Ako sa zbaviť vší? Nielen s tým pomôže táto prírodná silica!

Ako sa zbaviť vší? Nielen s tým pomôže táto prírodná silica!

Z rozličných liečivých byliniek aj rastlín je možné pripraviť napríklad čaje, odvary na vonkajšie použitie, tinktúry, taktiež mastičky a mnohé iné produkty a prípravky. Podľa toho, z akých byliniek sú vyrobené, majú aj rôznorodé liečivé účinky. Môžu pomôcť s trávením, kožnými ťažkosťami aj vysokým tlakom či kašľom. Dobrými prírodnými pomocníkmi sú aj silice, respektíve esenciálne oleje. Ide o prchavé kvapaliny rastlinného pôvodu s typickou vôňou, ktoré sa rôznymi postupmi vyrábajú z viacerých častí rastlín, napríklad kvetov, semien či dokonca kôry. Dnes si predstavíme takzvanú kajeputovú silicu, ktorá, ako sme už načrtli v nadpise článku, je veľkým pomocníkom v boji proti vlasovým parazitom. Dokáže však toho oveľa viac, preto neváhajte o nej niečo zistiť aj v našom článku. 

Z čoho sa kajeputová silica vyrába?

Kajeputová silica sa získava destiláciou mladých výhonkov a listov vodnou parou zo stromu, ktorý je všeobecne známy ako kajeput. Týmto pojmom sú často nazývané niektoré stromy z rodu Melaleuca, spomenúť môžeme konkrétne druhy Melaleuca leucadendron či Melaleuca cajuputi, z ktorých sa silica zvyčajne pripravuje. Radíme ich do čeľade myrtovité. Kajeputovú silicu často nazývajú aj olej z bieleho dreva, i keď z dreva samotného sa nevyrába. Pomenovanie kajeput je totižto odvodené z indonézskeho názvu kayu putih, čo môžeme preložiť ako biele drevo.

Spomenúť ešte môžeme, že kajeputová silica a známy čajovníkový olej sú takpovediac príbuzní. Tea tree oil sa totižto vyrába z druhu Melaleuca alternifolia, ktorý je známy ako čajovník austrálsky. Zloženie spomínaných éterických olejov je však pomerne odlišné. Kajeputová silica je pritom charakteristická výraznou sviežou eukalyptovou až gáfrovou vôňou s terpenickým nádychom.

Odporúčame: Aké sú účinky ľanového oleja? Tu je 5 dôvodov, prečo ho používať!

strom kajeput

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jej účinky?

Kajetová silica je charakteristická rôznorodými účinkami a môže byť nápomocná pri mnohých zdravotných aj kozmetických problémoch. V prvom rade je tento esenciálny olej známy ako veľmi účinný prírodný repelent. Odháňa mravce, komáre aj iný hmyz a je dobrým pomocníkom aj v boji proti vlasovým parazitom. Účinne pôsobí hlavne proti vši detskej. Kajeputová silica má antiseptické aj analgetické vlastnosti. To znamená, že napomáha ničiť choroboplodné zárodky a rovnako potláča a eliminuje bolesť. Môže pomôcť napríklad zmierniť nepríjemnú bolesť zubov. Oplatí sa po nej siahnuť aj pri zápale ďasien. 

Rovnako je dobrým pomocníkom pri rôznych ochoreniach kože, najmä pri akné či vredoch, taktiež pri poraneniach kože alebo herpese. Tento esenciálny olej okrem toho napomáha uvoľňovať dýchacie cesty. Je dobrým pomocníkom pri upchatom nose, suchom kašli aj zápaloch v hrdle. Silicu sa oplatí mať poruke pri infekciách a zápaloch dýchacích ciest, napríklad aj pri zápale priedušiek. 

použitie kajeputovej silice

Zdroj: Shutterstock®

Ako silicu používať?

Kajeputová silica sa pri rozličných zdravotných problémoch používa rôznymi spôsobmi. Podobne ako pri iných esenciálnych olejoch je vhodná v prvom rade inhalácia. Pri dýchacích ťažkostiach, zápale priedušiek, nádche či vykašliavaní pridajte asi 7 kvapiek silice do hrnca s litrom horúcej vody, prehoďte si cez hlavu uterák a zhlboka dýchajte aspoň 10 minút. Počas pretrvávajúcich ťažkostí je vhodné inhaláciu opakovať 2 až 3 razy denne. Pri problémoch so spomínanými vlasovými parazitmi pridajte do fľašky s rozprašovačom vodu a pár kvapiek silice. Roztok následne aplikujte priamo na vlasy. Pokojne hlavu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút, potom vlasy zmyte šampónom. Počas týždňa postup niekoľkokrát zopakujte.

Kajeputový esenciálny olej tiež radíme medzi dobré prísady do kúpeľa. Do vane s vodou stačí pridať okolo 10 kvapiek silice. Kúpeľ by mal trvať aspoň 20 minút. Pomáha pri poraneniach pokožky aj kožných ochoreniach. Na ošetrenie problematickej pleti je vhodné zmiešať 1 dcl prevarenej vody s 3 kvapkami éterického oleja. Túto domácu pleťovú vodu stačí na pleť aplikovať klasickým vatovým tampónom. Kajeputovú silicu však môžete v malom množstve pridať aj do pleťového krému či telového mlieka.

Ak vás trápi herpes, zmiešajte 10 až 15 ml liehu s 3 kvapkami éterického oleja. Do roztoku opäť namočte tampón a opakovane ním ošetrujte postihnuté miesto. Neriedené silice sa vo všeobecnosti neodporúča používať, vždy ich je vhodnejšie zriediť s vodou či olejom. V malom množstve však kajeputová silica nezvykne dráždiť pokožku ani sliznice. Ak vás trápi boľavý zub či zapálené ďasno, naneste jednu či dve kvapky silice na prst a priamo ju vmasírujte do boľavej či zapálenej oblasti. 

Pozri aj: Na čo je dobrý bergamotový esenciálny olej? Účinky vás prekvapia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní