Strukoviny, cesnak, mak, bryndza v tehotenstve: Áno alebo nie?

Strukoviny, cesnak, mak, bryndza v tehotenstve: Áno alebo nie?

Správa o tehotenstve znamená pre budúcu mamičku častokrát zmenu v stravovacích návykoch. Netreba jesť za dvoch, dôležité je jesť kvalitne, zdravo a bezpečne. Mnohé potraviny, ktoré ste ešte donedávna mali bežne na tanieri, sú v tehotenstve zakázané alebo sa odporúča konzumovať ich iba v obmedzenom množstve.

Niektoré potraviny však sprevádzajú rôzne “mýty”, na ktoré sa teraz pozrieme bližšie. Je napríklad bryndza v tehotenstve povolená? Ako sú na tom strukoviny, mak a cesnak? Prinášame vám všetky dôležité informácie!

Mliečne výrobky v tehotenstve

Konzumácia mliečnych výrobkov je dôležitá počas tehotenstva, pretože mliečne výrobky obsahujú mnoho dôležitých živín a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie matky aj dieťaťa. A prečo?

  • Výhody mliečnych výrobkov - mliečne výrobky, ako napríklad mlieko, jogurt, syr a tvaroh, sú bohaté na bielkoviny, vápnik, vitamín D, vitamín B12 a ďalšie dôležité živiny. Tieto živiny prispievajú k zdraviu kostí, srdca, svalov a podpore imunitného systému.
  • Príjem vápnika - mliečne výrobky sú jedným z najlepších zdrojov vápnika. Vápnik je dôležitý pre rast a vývoj kostí u dieťaťa a pomáha v prevencii osteoporózy u matky. Odporúčané denné množstvo vápnika pre tehotné ženy je asi 1000-1300 mg.
  • Výber mlieka - najlepšie je piť plnotučné mlieko, ktoré obsahuje viac tukov a kalórií, pretože tehotné ženy potrebujú vyššiu hladinu energie počas tehotenstva. Avšak mnoho mliek je obohatených o vápnik a vitamín D, čo je tiež dobrá voľba.
  • Jogurty - jogurty sú dobrým zdrojom probiotík, ktoré podporujú zdravú črevnú flóru a zlepšujú trávenie. Voľte jogurty s nízkym obsahom cukru a pasterizované, aby sa minimalizoval riziko prenosu škodlivých baktérií.
  • Syry - niektoré syry, najmä nezrelé a tvrdé syry, môžu obsahovať baktériu Listeria, ktorá je škodlivá pre tehotné ženy a ich nenarodené dieťa. Preto je dôležité zabrániť konzumácii surových syrov a vyberať si radšej bezpečné možnosti, ako sú napríklad syry z pasterizovaného mlieka.
  • Laktóza - ak ste intolerantná na laktózu, existujú aj alternatívy mliečnych výrobkov na báze rastlinných náhrad, ako napríklad mandľové mlieko, sójové mlieko alebo ovsené mlieko. Avšak, uistite sa, že tieto náhrady obsahujú všetky dôležité živiny, ktoré sú potrebné počas tehotenstva.

Je dobré sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu, ak máte otázky týkajúce sa konkrétnej konzumácie mliečnych výrobkov počas tehotenstva, pretože každý prípad je individuálny a každá tehotná žena môže na ich konzumáciu zareagovať inak.

Ak bryndza, iba pasterizovaná

Dopriali ste si na obed bryndzové halušky a zrazu ste sa dočítali, že bryndza v tehotenstve je nebezpečná? Skôr, ako vás ovládne panika, zistite si pôvod bryndze. Ak totiž ide o bryndzu z obchodu, s najväčšou pravdepodobnosťou bolo ovčie mlieko pasterizované. To znamená, že prešlo dostatočnou tepelnou úpravou, ktorá zahubila všetky zárodky škodlivých mikroorganizmov.

Najväčším rizikom je najmä prítomnosť listérie a baktérií vyvolávajúcich prudko infekčné hnačky. Nepasterizovaná bryndza, akú nájdete najmä na salašoch, je už pre tehotné ženy rizikom, ktorému by sa nemali vedome vystavovať. Z rovnakého dôvodu vynechajte z jedálnička aj plesňové syry. Nikdy presne neviete, aká pleseň ich osídľuje a či vám nehrozí nákaza nebezpečnými mykotoxínmi.

Odporúčame: Účinky magnézia - skvelý pomocník nielen pre tehotné

domáce koláče

Zdroj: https://pixabay.com/

Čo s chuťou na mak?

Chute tehotných žien sú nevyspytateľné a možno práve vás ovládne chuť na pečené buchty s makom alebo makovú štrúdľu. Nedozretý mak sa považuje za opiát, preto sa okolo neho začali šíriť správy, že je pre tehotné ženy zakázaný.

Tentokrát si výnimočnú chuť maku a jeho chrumkanie pod zubami nemusíte odoprieť. Práve naopak – mak je bohatý na vápnik, dokonca omnoho bohatší ako mliečne výrobky. Spotreba vápnika je pritom v tehotenstve podstatne vyššia, než tomu bolo v tele ženy pred otehotnením. Vápnik sa podieľa na zdravom raste a vývoji kostí a zubov vášho dieťatka.

Samotná konzumácia makovej stravy, ako napríklad maku samotného, makového semena, oleja z maku alebo produktov obsahujúcich mak, obvykle nie je považovaná za nebezpečné pre tehotné ženy. Konzumácia makovej stravy je vo všeobecnosti považovaná za bezpečnú a v niektorých prípadoch dokonca prospešnú pre tehotné ženy.

  • Mak obsahuje výživné látky, ako sú bielkoviny, vitamíny B-komplexu, minerály (železo, vápnik) a vlákninu.
  • Tieto živiny sú dôležité pre zdravý vývoj plodu a dobré zdravie matky počas tehotenstva.
  • Je však dôležité dbať na konzumáciu maku v rozumnej miere, pretože obsahuje určité látky, ktoré by sa mali konzumovať v malom množstve.
  • Jednou z takýchto látok je opioid, známy ako opiát, ktorý sa v maku v malom množstve nachádza.
  • Konzumácia maku v malom množstve na princípe bežnej stravy by však nemala mať vplyv na tehotenstvo.

Všeobecne sa však odporúča, aby tehotné ženy konzumovali zdravú a vyváženú stravu a dodržiavali správne stravovacie návyky počas celého tehotenstva.

Cesnak a jeho limity

Hovoríme o ňom ako o prírodnom antibiotiku a berieme si ho na pomoc v čase, keď cítime, že na nás lezie prechladnutie. Nehovoriac o tom, že chrumkavá hrianka s cesnakom a teplým ovocným čajom je pochúťka, ktorej sa nedá odolať. Cesnak v prvom trimestri je vhodný nielen na podporu imunity budúcej mamičky, rovnako tak prospešný môže byť pre zdravý rast plodu.

Konzumácia cesnaku v tehotenstve je téma, ktoré vyvoláva rôzne názory a rozporuplné informácie. Tu sú niektoré základné informácie, ktoré by ste mali vedieť:

  • Cesnak je považovaný za potenciálnu príčinu potenciálneho zvýšenia rizika zápalu tráviaceho systému a žalúdočných problémov u tehotných žien. Výskum však nebol jednotný a nie je dostatočne presvedčivý o tom, že cesnak je škodlivý pre tehotné ženy a ich bábätká v brušku.
  • V niektorých kultúrach a tradičnej medicíne bol cesnak používaný na zlepšenie imunitného systému a aj zvládanie zápalov. Niektoré štúdie naznačujú, že cesnak môže byť prospešný pre zlepšenie odolnosti organizmu voči infekciám.
  • Avšak vzhľadom k rozporuplným informáciám je odporúčané konzumovať cesnak v tehotenstve s mierou. Ak je to možné, najbezpečnejšie je sa poradiť so svojím lekárom alebo ošetrujúcim lekárom vzhľadom na vašu konkrétnu situáciu a zdravotný stav.
  • Dôkladne vždy cesnak umyte a uistite sa, že je čerstvý a bez plesne.

S cesnakom to ale neprežeňte!

V primeranom množstve (2 strúčiky na deň) a v prirodzenej podobe prináša cesnak veľa výhod. Vyhnite sa výživovým doplnkom s obsahom cesnaku a zvýšte opatrnosť, ak trpíte nízkym tlakom, vyššou krvácavosťou alebo častým pálením záhy. V takom prípade je lepšie cesnak z jedálnička dočasne vynechať.

Odporúčame: Bylinkové čaje v tehotenstve: Ktoré sú pre budúce mamičky bezpečné?

hrniec s domácou polievkou

Zdroj: https://pixabay.com/

Strukoviny všetkými desiatimi!

Nadúvajú a spôsobujú plynatosť. Aj takto by sa v krátkosti dali zhodnotiť negatívne prívlastky, ktoré sprevádzajú strukoviny. Fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer si však zaslúžia pravidelné miesto v jedálničku tehotnej ženy. Minimálne v prvom a druhom trimestri.

  • Strukoviny sú bohaté na živiny - strukoviny, ako sú fazuľa, šošovica, hrach a cícer, sú veľmi bohaté na živiny. Obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, vitamíny (ako vitamín B, C, železo, kyselinu listovú) a minerály (ako vápnik a horčík), ktoré sú dôležité pre tehotné ženy.
  • Obsahujú kyselinu listovú - strukoviny sú dobrým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je kľúčová pre zdravý rast bábätka a znižuje riziko vrodených chýb, ako je napríklad vývojové postihnutie nervového systému.
  • Majú vysoký obsah vlákniny - strukoviny majú vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha udržiavať regulárnu správnu činnosť čriev. To je dôležité počas tehotenstva, pretože ženy často trpia zápchou.

Prečo je vhodné konzumovať strukoviny?

skvelými zdrojmi železa, kyseliny listovej, vápnika a zinku, čo je dobrý predpoklad pre zdravý vývin bábätka v brušku.

  • Obsahujú tiež bielkoviny, a teda sú vhodné ako rastlinná náhrada za mäso.
  • Ak chcete predísť problémom s nafukovaním, strukoviny cez noc zamočte a nechajte napučať. Vodu zlejte a uvarte ich v čistej vode.
  • Pozor však, po pôrode sa predsa len ich konzumácie dočasne vzdajte. Môžu mať na svedomí kolikovité bolesti bruška dojčeného bábätka.

Aktualizované na 09.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní