Ako sa motivovať? Získajte stratenú motiváciu a napredujte!

Ako sa motivovať? Získajte stratenú motiváciu a napredujte!

Čo je motivácia? Definícií tohto termínu je množstvo, no v jednoduchosti by sa dalo povedať, že motivácia je akási pohnútka, alebo aj celý súbor pohnútok, ktoré dokážu viesť organizmus k nejakej aktivite. Motivácia môže aktivovať naše správanie, dať mu účel a smer, je to sila, ktorá nás ženie vpred. Ľudské správanie a konanie je v mnohých prípadoch, ak nie takmer vždy, nejako ovplyvnené práve motiváciou. Je dôležitá pre dosahovanie stanovených cieľov, v pracovnej aj súkromnej oblasti. Problémom však býva u mnohých nedostatok motivácie. Človek môže hľadať viac motivácie, aby napríklad napredoval v práci, pravidelne cvičil, začal sa učiť nový jazyk, niečo vo svojom živote zmenil, aby naplnil svoje ciele a sny a podobne. Ak aj vy máte pocit, že potrebuje viac motivácie, neprehliadnite nasledujúce riadky!

Hľadajte dôvody

Ak máte pocit, že príčinou vašich problémov s napĺňaním nejakého cieľa je práve nedostatok motivácie, zamerajte sa v prvom rade na dôvody, pre ktoré chcete dané ciele dosiahnuť. Práve dôvody, pre ktoré niečo chceme urobiť, sú často tou správnou hnacou silou. Poriadne sa zamyslite a spýtajte sa samých seba, aké dôvody máte k tomu, že to niečo chcete skutočne urobiť. Pokojne sa môže stať, že tieto dôvody nie sú dostatočne silné. Chcete napríklad začať cvičiť preto, aby bolo vaše telo zdravé a aby ste sa cítili dobre, alebo je to len preto, lebo z okolia počúvate, že by ste bez pár kilogramov vyzerali lepšie? Práve dostatočne silné dôvody sú tou správnou pohnútkou k samotnej aktivite.

Odporúčame: Ako zlepšiť efektivitu v práci? Týchto 6 tipov ti zaručene pomôže!

stanovenie cieľov

Zdroj: Shutterstock®

Zamerajte sa na menšie a reálnejšie ciele

Ak si urobíte poriadok v tých správnych dôvodoch, mali by ste si následne stanoviť čo najpresnejšie ciele. Tie by však mali byť v prvom rade reálne. Ak je váš cieľ veľmi veľký a bude potrebovať obrovské množstvo času a úsilia na to, aby ste sa k nemu dostali, môže sa ľahko stať, že v dôsledku toho sa vám ani nebude chcieť začať. Budete sa báť, čo všetko je pred vami a môže prísť nechuť ku akémukoľvek konaniu. Oveľa jednoduchšie je stanoviť si viac čiastkových úkonov, ktoré vás postupne zavedú k samotnému cieľu. Je to ako postupne kráčať schod po schode. Čiastkové ciele sa spravidla oveľa ľahšie napĺňajú a úspech z ich dosiahnutia vás bude hnať ďalej. 

Odmeňte sa

Jednou z najlepších foriem motivácie seba samého je odmeňovanie sa. Ak dosiahnete nejaký čiastkový cieľ, alebo sa vám niečo podarí a pozeráte sa na seba do zrkadla s dávkou hrdosti, neváhajte si dopriať odmenu. Môže ísť prakticky o hocičo, dôležité je aby vám to urobilo radosť. Pokojne si pri napĺňaní nejakého cieľa už vopred premyslite, čím sa neskôr odmeníte. Verte, že vidina i malej odmeny bude dostatočnou hnacou silou k tomu, aby ste to niečo urobili čo najskôr, či už hovoríme o práci, športovaní, učení sa alebo iných aktivitách.

Obzrite sa do minulosti

Dobrý spôsob, ako sa viac motivovať, je poohliadnuť sa do minulosti. Áno, vo všeobecnosti sa neodporúča obzerať sa do minulosti, pretože tú nedokážeme už zmeniť. Môžeme z nej však predsa čerpať aj to dobré. Tak ako sa môžeme poučiť z minulých chýb, rovnako môžeme čerpať silu a motiváciu z predošlých úspechov. Podarilo sa vám predtým niečo dosiahnuť, no teraz skôr stagnujete a nemáte motiváciu napredovať? Spomeňte si na to, ako ste sa pri minulom úspechu cítili. Sršala z vás radosť a hrdosť? Presne to budete cítiť, aj keď sa dopracujete k ďalšiemu cieľu. Vždy si dobre pamätajte pocit úspechu pri dosiahnutí niečoho, po čom ste túžili, pretože je to skvelý stimul do ďalšej práce.

motivácia

Zdroj: Shutterstock®

Hľadajte motiváciu u iných

Potrebnú motiváciu dokonca ľahko môžeme načerpať aj z okolia. Motivovať sa dá napríklad slávnymi a úspešnými osobami. Na internete sa dá s nimi nájsť mnoho videí či dokonca filmov. Motivujúca reč nejakého velikána či úspech známej osobnosti nás dokážu nakopnúť k aktivite. Motiváciu však môžeme hľadať aj u bežných ľudí, napríklad našich priateľov a známych. Práve preto je dobré obklopovať sa hlavne pozitívnymi, aktívnymi a úspešnými osobami, ktoré budú pre nás inšpiráciou. Pocit akéhosi súťaženia s nimi dokáže byť skutočne motivujúci. Motivovať človeka rovnako môže dobrá kniha či dokonca inšpiratívna hudba, fotografie, citáty a podobne.

Myslite pozitívne

Ak chcete ľahšie získať späť stratenú motiváciu pre dosiahnutie svojich cieľov, mali by ste si dávať pozor aj na to, aké sú vaše myšlienky, postoje či prostredie, v ktorom sa väčšinou nachádzate. Nadmerná negativita v živote ešte nikomu nepomohla. Ak všetko kritizujete a vidíte len zápornú stránku vecí, alebo ak sa obklopujete negatívnymi osobami, ktoré svoju negativitu prenášajú aj na vás, len veľmi ťažko môžete počítať s dostatočnou motiváciou. Je pre nás oveľa prínosnejšie, ak sa zameriavame na pozitívne myslenie a pozitívnu energiu. Udržujte si dobrú náladu, robte veci, ktoré vás skutočne bavia. 

ako podporiť motiváciu

Zdroj: Shutterstock®

Vyhraďte si čas na pohyb aj oddych

S motiváciou človeku pomáha aj pohyb. Samozrejme, mnohí hľadajú práve motiváciu k tomu, aby pravidelne cvičili. V tomto prípade ju pravdepodobne treba hľadať inde. No v prípade, ak hovoríme o motivácii v oblasti práce či akéhokoľvek druhu vzdelávania sa, môže byť šport tým skvelým pomocníkom. Dôležité je nájsť si tú správnu športovú aktivitu, ktorá bude človeka baviť, bude ho nabíjať energiu a zlepší mu náladu. Nakoniec môžeme ešte spomenúť, že niekedy je skrátka najlepšie nechať všetko tak. Naše telo aj myseľ potrebujú pravidelný oddych. Ak ste na niečom pracovali veľmi tvrdo a dlhú dobu, možno už nemáte energiu momentálne pokračovať ďalej a vaša motivácia je dávno stratená. Práve pauza môže byť tým, čo vás neskôr maximálne nabudí a vďaka čomu získate energie aj motivácie na rozdávanie.

Odporúčame: Nestíhaš a si zavalená povinnosťami? Metóda GTD ti pomôže!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní