Tymianový sirup – TOP pomocník proti kašľu. Ako ho pripraviť?

Tymianový sirup – TOP pomocník proti kašľu. Ako ho pripraviť?

Príroda nám ponúka mnoho rôznorodých byliniek, ktoré majú priaznivý vplyv i na dýchacie cesty. Viaceré z nich môžu pomôcť pri respiračných ťažkostiach, napríklad pri liečbe nachladnutia, nádchy či rôznych chrípkových stavov. Pomáhajú tlmiť kašeľ a spriechodňovať dýchacie cesty. Spravidla ich možno použiť aj ako doplnkovú terapiu k liečbe nastavenej lekárom. A ktoré bylinky radíme do tejto kategórie?

Obdobné účinky má napríklad slez maurský, latinsky Malva mauritiana, ktorý upokojuje podráždenú sliznicu dýchacích ciest. Účinne tiež rozpúšťa hlieny. Medzi najlepšie bylinky na kašeľ a dýchacie ťažkosti patrí aj lipa malolistá (Tilia cordata), ktorá tlmí dráždivý kašeľ a prináša úľavu prieduškám. Zabudnúť nemožno ani na pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis), ktorého priaznivý účinok na dýchacie ústrojenstvo prezrádza už názov bylinky. Úľavu od kašľa však prináša aj tymian. Aké má účinky a ako si z neho pripraviť liečivý sirup?

Odporúčame: Je palmový olej v potravinách problém? Ako vplýva na zdravie či prírodu?

tymian

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte tymian?

Bylinka všeobecne známa ako tymian, prípadne tymián, je v skutočnosti dúška tymianová, latinsky Thymus vulgaris. Ide teda o bylinku z rovnakého rodu (Thymus) ako dúška materina, latinsky Thymus serpyllum. Niekedy sa tiež používa pomenovanie tymian obyčajný, čo je však nesprávny odborný názov. Tymian predstavuje rozvetvený trváci polokrík z čeľade hluchavkovité, ktorý pochádza z teplých oblastí južnej Európy, respektíve zo Stredomoria. Ide nielen o obľúbenú liečivú bylinu, ale naprieč celým svetom aj o hojne využívanú koreninu v rôznych kuchyniach, napríklad v talianskej aj francúzskej.

Práve preto je tymian i často pestovanou bylinkou, či už v záhrade, alebo priamo v kuchyni v kvetináči. Aromatická živica z tejto rastliny bola dokonca v minulosti využívaná pri náboženských obradoch ako kadidlo. Dúška tymianová je skôr menšieho vzrastu, dorastá do výšky okolo 30 cm. Staršie rastliny sú charakteristické drevnatými konárikmi s drobnými elipsovitými listami. Maličké kvietky majú bielu, ružovkastú alebo slabo fialkovú farbu a vyrastajú v pazuchách listov. Objavujú sa od neskorej jari do konca leta. Plodom rastliny sú takzvané tvrdky. 

Aké má tymian účinky?

Tymian je liečivá bylinka s rôznorodými vlastnosťami. Na liečebné účely sa pritom zberá vňať, ktorá našla uplatnenie nielen v ľudovej medicíne, ale aj priamo vo farmácii. Tymian sa pridáva do sirupov, liečivých čajov, tiež sa z neho získava silica, ktorá je súčasťou zubných pást či dezinfekčných mydiel. Bylinka je zdrojom mnohých účinných látok, ako sú napríklad triesloviny, horčiny, saponín. Najvýznamnejšou zložkou silice je takzvaný tymol, ktorý sa ukrýva i v spomínanej dúške materinej či oregane. Má silné antibakteriálne aj dezinfekčné účinky a je často využívaný i v rôznych kozmetických produktoch. 

Tymian má blahodarný vplyv predovšetkým na dýchací systém, ale aj trávenie. Pôsobí protizápalovo a nápomocný môže byť pri liečbe viacerých ochorení. Tymian podľa tradičnej medicíny:

  • tlmí kašeľ a bolesť v hrdle, rozpúšťa hlieny, 
  • pomáha pri liečbe nachladnutia, zápaloch horných aj dolných dýchacích ciest, chrípkových a horúčkových stavoch,
  • používa sa ako kloktadlo proti čiernemu kašľu, 
  • podporuje liečbu infekcií močových ciest, 
  • prináša úľavu od tráviacich ťažkostí, ako je plynatosť, hnačka, 
  • pomáha pri zápaloch tráviaceho traktu,
  • pôsobí proti parazitom i plesniam, 
  • uľavuje od ťažkostí pri reume, dne alebo artritíde, 
  • zmierňuje menštruačné kŕče.

Odporúčame: Borievka obyčajná a jej účinky: Ako ju využiť pri varení aj ako liek?

recepty z tymianu

Zdroj: Shutterstock®

Základný recept na tymianový sirup

Tymian, či už doma vypestovaný, alebo zakúpený v sušenom stave, je možné využiť rôznorodými spôsobmi. Bežne sa z neho dá pripraviť i čaj, podobne ako sa pripravujú iné bylinkové čaje. Skvelým pomocníkom, a to najmä v boji proti otravnému a nepríjemnému kašľu, je však i tymianový sirup. Sirup z tymianu prinesie úľavu od suchého a dráždivého kašľa a podporí uvoľnenie hlienov. Jeho výroba je úplne jednoduchá, navyše je veľmi vhodný aj pre deti. Naopak sa tymian vo všeobecnosti neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, preto jeho použitie v tomto období radšej konzultujte s odborníkom. 

Ingrediencie: 

  • 20 g sušeného tymianu
  • 100 g trstinového cukru
  • 250 ml vody

Postup: Do dostatočne veľkého hrnca nalejeme vodu a nasypeme cukor. Vodu zohrejeme a počkáme, kým sa všetok cukor rozpustí. Potom do cukrového roztoku pridáme aj tymian. Chvíľu povaríme, keď zmes takmer vrie, odstavíme ju z ohňa a necháme trochu ochladnúť. Potom ju scedíme cez sitko alebo gázu a prelejeme do čistej sklenej nádobky s uzáverom. Skladujeme v chladničke (maximálne pár dní). Pri ťažkostiach podávame 3 – 5 lyžičiek tymianového sirupu denne. Úľava od ťažkostí spravidla prichádza po 2 až 3 dňoch. 

Recept na sirup proti kašľu s tymianom a slezom

Tymianový sirup je možné ešte, takpovediac, vylepšiť, a to pridaním ďalšej bylinky, ktorú sme už spomínali v úvode. Reč je o sleze. Kvety slezu maurského pôsobia protizápalovo a sú skvelé na uvoľnenie dýchacích ciest, preto s tymianovou vňaťou vytvárajú silnú a účinnú kombináciu. V sušenej forme ich nájdete v lekárni, na internete i v predajniach so zdravou výživou. Čo budeme na tymianovo-slezový sirup potrebovať a ako ho pripraviť?

Ingrediencie:

  • 20 g sušeného tymianu
  • 6 PL sušených slezových kvetov
  • 100 g medu
  • 200 g trstinového cukru
  • 400 ml vody

Postup: Postupujeme podobne ako pri predchádzajúcom recepte. Cukor rozpustíme vo vode na sporáku, pridáme tymian aj slez a chvíľu povaríme, takmer až do bodu varu (cca 1 – 2 minúty). Odstavíme a až do ochladnutia necháme lúhovať. Potom odvar scedíme do čistej nádoby s uzáverom a prilejeme kvalitný med. Dôkladne premiešame a uskladníme v chladničke. Podobne užívame počas dňa po lyžičkách na úľavu od ťažkostí. 

Odporúčame: Echinacea purpurea – prírodný pomocník nielen pre imunitu. Aké sú jej účinky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní