Prietržník holý – prírodný pomocník pre močové cesty. Ako ho použiť?

Prietržník holý – prírodný pomocník pre močové cesty. Ako ho použiť?

Ľudová medicína pozná mnoho byliniek, ktorá majú priaznivý vplyv na močové ústrojenstvo a môžu byť nápomocné pri liečbe rôznych ochorení močových ciest. Ide napríklad o zlatobyľ obyčajnú, ktorá podporuje rozpúšťanie a vyplavovanie piesku i kameňov z tela. Známa svojou silou podporiť zdravie močových ciest je aj praslička roľná a taktiež brusnica pravá, medvedica lekárska či breza previsnutá. 

Zabudnúť však nemožno ani na prietržník holý, typický svojimi poliehavými stonkami a drobnými lístkami. Ako nám dokáže táto bylina pomôcť? Prinášame recepty na využitie prietržníka pri rôznych problémoch. 

Poznáte prietržník holý?

Prietržník holý, latinsky Herniaria glabra, je jednoročná alebo trváca bylina z čeľade silenkovité. Typická je tenkým koreňom, z ktorého vyrastajú do kruhu rozložené poliehavé stonky s dĺžkou až do 30 cm. Byľ je husto rozkonárená, porastená drobnými protistojnými lístkami. Obvykle má svetlozelenú až žltozelenú farbu. Kvety vyrastajú z pazúch listov. Sú drobné, nenápadné a rovnako majú žltozelenú farbu. Objavujú sa od júna do septembra. 

Rod prietržník pritom zahŕňa niekoľko desiatok druhov, ktoré sú si vzhľadovo veľmi podobné. Rôzne druhy sú rozšírené naprieč takmer celým svetom, rastú v Európe, ázijských oblastiach, na severe Afriky aj v Južnej Amerike. Známy je napríklad aj prietržník chlpatý, latinsky Herniaria hirsuta.

Odporúčame: Ako sa zbaviť vínnych mušiek? Tipy a triky, ktoré musíte poznať

účinky prietržníka

Zdroj: Shutterstock®

Aké má prietržník holý účinky?

Na liečebné účely sa z prietržníka holého využíva kvitnúca vňať, ktorá je zdrojom mnohých účinných látok. Droga obsahuje rôzne saponíny, flavonoidy, silicu, kumarín a jeho deriváty, triesloviny, kyselinu herniarovú aj kyselinu glycerolovú. Prietržník bol už v minulosti známy predovšetkým diuretickými, čiže močopudnými účinkami. Pôsobí protizápalovo a dezinfekčne. Už od nepamäti bola táto bylina využívaná najmä na podporu liečby ochorení močových ciest.

Tradičná medicína pripisuje prietržníku nasledujúce účinky:

  • podporuje vylučovanie moču a prečisťuje močové cesty,

  • podporuje liečbu zápalov močových ciest,
  • uvoľňuje kŕče močového mechúra spôsobené zápalom,
  • pomáha pri kameňoch a piesku v obličkách a močových cestách,
  • priaznivo vplýva na funkcie močového ústrojenstva,
  • zbavuje telo nadbytočných tekutín (zmierňuje problém s nadmerným zadržiavaním vody v tele),
  • uvoľňuje hlieny z dýchacích ciest,
  • pomáha pri zápaloch žlčníka,
  • znižuje riziko trombóz,
  • podporuje látkovú premenu.

Kde nájsť prietržník?

Prietržník holý rastie naprieč Európou, u nás sa vyskytuje mimo vysokohorských oblastí, predovšetkým v nížinách. Preferuje suchšie stanovištia. Možno ho hľadať na skalnatých a piesočnatých miestach, kamenitých cestách, v okolí polí, na lúkach, pasienkoch. Nazbieranú kvitnúcu vňať, odrezanú asi 2 až 3 cm od zeme, sa odporúča vysušiť v tenkých vrstvách na dobre vetranom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 35 °C.

Sušenú drogu prietržníka je tiež možné nájsť v lekárňach, na internete a v predajniach so zdravými potravinami. Prietržník však môžete privítať aj vo svojej záhrade. Často je pestovaný na okrasné účely, no zároveň ho možno využiť aj na tie liečebné. Prietržník sa hodí do skaliek či popri záhradné chodníčky, no rovnako na pokrytie pôdy miesto trávnika. Keďže je plazivý a dobre sa rozrastá, ide o skvelú pôdopokryvnú rastlinu. Vyžaduje suchšie a slnečné stanovište.

Čaj z prietržníka holého

Z prietržníka holého sa tradične pripravuje v prvom rade čaj, a to z vňate rastliny (zakúpenej, nazbieranej, vypestovanej). Prietržníkový čaj je vhodný na podporu vylučovania moču, pri močovom piesku a močových kameňoch, pri liečbe zápalov močového mechúra a obličiek, ako aj na celkovú dezinfekciu močových ciest. Čaj možno pripraviť z 1 až 2 ČL vňate prietržníka na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10 až 15 minút a scedíme. Pri ťažkostiach podávame 3 šálky čaju denne. Nápoj nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy. 

Odporúčame: Palina dračia – ako si vypestovať vlastný estragón a ako ho používať?

čaj z prietržníka

Zdroj: Shutterstock®

Zmes z prietržníka na močové kamene

Prietržník holý sa častejšie využíva v bylinných zmesiach. Možno ho kombinovať s ďalšími bylinkami, ktoré majú priaznivý vplyv na močový trakt, čím sa vytvorí veľmi účinná zmes pri rôznorodých urologických ťažkostiach. 

Na zmes na podporu liečby močových kameňov budeme potrebovať:

  • 40 g vňate prietržníka

  • 20 g vňate horčiaka štiavolistého
  • 10 g koreňa ligurčeka
  • 10 g kvetu prvosienky

Postup: Bylinky zmiešame. Na prípravu čaju použijeme 1,5 ČL zmesi na 300 ml vriacej vody. Povaríme 2 minúty a necháme lúhovať 10 minút. Scedíme a podávame pri akútnych ťažkostiach 3-krát denne (nie dlhodobo!).

Tinktúra z prietržníka holého

Z prietržníka holého sa v rámci tradičnej medicíny pripravuje aj bylinná tinktúra. Tú si môžete zakúpiť v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami. No výroba tinktúr je možná aj v domácom prostredí. Tinktúra z nátržníka pôsobí močopudne a protizápalovo a môže byť osožná pri ťažkostiach s močovými cestami. 

Na tinktúru z prietržníka potrebujeme:

  • 100 g vňate prietržníka holého

  • 5 až 7 dcl liehu (aspoň 40 %)
  • 7 dcl sklenený pohár (zaváraninový)

Postup: Vňať dáme do pohára a zalejeme ju čistým vysoko percentným alkoholom (vňať musí byť celá ponorená). Uzavrieme a necháme na teplom mieste macerovať 2 až 3 týždne. Počas tejto doby obsah pohára z času na čas pretrepeme. Následne tinktúru scedíme a zbavíme všetkých pevných čiastočiek. Uskladníme ju v tmavej nádobke na suchom a tmavom mieste. Pri ťažkostiach podávame dvakrát denne 10 kvapiek tinktúry (necháme rozpustiť vo vode). Pri zakúpenej tinktúre dodržiavajte odporúčané dávkovanie, ktoré uvádza výrobca. 

Obklad z prietržníka

Viete, odkiaľ má prietržník svoje meno? V minulosti sa táto bylinka používala aj na ošetrenie pruhu, ktorý tiež nazývame prietrž alebo odborne hernia. Odtiaľ pochádza slovenský rodový názov prietržník aj latinský rodový názov Herniaria. Na podporu liečby nepríjemného pruhu možno pripraviť z prietržníka obklad.

Suroviny:

  • 100 g vňate prietržníka holého
  • 3 PL olivového oleja

Postup: Vňať nadrobno nasekáme a na oleji ju opražíme aspoň 10 až 15 minút. Zmes rozotrieme na čistú handru alebo gázu a mierne ochladnuté priložíme na oblasť pruhu. Previažeme a necháme pôsobiť počas celej noci. 

Odporúčame: Šetrenie energie v domácnosti nie je náročné. Zvládnete to vďaka jednoduchým trikom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní