Obdivuhodné účinky špenátu: Vedel o nich aj Pepek námorník?!

Obdivuhodné účinky špenátu: Vedel o nich aj Pepek námorník?!

Špenát je veľmi obľúbená listová zelenina. Azda najlepšia je na ňom jeho všestrannosť, pretože sa dá použiť naozaj na mnoho spôsobov. Vykúzlite z neho dokonalé sladké smoothie, ale aj zdravú omáčku alebo ho môžte použiť ako základ vášho obľúbeného šalátu. Platí však zásada, že čím viac ho budete jesť, tým lepšie. Blahodarné účinky špenátu si totiž zaslúžia povšimnutie.

Zdravie na tanieri

Špenát predstavuje presne to, čomu sa hovorí zdravie na tanieri. Neobsahuje žiadny tuk a len veľmi málo kalórií, no jeho nutričný profil by si zaslúžil chválospevy. Je bohatý na vitamín K,  ktorý je nesmierne dobrý pre pevné kosti. S vitamínmi ešte nekončíme, pretože špenát je bohatý aj na vitamín A, vitamín B a vitamín C. Z cenných minerálov vám špenát doplní do tela horčík, draslík, železo či vápnik. Odborníci na zdravú výživu odporúčajú zjesť denne aspoň jednu porciu špenátu (alebo inej listovej zeleniny) vo veľkosti tenisovej loptičky.

Odporúčame: Poznáte účinky benediktu? Pomôže pri častých zdravotných problémoch!

špenátové jedlá

Zdroj: Shutterstock®

Benefity špenátu

Bohatý nutričný profil špenátu, ktorý sme detailne opísali vyššie vám asi napovedá, prečo jesť špenát častejšie ako doteraz. Teraz však pridáme do ohňa. Špenát človeku prináša mnohé zdravotné benefity, a to najmä pre vysoký obsah antioxidantov spájajúcich sa s protizápalovými účinkami. Špenát tak účinne bojuje proti oxidačnému stresu, ktorý z dlhodobého hľadiska vedie k vážnym ochoreniam. Ukázalo sa, že špenát znižuje riziko vzniku srdcových ochorení, diabetu typu 2 a chráni aj našu pamäť. Listová zelenina na čele so špenátom tiež pôsobí ako prevencia pred predčasným starnutím mozgu a znižovaním kognitívnej schopnosti a pozitívne pôsobí aj na ľudský zrak. Špenát dokáže v neposlednom rade aj regulovať krvný tlak.

špenátové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

Najzdravší je čerstvý

Ako sme uviedli vyššie, špenát sa dá konzumovať na veľmi veľa spôsobov. Najzdravší je však podľa dietológov čerstvý. V tomto stave totiž obsahuje najvyšší podiel luteínu, čo je silný antioxidant. Štúdie preukázali, že každou tepelnou úpravou špenát stráca na výživnosti, pričom najviac nutrientov zabíja jeho vyprážanie. Úplne najlepšie, podľa odborníkov, urobíte, ak si doprajete špenátovo-avokádové smoothie, teda čerstvý špenát v kombinácii s ingredienciami, ktoré sa zaraďujú medzi zdravé tuky.

Zaujme ťa: Tieto liečivé rastliny sa oplatí mať doma! Čím vynikajú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní