Borievka obyčajná a jej účinky: Ako ju využiť pri varení aj ako liek?

Borievka obyčajná a jej účinky: Ako ju využiť pri varení aj ako liek?

Áno, vyrába sa z nej borovička. A tiež je ingredienciou aj pri výrobe iných alkoholických nápojov. No to nie je jediné, čo by sme o borievke, respektíve jej plodoch, mali vedieť. Borievky sú typickou drevinou v našom podnebnom pásme. Rastú prakticky v celom miernom pásme severnej pologule, smerom na juh až po sever Afriky, smerom na juhovýchod až po západné Himaláje. Viete, aké účinky majú plody borievky obyčajnej a akými spôsobmi ich využiť? 

Poznáte borievku obyčajnú?

Borievka obyčajná, latinsky Juniperus communis, je vždyzelená drevina krovitého, prípadne stromovitého vzrastu z čeľade cyprusovité. Ľudovo sa jej tiež hovorí jalovec. Rastie pomaly, zvyčajne dorastá do výšky okolo 12 metrov. Ker je charakteristický sivohnedou kôrou a pichľavými ihlicovitými listami, ktoré sú usporiadané v trojpočetných praslenoch. Ihlice sú typické svojimi bielymi pásmi na vrchnej strane. Ich farba je tmavozelená s modrastým nádychom. Kvety sa objavujú od jari do leta, guľaté plody dozrievajú počas jesene, najmä od septembra do novembra. Nezrelé bobule sú zelené, zrelé majú sivomodrú farbu.

Borievkové kry možno nájsť na suchších a vápencových pôdach od podhorského až po vysokohorské pásmo. Darí sa im na kamenistých stráňach a pasienkoch, v riedkych ihličnatých lesoch a na okraji lesov. Pre rôzne účely sa zberajú viaceré časti rastliny, napríklad mladé výhonky, drevo a, samozrejme, plody. Plody je vhodné po dozretí zberať striasaním na plachtu. Ak sa vyberiete na zber borievok, dávajte si pozor na voľbu miesta. Hlavne v rôznych chránených oblastiach a miestach je zber vo všeobecnosti zakázaný.

Spomenúť môžeme, že okrem borievky obyčajnej existuje ešte mnoho ďalších druhov borievok, ktoré sa líšia vzhľadom i spôsobom využitia. U nás sú mnohé z nich pestované v záhradách na okrasné účely.

Druhy borievok:

  • Borievka čínska (Juniperus chinensis) – pochádza z juhovýchodnej Ázie, výška do 20 m, plody podobné čučoriedkam, u nás pestovaná ako okrasný ker.
  • Borievka plazivá (Juniperus horizontalis) – pôvodne sa vyskytovala v Severnej Amerike aj Kanade, je nízkeho vzrastu (výšky do 30 cm), v záhradách sa používa ako pôdopokryvná rastlina.
  • Borievka poliehavá (Juniperus procumbens) – pochádza z Japonska, dorastá do výšky 40 až 70 cm, charakteristická takmer až čiernymi plodmi.
  • Borievka šupinatá (Juniperus squamata) – má pôvod v Číne a Himalájach, dorastá do výšky okolo 10 m, využitie v záhradníctve.
  • Borievka netatová (Juniperus sabina) – dosahuje výšku 1,5 m, pestovaná ako okrasný pôdopokryvný ihličnan, v minulosti pestovaná na kláštoroch pre liečebné účely. 
  • Borievka červená (Juniperus oxycedrus) – typický výskyt v oblasti Stredozemného a Čierneho mora, jej tvrdé a odolné drevo našlo uplatnenie v drevárstve, tiež je pestovaná v záhradách a parkoch na okrasné účely. 

Odporúčame: Ako znížiť vysoký cholesterol? Hravo si s tým poradia tieto bylinky!

účinky borievok

Zdroj: Shutterstock®

Borievka obyčajná a jej účinky

Plody jalovca už v minulosti našli uplatnenie v tradičnej ľudovej medicíne. Hojne boli využívané pri liečbe mnohých ochorení, a to hlavne ako dezinfekčný prostriedok. Kríkom boli dokonca prisudzované magické vlastnosti. Napríklad zničenie borievkového kra malo priniesť nešťastie. Ak sa chcel človek chrániť pred chorobami, mal so sebou nosiť vetvičku borievky. Zrelé plody obsahujú mnoho účinných látok, ako sú flavonoidy, éterické oleje, živice, pektín, horký glykozid juniperín, triesloviny i vitamín C.

Tradičná ľudová medicína pripisuje borievkam nasledujúce účinky:

  • dezinfekčné a prečisťujúce vlastnosti,
  • pomoc pri ochoreniach močových ciest, podpora činnosti obličiek,
  • podpora látkovej premeny a činnosti tráviacich orgánov,
  • podpora chuti do jedla,
  • pomoc pri poruchách trávenia – najmä pri nadúvaní a plynatosti,
  • úprava nepravidelnej menštruácie,
  • normalizovanie hladiny cukru v krvi,
  • pomoc pri herpese (vírus Herpes simplex) – najmä formou aplikácie tinktúry,
  • pomoc pri reumatizme, ochoreniach kĺbov aj kožných problémoch – aplikácia zvonka formou olejov, odvarov a pod.

Borievka ako liek

Plody borievky sa používajú zvnútra, a to najčastejšie formou čajov a tinktúr, ale aj zvonka, a to tiež formou tinktúr, okrem toho i olejov, obkladov a podobne. Ak nie ste práve milovníkom zberu bylín a rastlín v prírode, zamierte do lekárne, predajne so zdravými potravinami, alebo sa poobzerajte na internete. Dostupné sú sušené plody borievok, ktoré sú vhodné na prípravu čaju i odvaru, ale aj rôzne spomenuté doplnky stravy s obsahom jalovca. Pri užívaní podobných preparátov nezabudnite vždy dodržiavať odporúčane dávkovanie a stanovené množstvá neprekračujte! O ich použití sa môžete poradiť s lekárom alebo lekárnikom. 

Čaj z borievok

Najtradičnejším receptom z borievok je borievkový čaj, ktorý si môžete pripraviť z vlastnoručne nazbieraných a nasušených plodov, alebo aj zo zakúpených. Čaj pripravíme z 1 ČL podrvených borievkových plodov na 250 ml horúcej vody. Môžeme nechať lúhovať asi 5 až 10 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach podávame 1 až 3 šálky nápoja denne. Nie je určený na dlhodobé užívanie, pre deti, ani tehotné a dojčiace ženy. Borievkovým čajom možno podporiť činnosť obličiek a prečistenie tela, tlmiť nadúvanie a upraviť trávenie, hladinu cukru v krvi i nepravidelný cyklus. 

Odporúčame: TOP bylinky na pečeň: Ktoré ju pomôžu očistiť a podporia jej funkciu?

využitie borievok

Zdroj: Shutterstock®

Borievkový olej

Ak chcete využiť silu borievok zvonka, skúste ich naložiť do oleja. Potrebovať na to budeme menšiu dobre uzatvárateľnú sklenenú nádobku, ktorú do 2/3 naplníme podrvenými plodmi. Jalovec následne zalejeme kvalitným rastlinným olejom, napríklad olivovým. Uzavrieme a necháme macerovať aspoň 2 až 3 týždne. Na záver obsah nádobky scedíme (cez látku alebo gázu) a uskladníme v čistej fľaške. Borievkový olej môžete používať na masáž boľavých kĺbov pri reume alebo dne. Môžete ním tiež ošetriť pokožku pri kožných ochoreniach, ako aj spánky pri bolestiach hlavy. 

Borievka ako korenina

Na záver môžeme spomenúť, že borievka si nájde miesto i v kuchyni. A nie, nemáme opäť na mysli borovičku. Sušené borievkové plody sa totiž bežne používajú ako korenie. I v obchodoch ich nájdete v klasických malých vrecúškach medzi inými koreninami. Borievka má mierne horkastú a trochu pikantnú chuť, čo sa skvelo hodí pri príprave mnohých pokrmov. Plody sa výborne dopĺňajú s chuťou a arómou cesnaku, ale aj aromatickými bylinkami, napríklad rozmarínom. 

Po borievkach môžete siahnuť pri príprave rôznych marinád, omáčok a slaných nálevov, a to najmä v prípade, ak idete variť z diviny. Pár guľôčok môžete napríklad prihodiť do divinového guláša. Dobrú chuť a jedinečnú arómu tiež dodáva paštétam z diviny, rybacím pokrmom, pečienke, bravčovine, údenému mäsu či mäsu pečenému na víne aj smotanovým omáčkam. 

Odporúčame: Čo pomáha pri pálení záhy? Zbavte sa ťažkostí raz-dva!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní