Ktoré izbové rastliny čistia vzduch? Tieto sú ako prírodné čističky!

Ktoré izbové rastliny čistia vzduch? Tieto sú ako prírodné čističky!

V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na izbové rastliny, ktoré majú schopnosť čistiť ovzdušie v našich obydliach a zbaviť ho veľkého percenta škodlivých látok. Každý z nás dozaista chce mať v domácnosti čistý vzduch. Je základom pre zdravé prostredie, v ktorom žijeme.

Mnohokrát si to ani neuvedomujeme, no naše domácnosti sú neraz plné škodlivín a toxických látok. Tie sa uvoľňujú z čistiacich prostriedkov, nábytku, podlahy a mnohých iných predmetov, ktoré doma využívame. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme ani na cigarety.

Problematický môže byť napríklad formaldehyd, ktorý sa ukrýva vo vlhčených obrúskoch, amoniak z čistiacich prípravkov či trichlóretylén, ktorý sa nachádza i v tlačiarenských atramentoch. S príkladmi by sme pritom mohli ešte dlho pokračovať. 

A ako zlepšiť vzduch v domácnosti? Samozrejme, nápomocné je pravidelné vetranie. Okrem toho niektorí siahajú aj po rôznych čističkách vzduchu. V tomto smere sú však veľkými pomocníkmi práve spomínané rastliny. Ktoré by ste určite mali doma zaobstarať?

Aloe vera

Aloe vera, slovensky aloa pravá, predstavuje veľmi známy sukulent, ktorý sa oplatí pestovať z mnohých dôvodov. Okrem toho, že šťava z jeho listov má hojivé účinky na pokožku, sa táto rastlina podieľa aj na prečistení ovzdušia v interiéri.

Prispieva napríklad k eliminovaniu spomínaného formaldehydu zo vzduchu, no rovnako i benzénu. Aloe vera je navyše nenáročné na pestovateľské podmienky. Tomuto sukulentu stačí slniečko, no s vodou to u neho nepreháňajte.

Odporúčame: Kvety do detskej izby: Viete, ktoré sú najvhodnejšie?

Aloe vera a lopatkovec

Zdroj: Shutterstock®

Lopatkovec

Ďalšou skvelou izbovou rastlinou, ktorá účinne prečisťuje vzduch v príbytku, je takzvaný lopatkovec, latinsky Spathiphyllum. Zbavuje ho amoniaku, xylénu a trichlóretylénu, no dokonca i prebytočnej vlhkosti, čím bojuje proti nežiaducim plesniam.

Lopatkovec pritom radíme medzi skutočne nenáročné rastliny, ktoré sú vhodné aj pre začiatočníkov či jedincov, ktorí nechtiac zničia každú kvetinu. Vašu domácnosť skrášli veľkými zelenými listami a bielymi kvetmi.

Zelenec

Ak máte v domácnosti problém so zlým vzduchom, ktorý môže vplývať na rozvoj niektorých zdravotných problémov, môžete si do nej umiestniť i zelenec chochlatý, latinsky Chlorophytum comosum. Je to opäť nenáročná okrasná izbová rastlinka, ktorá je charakteristická dlhými a úzkymi listami so žltobielymi pásmi.

Zelenec znižuje znečistenie prostredia, pričom odstraňuje formaldehyd i xylén. Túto rastlinu dokonca dopestujete i v tmavších miestnostiach.

zelenec a brečtan

Zdroj: Shutterstock®

Brečtan

Miesto v tomto zozname má bezpochyby i brečtan, ktorý je podobne popínavý a ťahajúci sa ako predchádzajúci zelenec. Obe rastliny si tak môžete zavesiť niekde v miestnosti, pokojne aj v kúpeľni.

Brečtan očistí vzduch nielen od niektorých spomínaných látok, ale napríklad pohlcuje i výpary a čiastočky v ovzduší z výkalov. Asi sa budeme opakovať, no táto rastlina opäť patrí medzi odolné a nenáročné.

Svokrin jazyk

Takzvané svokrine jazyky, odborne sansevieria trojpása, patria medzi najobľúbenejšie a najviac pestované izbové rastliny. Hojne rozšírené boli v minulosti, no i teraz sa vracajú do módy.

Táto rastlina je charakteristická dlhými mramorovanými a často žlto lemovanými listami. Starostlivosť o ňu opäť nie je náročná. Obľubuje svetlo a skôr sucho. Miestnosť nielen skrášli, ale ovzdušie navyše zbaví škodlivín a toxických látok.

svokrin jazyk a nefrolepka

Zdroj: Shutterstock®

Nefrolepka

Ak chcete prispieť k tomu, aby bolo prostredie vo vašej domácnosti čisté a zdravé, môžete to skúsiť i s pomocou nefrolepky vznešenej. Tá nesie latinský názov Nephrolepis exaltata a patrí medzi najčastejšie pestované paprade. Je ideálna i do interiéru.

Ovzdušie zbaví napríklad formaldehydu a okrem toho ho aj primerane zvlhčí. Obľubuje svetlo, no nie priame slnko. Môže byť i v tieni. Potrpí si však na dostatok vlahy, takže nie je úplne ideálna pre jedincov, ktorí rastliny zabúdajú polievať.

Ďalšie prírodné čističky vzduchu do každej domácnosti:

Aktualizovaný článok: 25.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní