Ako znížiť riziko rakoviny? I malé kroky vedú k veľkým výsledkom!

Ako znížiť riziko rakoviny? I malé kroky vedú k veľkým výsledkom!

V dnešnom článku sa pozrieme na to, akými krokmi a opatreniami možno znížiť riziko rozvoja nejakého rakovinového ochorenia. Nebudeme si tu spomínať žiadne overené spôsoby, babské rady či rozličné suroviny a prírodné látky, vďaka ktorým sa jednoznačne ochránime pred jedným z najväčších strašiakov súčasnosti – rakovinou, ktorá spolu so srdcovo-cievnymi chorobami patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Pozrieme sa naopak len na všeobecné zásady prevencie zákernej rakoviny, na ktoré sa zameriava aj Európsky kódex proti rakovine. Je dôležité rozumieť tomu, že prevencia nikdy nie je stopercentná, no jej obrovský význam nemožno poprieť. Je dôležité zdravotným problémom v prvom rade predchádzať. Väčšinou je to aj oveľa ľahšie ako riešiť už vzniknuté ťažkosti. I v rámci prevencie rakoviny môžeme podniknúť malé krôčiky, vďaka ktorým budeme zdravší a znížime riziko mnohých ochorení, vrátane obávanej rakoviny.

Zdravá strava

Asi nebude prekvapením, ak povieme, že znížiť riziko rakoviny aj mnohých ďalších zdravotných problémov môžeme v prvom rade prostredníctvom zdravej, vyváženej a pestrej stravy. V jedálničku by sa mal nachádzať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnné potraviny, strukoviny či zdroje zdravých tukov. Vhodné je obmedziť konzumáciu rozličných mäsových výrobkov aj červeného mäsa, potravín s vysokým obsahom nezdravých tukov, soli či cukru, mastných pokrmov a podobne. Spôsob stravovania má napríklad výrazný vplyv na rozvoj rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Odporúčame: Ako sa prejavuje pásový opar? Liečbu ochorenia neradno podceňovať!

nefajčenie

Zdroj: Shutterstock®

Nefajčenie

V rámci prevencie rakoviny je dôležité nefajčiť a neužívať tabak v rôznych formách, prípadne sa aj vyhýbať fajčiarskemu prostrediu. Áno, rakovinu pľúc môže dostať i príležitostný fajčiar či jedinec, ktorý nevyfajčil ani jednu cigaretu. No fajčiari stále tvoria veľkú časť pacientov s týmto ochorením a cigarety patria medzi najvýraznejšie rizikové faktory. Fajčenie pritom nieje len rizikovým faktorom rakoviny pľúc, ale i ďalších respiračných problémov a taktiež srdcovo-cievnych chorôb. Ak si nechceme vedome ničiť zdravie, cigarety musia dostať stopku.

Dostatok fyzickej aktivity a pohybu

Ďalší krok k znižovaniu rizika rakoviny môžeme urobiť tak, že si budeme dávať pozor na dostatok pohybu a fyzickej aktivity. Hýbať by sme sa v dostatočnom množstve mali každý jeden deň. Môžeme behať, plávať, korčuľovať sa či jazdiť na bicykli, cvičiť jogu, veľký význam majú aj obyčajné prechádzky. Je dôležité sa vyhýbať sedavému spôsobu života. Nedostatok pohybu má negatívny vplyv na celkové zdravie, kondíciu tela, procesy trávenia, imunitný systém aj srdce či mozog. Dostatok pohybu má okrem iného napríklad priaznivý vplyv aj na činnosť čriev a prispieva tak k zníženiu rizika spomínanej rakoviny hrubého čreva. 

obmedzenie alkoholu

Zdroj: Shutterstock®

Obmedzenie alkoholu

Ďalšou zásadou prevencie rakoviny je obmedzenie príjmu alkoholu. Nadmerná konzumácia alkoholu predstavuje rizikový faktor mnohých zdravotných problémov, vrátane viacerých druhov rakoviny. Alkohol zvyšuje riziko poškodenia pečene a vzniku rakoviny pečene, taktiež riziko rakoviny pankreasu, prsníka či hrubého čreva. Pre naše zdravie je najlepšie alkohol vôbec nepiť, a to najmä ten tvrdý. Ak človek alkohol pije, najdôležitejšie je, aby to bolo len príležitostne a v rozumnej miere. 

Ochrana kože

Vďaka slnečnému žiareniu sa v našom tele vytvára veľmi dôležitý a nenahraditeľný vitamín D. Ten v tele napĺňa viacero funkcií a jeho dostatok preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva, prostaty a prsníka. Je však zároveň potrebné myslieť na to, že slnečné žiarenie má na kožu aj negatívny vplyv. V nadmernom množstve prispieva nielen k rýchlejšiemu starnutiu pokožky, ale rovnako zvyšuje riziko rozvoja kožných nádorov. Vždy je potrebné dostatočne sa chrániť pred slnkom, a to i pomocou rôznych ochranných prípravkov. Taktiež sa odporúča nenavštevovať soláriá. 

Odporúčame: Ako využiť liečivý kostihoj? Prinášame recept na domácu kostihojovú masť!

rakovina prsníka

Zdroj: Shutterstock®

Dojčenie

Dojčenie je radené medzi hlavné nástroje prevencie rakoviny prsníka i ženských pohlavných orgánov. U žien je to teda ďalší krok k tomu, ako prispieť k zníženiu rizika tohto vážneho a zákerného ochorenia. Je však mnoho ďalších dobrých dôvodov, prečo dojčiť, teda v prípade, že je to možné. Materské mlieko je pre dieťa skutočne nenahraditeľné a poskytuje mu potrebné živiny aj protilátky. Dojčenie pomáha vytvárať vzťah medzi matkou a dieťaťom, je ekonomické a podporuje dobré zdravie bábätka.

Bezpečnosť na pracovisku

Zvyšovať riziko rozvoja mnohých druhov rakoviny môže aj dlhodobé vystavenie tela určitým chemikáliám, prašnému či inak znečistenému prostrediu, rakovinotvorným látkam aj rôznym iným škodlivým látkam, napríklad azbestu, radónu, ťažkým kovom aj rozličným plynom. Ako príklad môžeme spomenúť takzvaný mezotelióm, čo je nádorové ochorenie postihujúce mezotel, ktorý prestavuje tenkú vrstvu buniek pokrývajúcich niektoré orgány. Za primárnu príčinu tohto ochorenia je považované dlhodobé, pravidelné a nadmerné vystavovanie organizmu karcinogénnej látke, a to konkrétne azbestu. Ten sa do tela dostáva vdychovaním. Ide často o chorobu z povolania. Ak jedinec pracuje na nejakom rizikovom mieste, napríklad v rôznych továrňach či baniach a podobne, je nevyhnutné v rámci prevencie ochorení dbať na dodržiavanie pokynov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

preventívna prehliadka

Zdroj: Shutterstock®

Pravidelné prehliadky u lekára

Ako posledné môžeme ešte upriamiť pozornosť na pravidelné prehliadky u lekára. Tie nám síce nepomôžu priamo znížiť riziko rozvoja rakoviny, no pomôžu ju včas odhaliť. Včasná diagnostika je v prípade nádorových ochorení často rozhodujúca. Kým počiatočné štádiá ochorenia môžu byť mnohokrát dobre liečiteľné, pri pokročilých štádiách sú možnosti liečby spravidla značne obmedzené. Mnohé rakovinové ochorenia sa pritom dlhú dobu ani nijako neprejavujú a jedincovi nemusia spôsobovať žiadne ťažkosti. Práve preto sú veľmi dôležité preventívne prehliadky. Netreba čakať, kým sa dostavia nejaké zdravotné problémy. A ak sa už dostavia, rovnako je dôležité neodkladať návštevu lekára. 

Zdroj: cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/sk/

Pozri aj: Domáca bylinková soľ: Ako ju pripraviť a z ktorých byliniek?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní