Nepríjemná očná migréna – aké má prejavy a čo ju spúšťa?

Nepríjemná očná migréna – aké má prejavy a čo ju spúšťa?

Migrénu možno charakterizovať ako chronické záchvatové ochorenie sprevádzané bolesťami hlavy, ktoré sú výsledkom špecifických zmien v mozgu. Migrény sa obvykle prejavujú výraznými a intenzívnymi bolesťami hlavy, ktoré sú často jednostranné, no taktiež ďalšími príznakmi, napríklad vracaním, nechutenstvom či citlivosťou na svetlo a hluk. 

Migréna ani zďaleka nepredstavuje zriedkavý problém, práve naopak. Trápi čoraz viac ľudí, a to i v mladších vekových kategóriách. Najčastejšie sú však postihnuté ženy, a to vo veku od 20 do 45 rokov. Existuje pritom aj menej častá forma migrény, takzvaná očná migréna. Čo ju spúšťa a ako sa prejavuje?

Čo je očná migréna?

Očná migréna, tiež migréna sietnice, predstavuje menej častú formu migrény, ktorá sa v niektorých prípadoch vyskytuje približne u 10 % pacientov trpiacich pravidelnými migrénami. Tento druh migrény nemusí byť vždy sprevádzaný bolesťami hlavy, ako je to u migrén bežné. Očné migrény sa prejavujú primárne súborom rôznych očných príznakov, vrátane dočasnej straty videnia. 

Migrénu sietnice pritom nemožno úplne zamieňať s migrénou s očnou aurou, teda s migrénou s aurou so zrakovými príznakmi. Pri nej sú totiž obvykle prejavy vnímané oboma očami, naopak migréna sietnice zvyčajne postihuje len jedno oko. 

Odporúčame: Besnota – ako sa ňou môže človek nakaziť a ako sa prejavuje?

príznaky očnej migrény

Zdroj: Shutterstock®

Aké má očná migréna príznaky?

Záchvaty očnej migrény trvajú obvykle len krátko, a to 10 až 30 minút, v niektorých prípadoch však až jednu hodinu. Príznaky očnej migrény môžu byť u konkrétnych pacientov trochu odlišné, obvykle sa však záchvat začína drobným výpadom v centrálnej časti zorného poľa. To sa môže prejaviť napríklad výpadkom jedného alebo dvoch písmen v riadku počas čítania. Taktiež dochádza k pocity zahmleného, slabého a rozmazaného videnia pri pohľade do diaľky. 

Ďalšie príznaky očnej migrény zahŕňajú:

  • čierne škvrny v zornom poli, ktoré sa zväčšujú, až spôsobia čiastočnú alebo úplnú stratu videnia (obvykle v jednom oku),

  • pocity blikajúcich svetiel v zornom poli,
  • bolesti hlavy (pred, počas alebo po záchvate očnej migrény, no nemusia byť prítomné vôbec) – lokalizované nad alebo v okolí postihnutého oka,
  • bolestivé pulzovanie hlavy (na strane postihnutého oka)
  • nevoľnosť,
  • citlivosť na svetlo,
  • pocity únavy po odznení záchvatu. 

Možné spúšťače očnej migrény

Očné migrény spravidla vznikajú v dôsledku náhleho prechodného zúženia krvných ciev smerujúcich do očí, čím sa zníži prietok krvi do oka. Po odznení záchvatu sa cievy a krvný prietok vrátia do normálnu, a tým aj zdravotný stav. Hovoriť o presných príčinách v prípade migrén nie je úplne jednoduché. K ich rozvoju môžu prispievať rôzne vnútorné aj vonkajšie činitele.

K rozvoju očným migrén sú v prvom rade náchylnejšie osoby, ktoré trpia migrénami vo všeobecnosti. Migrény pritom častejšie trápia ženy medzi 20. až 45. rokom života. Rolu zohrávajú aj genetické faktory. Výskyt migrén v rodine môže zvýšiť riziko migrén u jedinca. 

K spúšťačom očných migrén patrí:

  • intenzívne cvičenie a veľká fyzická záťaž,

  • stres a nadmerná psychická záťaž,
  • dehydratácia, 
  • hlasné zvuky,
  • jasné svetlo,
  • nepríjemný pach,
  • zvýšený krvný tlak,
  • nízka hladina cukru v krvi,
  • vysoké teploty,
  • vyššia nadmorská výška,
  • antikoncepčné tablety,
  • zmeny počasia,
  • niektoré potraviny (napr. údeniny, veľmi slané jedlá, potraviny s glutamanom, čokoláda),
  • alkoholické a kofeínové nápoje,
  • ochorenia vplývajúce na cievy.

Odporúčame: Rakovina – 7 častých mýtov a poloprávd, ktoré sa s ňou spájajú

liečba očnej migrény

Zdroj: Shutterstock®

Očná migréna a liečba

Pri opakovaných problémoch s očnou migrénou určite konzultujte zdravotný stav s lekárom. Liečba migrén prebieha u neurológa, v prípade očnej migrény je však vhodné aj vyšetrenie očným lekárom pre vylúčenie očných príčin daných ťažkostí. Očná migréna totiž môže súvisieť napríklad aj s astigmatizom, ktorý môže spôsobiť zvýšenú dráždivosť zrakovej kôry mozgu a viesť k daným ťažkostiam. Riešením problému s týmto očným ochorením je tak možné vyriešiť problém s očnými migrénami. 

Kauzálna liečba migrény neexistuje, liečba je len symptomatická, teda zameraná na zmiernenie sprievodných príznakov. V prípade miernych očných migrén nemusí byť potrebná žiadna špeciálna liečba, symptómy postupne odznejú sami, výpad mizne a zraková ostrosť sa normalizuje. Pri závažnejších formách očných migrén sprevádzaných bolesťami môže lekár predpísať lieky, ktoré sa používajú aj pri iných typoch migrén.

Konkrétne na liečbu očných migrén sa niekedy používajú aj beta-blokátory, antikonvulzíva či antidepresíva (amitriptylín). Pri výskyte očnej migrény je najvhodnejšie zatvoriť oči a ľahnúť si do tmavej a tichej miestnosti. Zabezpečte v miestnosti čerstvý vzduch a pokúste sa zaspať. Úľavu môžu priniesť studené obklady na zadnej strane krku alebo na čele. 

Prevencia očnej migrény

Ani dôsledné dodržiavanie preventívnych opatrení neeliminuje riziko rozvoja očnej migrény, no môže pomôcť znížiť frekvenciu migrénových záchvatov. Ak sa u vás záchvaty očnej migrény, alebo aj migrény vo všeobecnosti, objavujú pravidelne, zapisujte si, čo im predchádzalo, napríklad to, koľko ste v tú noc spali, čo ste jedli, aké bolo počasie a podobne. Vedením si takéhoto denníka je možné ľahšie identifikovať možné spúšťače, ktoré mohli mať vplyv na rozvoj problému.

Identifikáciou spúšťačov sa dá účinnejšie, i keď nie úplne, záchvatom predchádzať. Často je veľmi nápomocná úprava životného štýlu, ktorá zahŕňa zdravšie stravovanie, viac pohybu a menej stresu. Dôležité je dodávanie všetkých dôležitých vitamínov a minerálov telu (hlavne magnézium, vitamín B6 aj ďalšie vitamíny skupiny B), dostatok spánku a oddychu. Skoncujte s fajčením, vyhýbajte sa alkoholu i hlučným priestorom, dodržujte pitný režim.

V rámci prevencie je možné skúsiť aj rôzne alternatívne metódy, ako je napríklad fytoterapia (liečby bylinnými prípravkami) alebo akupunktúra. Niektorým tiež pomáha pravidelná joga či meditácie. 

Odporúčame: Trápia vás unavené oči? Tu je 7 cvikov, ktoré ich uvoľnia a posilnia zrak


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní