FIT plnená paprika s morčacím mäsom pečená v rúre

FIT plnená paprika s morčacím mäsom pečená v rúre

    • Zdieľaj:
  • 0

Plnená paprika patrí medzi bežné recepty, ktoré sa pripravujú aj v slovenských kuchyniach. Presný pôvod tohto jedla je pritom pomerne ťažké nájsť, pretože obdobné pokrmy sa na rôzne spôsoby pripravujú v mnohých kútoch sveta. Niektoré zdroje uvádzajú, že plnené papriky pochádzajú zo Španielska, no pravdou je, že plnená paprika je bežná aj pre iné stredomorské krajiny, niektoré ázijské oblasti, dokonca Mexiko a Južnú Ameriku.

Taká plnená paprika, akú ju poznáme aj my, teda naplnená ryžou a mletým mäsom a podávaná s paradajkovou omáčkou, je bežná aj pre českú či maďarskú kuchyňu a niektoré balkánske krajiny. Plnenú papriku s paradajkovou omáčkou je možné vychutnať si aj samostatne, niektorí k nej však obľubujú napríklad aj knedľu, prípadne zemiaky. 

Ide pritom o výživný pokrm, ktorý možno zaradiť aj do vyváženého a zdravého stravovania. Ak si však chcete tradičnú plnenú papriku pripraviť vo fit verzii a ušetriť nejaké kalórie, odporúčame plnku z mletého morčacieho mäsa. Lahodnú plnenú papriku pečenú v rúre, ktorá je hotová za pár chvíľ, si môžete upiecť podľa receptu nižšie. Nebudete ľutovať!

recept na plnenú papriku

Zdroj: Shutterstock®

Na pečenú plnenú papriku budeme potrebovať:

  • 10 bielych paprík
  • 700 g mletého morčacieho mäsa
  • 2/3 šálky ryže (do receptu stačí použiť surovú ryžu)
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 vajce
  • 2 hrste nahrubo nastrúhaného parmezánu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • majoránka

Na omáčku:

  • 1 plechovka lúpaných paradajok (krájaných)

  • 1 paradajková passata
  • 2 ČL provensálskeho korenia
  • 1,5 ČL soli
  • 2 PL trstinového cukru
  • bazalka
  • plus na pekáč olej, 1 menšiu cibuľu a 2 strúčiky cesnaku

Postup prípravy plnenej papriky v rúre:

  • Ako prvé si papriky umyjeme, zhora im vyrežeme otvor, cez ktorý ich zbavíme jadierok.
  • V dostatočne veľkej miske zmiešame suroviny na náplň (mäso, ryža, cesnak, cibuľa, vajce, parmezán, koreniny), ideálne rukami. Zmesou naplníme papriky až po okraj. 
  • Nižší pekáč trochu vymastíme olejom a poukladáme naň jednu cibuľu nakrájanú na prúžky a nadrobno nasekané dva strúčiky cesnaku.  
  • Naplnené papriky poukladáme na pripravený pekáč. 
  • V miske zmiešame ingrediencie na omáčku, ktorou podlejeme papriky v pekáči. 
  • Papriky pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Následne teplotu zvýšime na 230 °C a pečieme ešte ďalších 10 minút. 
  • Po upečení môžeme servírovať, podľa chutí samotné, s pečivom, varenými alebo pečenými zemiakmi, prípadne knedľou. Dobrú chuť!

    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Nedostatok pohybu telo ničí. Tu je 10 signálov, že sa týka aj vás!
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Nedostatok pohybu telo ničí. Tu je 10 signálov, že sa týka aj vás!

  • 0
  • 13.09.2022
Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!

  • 0
  • 19.06.2022
Zabudnite na mýtus, že rastlinná strava je len o nudných šalátoch. Užite si jej pestrosť naplno
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Zabudnite na mýtus, že rastlinná strava je len o nudných šalátoch. Užite si jej pestrosť naplno

  • 0
  • 30.06.2022