KVÍZ: Migréna s aurou alebo bez aury – čo všetko o nej viete?

KVÍZ: Migréna s aurou alebo bez aury – čo všetko o nej viete?

Bolesť hlavy je skutočne nepríjemným zdravotným problémom. U väčšiny jedincov sa vyskytuje len sporadicky, no menšiu skupinu trápi aj pravidelne, v malom percente prípadov dokonca každodenne. Bolesti hlavy môžu byť pritom u každej osoby trochu odlišné. Môžu mať rôznu intenzitu, môžu byť bodavé či pulzujúce, taktiež sa môžu vyskytovať v inej časti. Niekoho trápi hlavne bolesť v oblasti spánkov, iní ju pociťujú v zadnej časti hlavy alebo na čele. Bolesť hlavy dokonca môže byť lokalizovaná len na jednej strane hlavy, čo sa často vyskytuje pri migrénach. Migréna je pritom neraz označovaná len za silnejšiu bolesť hlavy. U mnohých jedincov je však chronická a objavuje sa aj niekoľkokrát do mesiaca. V tomto prípade už hovoríme o migréne ako o ochorení. 

Čo viete o migrénach?

Migréna je Svetovou zdravotníckou organizáciou radená medzi dvadsať ochorení, ktoré môžu zasahovať do bežného života človeka a vo výraznej miere ho obmedzovať. Migréna spravidla nie je len o bolesti hlavy, ale sprevádzajú ju i mnohé ďalšie ťažkosti. U niektorých jedincov sa vyskytuje napríklad i takzvaná aura, teda trpia migrénou s aurou. Čo je to aura a ako sa prejavuje? A čo je vlastne príčinou vzniku migrény, alebo ktoré spúšťače ju môžu vyvolať? Koho migrény postihujú najčastejšie? Spravte si náš kvíz a zistite, čo všetko viete o migréne. Viete správne zodpovedať uvedené otázky, ale aj mnohé ďalšie, ktoré sa týkajú tohto nepríjemného zdravotného problému?

Skúste ďalší kvíz: Aké sú vaše znalosti o ľudskom tele? Preverte svoje vedomosti!

  • Kvíz: Čo viete o migréne?

  • 1 / 10

Čo je migréna?

  • zápalové ochorenie mozgu prejavujúce sa bolesťami a únavou
  • chronické záchvatové ochorenie prejavujúce sa aj bolesťami hlavy, ktoré sú výsledkom špecifických zmien v mozgu
  • ide o označenie pre silnú bolesť hlavy
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní