencie: 400 g sušených šípok, 1,7 kg kryštálového cukru, 4 l vody, 1 balíček živnej soli, 1 balíček kvasiniek.

Postup: Z usušených šípok odstránime stopky a kalíšky. Zasypeme 200 g cukru a sparíme 3 l vriacej vody. Pridáme živnú soľ. Následne si pripravíme roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody. Keď vychladne, všetko zlejeme do kvasnej nádoby a pridáme zákvas. Keď sa kvasný proces skončí, víno stočíme aspoň dvakrát. Necháme ustáť a následne naplníme do fliaš. Pred pitím sa odporúča nechať šípkové víno pár týždňov odležať. 

Šípkový olej

Ingrediencie:1 diel šípok, 1 diel kvalitného rastlinného oleja za studena lisovaného (olivový, mandľový, jojobový).

Postup: Očistené šípky nasypeme do nádobky s uzáverom a v pomere 1:1 ich zalejeme olejom. Následne necháme lúhovať asi 4 až 6 týždňov. Nádobku pravidelne pretrepávame. Potom olej scedíme a uskladníme v tmavej sklenej fľaštičke. Hotový olej možno používať na starostlivosť o pokožku tela, suchú a zrelú pleť, prvé vrásky, strie aj nechty. Dobre podporuje hojenie jaziev a priaznivý účinok má pri akné. Pridávať ho môžete aj do obľúbeného pleťového krému či inej kozmetiky. 

Šípková masť

Ingrediencie: 4 ČL nasekaných šípok, 150 g kokosového oleja, 1 ČL vodky.

Postup: Kokosový olej zahrejeme v hrnci či na panvičke a pridáme k nemu šípky. Povaríme asi 3 minúty. Následne odstavíme z ohňa a necháme 7 hodín odstáť, pokojne aj počas noci. Potom zmes opäť zahrejeme, prešľaháme a scedíme. Následne pridáme vodku, premiešame a hotovú masť uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe v chladničke (maximálne 2 mesiace). Masťou sa odporúča ošetrovať hlavne jazvy. 

Šípková pleťová maska

Ingrediencie: 1 PL čerstvých šípok, 1 ČL tvarohu.

Postup: Šípky umyjeme, rozrežeme a vyberieme z nich jadierka i chĺpky. Následne ich spolu s tvarohom dohladka rozmixujeme. Nanesieme na tvár a necháme pôsobiť 15 až 25 minút. Potom opláchneme vlažnou vodou a pleť osušíme čistým uterákom. Šípková maska je skvelá pri problémoch s akné. Ak vás trápi akné na dekolte či chrbte, použite masku aj v týchto partiách. 

Odporúčame: ​Bylinky v tehotenstve – ktorým sa pre nežiaduci účinok radšej vyhnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní