Jednoduchý trik odhalí, či vašim blízkym hrozí skorá smrť

Jednoduchý trik odhalí, či vašim blízkym hrozí skorá smrť
  • 16.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Najnovšia štúdia preukázala, že ľudia, ktorí nedokážu stáť na jednej nohe 10 sekúnd majú takmer dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že do desiatich rokov zomrú. Idete to hneď vyskúšať? Podarilo sa vám to?

Avšak, vyskúšať by to mali najmä ľudia v strednom a staršom veku.

Pozri aj: Nie je bolesť ako bolesť. Viete, ako liečiť rôzne bolesti hlavy?

stav pred smrťou

Zdroj: Shutterstock®

Udržanie rovnováhy a demencia?

Aj keď skúška rovnováhy môže pôsobiť smiešne a čudne, to či človek dokáže udržať rovnováhu totiž podľa odborníkov poskytuje určitý pohľad na jeho zdravie, informuje britský portál The Guardian.

Staršie výskumy naznačujú, že neschopnosť udržať rovnováhu na jednej nohe je spojená s väčším rizikom mŕtvice. Štúdie tiež preukázali, že ľudia, ktorí ťažko udržia rovnováhu dosahujú horšie výsledky v mentálnych testoch, čo naznačuje súvislosť s demenciou.

Rovnováha a úmrtnosť

Aktuálne medzinárodná skupina odborníkov z Veľkej Británie, USA, Austrálie, Fínska a Brazílie dokončila štúdiu prvú svojho druhu. Dvanásť rokov totiž vedci skúmali vzťah medzi rovnováhou a úmrtnosťou. Svoje zistenia následne publikovali v British Journal of Sports Medicine.

Hoci výskum prebiehal formou pozorovania a nezistil príčinu, jeho výsledky sú zarážajúce. Neschopnosť stáť na jednej nohe 10 sekúnd v strednom až neskoršom veku je totiž spojená s takmer dvojnásobným rizikom úmrtia v priebehu 10 rokov.

Zistenia sú tak závažné, že výskumníci pod vedením doktora Claudia Gila Arauja z kliniky v Rio de Janeiru navrhujú, aby bol test rovnováhy zahrnutý aj do bežných kontrol u ľudí v staršom veku.

Neprehliadni: Bezpečnostné pracovné rukavice pre každého správneho majstra

príznaky smrti

Zdroj: Shutterstock®

Výskumu sa v rokoch 2008 až 2020 zúčastnilo 1 702 dobrovoľníkov vo veku 51 až 75 rokov, ktorí nemali problémy s chôdzou. Na začiatku požiadali účastníkov výskumu, aby stáli na jednej nohe 10 sekúnd bez akejkoľvek podpory.

Následne ich požiadali, aby sa pokúsili udržať rovnováhu tak, že si nohu založia k druhej nohe, na ktorej stoja, ruky si dajú v bok a budú sa pozerať pred seba, ako sa to robí pri cvičení jogy.

Každý piaty účastník v teste neuspel. Zároveň, počas nasledujúcich 10 rokov až 123 ľudí z rôznych príčin zomrelo.

Na základe uvedených zistení vedci dospeli k záveru, že 10-sekundový test rovnováhy poskytuje rýchlu a objektívnu spätnú väzbu pre pacienta i zdravotníka o statickej rovnováhe a sprístupňuje užitočné informácie o riziku úmrtnosti u mužov a žien v strednom a staršom veku.

Odporúčame: Musíte ísť do práce a jasle sú plné? Riešením sú detské skupiny


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní