Ako zmierniť nevoľnosť pri cestovaní? Tieto triky vás zachránia!

Ako zmierniť nevoľnosť pri cestovaní? Tieto triky vás zachránia!

Medzi najčastejšie príčiny nevoľnosti môžeme zaradiť napríklad tehotenstvo a rôzne hormonálne zmeny, otravy jedlom či problémy s tráviacim traktom alebo aj stres. Nevoľnosť a pocity na zvracanie však často súvisia aj s cestovaním. Reč je o takzvanej kinetóze, ktorá je rovnako označovaná ako choroba z pohybu. Ide spravidla o prechodný stav, ktorého príčinou je nesúlad vnemov. Zrak má pocit, že telo sa nehýbe, no receptory pohybu zase vnímajú, že telo v pohybe je, čo následne mozog nevie správne vyhodnotiť a spracovať. Dochádza k tomu pri cestovaní autom, autobusom, lietadlom, loďou či iným cestovným prostriedkom, prípadne aj pri jazde na kolotoči. Ako sa dá nevoľnosť pri cestovaní zmierniť?

Čo môže nevoľnosť spúšťať či zhoršovať?

Ako prvé sa pozrieme na to, čo všetko môže kinetózu a jej nepríjemné symptómy počas cestovania v aute či vlaku výrazne zhoršovať. Spúšťačom je neraz rýchla jazda, prudké zmeny rýchlosti aj smeru jazdy. Ak sa veziete s niekým v aute, požiadajte ho, aby si na to dával pozor. Ak vás pravidelne trápi nevoľnosť počas cestovania, vyhýbajte sa písaniu aj čítaniu v dopravnom prostriedku. Problém tiež môže spôsobovať či zhoršovať sledovanie cesty mimo smer jazdy, fajčenie, pitie alkoholu alebo sýtených nápojov, tesné oblečenie, cestovanie na prázdny alebo preplnený žalúdok, konzumácia ťažkých jedál pred cestou, vysoká alebo naopak nízka teplota v priestore či rôzne pachy (napríklad aj vône do áut). Všetko sú to rizikové faktory, ktoré je podľa možností najlepšie počas cesty eliminovať. 

Neprehliadnite: Prečo piť čaj počas leta? Naozaj nás lepšie ochladí teplý nápoj?

kinetóza

Zdroj: Shutterstock®

Správne miesto v dopravnom prostriedku

Ak mávate problémy s nevoľnosťou počas cestovania, vyberajte si v dopravnom prostriedku vždy to správne miesto. Ako prvé je vždy dôležité sedieť čelom v smere jazdy, nie chrbtom. Osobný automobil je najlepšie priamo šoférovať, vtedy je riziko kinetózy prakticky minimálne. V opačnom prípade je vhodné sadnúť si na predné sedadlo vedľa vodiča a sledovať smer jazdy. Pri cestovaní autobusom vždy voľte rovnako sedadlá v prednej časti. Nezameriavajte zrak na blízke predmety či veci priamo v autobuse, sledujte krajinu v diaľke. V lietadle je spravidla z hľadiska výskytu nevoľnosti najlepšie sedieť medzi krídlami či v ich okolí, vo vlaku vždy v strednej časti predných vozňov a na lodi rovnako v strednej časti. 

Voľnopredajné liečivá

Dobrým pomocníkom s kinetózou sú najčastejšie rozličné voľnopredajné liečivá, ktoré sa dajú zohnať v každej lekárni. Treba však dávať pozor na to, ako ich správne užívať. Tieto lieky sa spravidla neužívajú až pri výskyte nevoľnosti a ďalších ťažkostí počas cestovania, ale už preventívne pred samotnou cestou. Pred ich použitím je vhodné prečítať si príbalový letáčik, prípadne sa na správne použitie spýtať lekárnika. Aby boli účinné, užívajú sa mnohé 30 až 60 minút pred cestou. Zohnať sa dokonca dajú i rozličné žuvačky či lízanky proti cestovnej nevoľnosti. Pri obavách z nevoľnosti, napríklad počas dlhej plavby loďou, sa ohľadom užívania vhodných liečiv môžete poradiť s lekárom.

čo pomáha pri nevoľnosti

Zdroj: Shutterstock®

Pomôcť môžu bylinky

Okrem liekov z lekárne môžu byť nápomocné pri problémoch s nevoľnosťou počas cestovania aj rozličné bylinky. Veľmi známym prírodným liekom na tlmenie príznakov kinetózy je zázvor, čiže ďumbier lekársky. Ten je neraz i súčasťou spomínaných žuvačiek či lízaniek proti cestovnej nevoľnosti. Zo zázvora si na cestu môžete pripraviť zázvorový čaj. Ak vám jeho štipľavosť neprekáža, pokojne kúsok čerstvého koreňa počas jazdy žujte. Pitný režim je počas cestovania veľmi dôležitý, pričom tekutiny je vždy vhodné piť po malých dúškoch. Na cestu si sebe či deťom môžete tiež pripraviť nesladený čaj z harmančeka. Dobrým pomocníkom je i mäta alebo medovka. Žalúdku môže pomôcť i odvar z feniklových semien. 

ako potlačiť nevoľnosť pri cestovaní

Zdroj: Shutterstock®

Na čo ešte treba myslieť?

Cestovať nie je vhodné na prázdny ani preplnený žalúdok. Vyhýbať sa je potrebné pred cestou ťažkým a mastným jedlám. Vhodné sú ľahké pokrmy s nízkym obsahom tukov. Takéto jedlo je najlepšie dopriať si dve hodiny pred cestou. Ak je cesta dlhšia, lepšie je niečo konzumovať aj počas nej. V malom množstve je vhodné ovocie či slané sušienky i paličky, ktoré môžete ponúknuť aj deťom. V aute počas jazdy pravidelne vetrajte a dýchajte čerstvý vzduch. Pred cestou je tiež vhodné si dostatočne oddýchnuť. Ak však mávate veľké problémy s cestovnou nevoľnosťou, snažte sa cestu prespať, alebo majte minimálne zatvorené oči. Ak býva zle vášmu dieťaťu, zvážte cestu vo večerných hodinách, kedy bude môcť cestu jednoducho prespať. Nehovorte s ním o nevoľnosti, snažte sa ho rozptýliť napríklad slovnými hrami, rozprávaním príbehov a podobne.

Odporúčame: Najčastejšie choroby mileniálov: Zistite, čo trápi mladých do 35 rokov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní