TOP izbové rastliny do spálne: Tieto vám zabezpečia lepší spánok!

TOP izbové rastliny do spálne: Tieto vám zabezpečia lepší spánok!

I v súčasnej dobe často pretrváva názor, že izbové rastliny nie sú veľmi vhodné do spálne, respektíve by sme ich nemali umiestňovať do priestorov, v ktorých sa spí. Rastlinky totiž spravidla produkujú kyslík len počas dňa, keď je dostupné svetlo a naopak v noci spotrebovávajú kyslík rovnako ako my. Aby to však malo na nás nejaký negatívny vplyv, museli by sme ich mať v spálni naozaj veľa, a to aj celé stovky. Nie je teda dôvod obávať sa jednou či dvomi rastlinami skrášliť aj túto miestnosť.

Správne zvolené rastliny totiž môžu byť i v spálni veľmi prínosné pre naše zdravie. Niektoré rastliny napríklad dokážu produkovať kyslík aj počas noci. Navyše dokážu prečistiť ovzdušie a zeleň ich listov nás rovnako upokojuje. V spálni sú viac než vítané, pretože dokážu skvalitniť spánok. Ktoré rastliny pre lepší spánok sa teda oplatí umiestniť do izieb, v ktorých sa spí? Máme pre vás zopár tipov na niekoľko rastlín, ktoré dokonca ani nie sú náročné na starostlivosť. 

Odporúčame: Ako zmierniť nevoľnosť pri cestovaní? Tieto triky vás zachránia!

Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Aloe vera

Jednou z najlepších izbových rastlín, ktorými si môžeme skrášliť aj spálňu, je jednoznačne Aloe vera. Tento sukulent je charakteristický najmä svojou liečivou dužinou z listov, ktorá okrem iného pôsobí hojivo na pokožku tela. Aloe vera produkuje kyslík aj v úplnej tme, okrem toho osviežuje vzduch a zlepšuje jeho kvalitu. Táto rastlinka by nemala chýbať ani v spálňach či celkovo domácnosti astmatikov či alergikov. O Aloe vera sa navyše ľahko stará. Rastlinke stačí slnečné stanovište a občasná zálievka. 

banánovník

Zdroj: Shutterstock®

Banánovník

Ak máte v spálni viac miesta či prázdny, no dobre osvetlený kút, môžete si do nej zaobstarať napríklad okrasný banánovník. Radíme ho totiž medzi izbové rastliny väčších rozmerov, ktoré ihneď upútajú pozornosť každého, kto do miestnosti vojde. Chutné ovocie sa vám na tejto rastline síce pravdepodobne neurodí, no dokáže byť prínosom pre naše zdravie. Banánovník totiž priaznivo zvyšuje vlhkosť v spálni a pozitívne pôsobí na klímu v miestnosti, čo je pre dobrý spánok dôležité. Suchý vzduch v miestnosti vysúša a dráždi sliznice a môže spôsobiť nepríjemné pokašliavanie a drhnutie. So suchým vzduchom si práve banánovník poradí. Je však náročný na zálievku, preto mu pravidelne doprajte vodu.

Odporúčame: Ako sa zbaviť vší? Nielen s tým pomôže táto prírodná silica!

svokrin jazyk

Zdroj: Shutterstock®

Svokrin jazyk

Aj známe svokrine jazyky bývajú často radené medzi rastliny vhodné do spálne. Ide o rastlinu s názvom sansevieria trojpása, ktorá je dostupná v mnohých kultivaroch, ktoré sa odlišujú farbou či tvarom listov. Sansevieria rovnako produkuje kyslík aj v noci, preto si ju do spálne môžete pokojne umiestniť. Navyše pomáha prečistiť ovzdušie a zbaviť ho škodlivých toxínov. Svokrin jazyk je do tretice nenáročný na pestovanie, znesie aj tienisté miesto a dlhšie obdobie sucha. Niektorí však sansevieriu neradia k rastlinám, ktoré sú vhodné do spálne, a to kvôli jej špicatým listom. Takéto listy rastlín môžu byť v spálni pre niekoho rušivé, pričom sa odporúča voliť skôr rastliny s okrúhlymi či oválnymi listami. Pri výbere rastliny do spálne tak môžete zvážiť aj tento fakt.

Odporúčame: Ako používať Aloe vera? Tieto spôsoby využitia si ihneď zamilujete!

brečtan

Zdroj: Shutterstock®

Brečtan

Ak chcete do svojej spálne vniesť viac zelene, dobrou voľbou je aj brečtan. Radíme ho totiž medzi najlepšie rastliny na prečistenie ovzdušia. Pohlcuje napríklad škodlivý formaldehyd, no rovnako zbavuje vzduch vzdušných plesní či výparov aj čiastočiek výkalov, čiže je vhodný aj do kúpeľne. Pre dobrý spánok je dôležité práve i čisté ovzdušie. Brečtan môžete umiestniť aj do tienistejšej spálne, v ktorej by iné rastliny nemali dostatok slnečných lúčov. Je navyše charakteristický svojím ťahavým rastom, preto patrí medzi rastliny vhodné do závesných nádob. Ťahajúci sa brečtan v zavesenom kvetináči pôsobí skutočne štýlovo a hodí sa do tradičného aj moderného interiéru.

levanduľa

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľa

Ako poslednú môžeme spomenúť aj levanduľu, aj keď nejde o typickú izbovú rastlinu, ale skôr bylinku, ktorú možno pestovať aj v záhrade. Levanduľa je však v našich spálňach skutočne vítaná, pretože nám pomôže práve k lepšiemu spánku. Rastlinka a hlavne jej príjemná vôňa sú charakteristické prirodzene upokojujúcimi a relaxačnými účinkami. A práve takéto uvoľnenie je to, čo človek pri zaspávaní a počas spánku potrebuje. Levanduľa spomaľuje srdcový rytmus a zabezpečuje hlbší spánok. Okrem toho eliminuje nepríjemné pachy a odháňa mole. Často sa využívajú najmä sušené levanduľové kvety, no pokojne si do spálne na komodu či parapet môžete umiestniť aj živú rastlinku v kvetináči. 

Neprehliadnite: TOP spôsoby, ako použiť levanduľu: Skúsite čaj či domáci voňavý olej?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní