Aký je vplyv korčuľovania na telo? Ani by ste nepovedali, koľko má výhod!

Aký je vplyv korčuľovania na telo? Ani by ste nepovedali, koľko má výhod!

Mnohí berú korčuľovanie, respektíve jazdu na kolieskových korčuliach len za zábavu a jednu z foriem trávenia voľného času. Áno, korčuľovanie je skutočne zábavné a mnohí to zbožňujú, no netreba zabúdať aj na to, že rovnako ide o pohybovú aktivitu, ktorá je prínosná pre naše telo a celkové zdravie. Nedostatok pohybu má negatívny vplyv na kondíciu, trávenie, činnosť mozgu i stav srdca. Práve preto by sme sa mali vyhýbať sedavému spôsobu života. Niekto obľubuje jogu či dlhé prechádzky, iní zase pravidelne behajú a mnohí tiež dávajú prednosť kolektívnym športom. Skvelá je aj jazda na bicykli. Avšak aj spomínané korčuľovanie predstavuje vhodnú fyzickú aktivitu, vďaka ktorej môžeme do svojho života vniesť trochu viac potrebného pohybu. Navyše, pomaly prichádza jeseň, ktorá je spolu s jarou perfektným obdobím na jazdu na korčuliach. Presvedčte sa sami, koľko benefitov korčuľovanie ponúka.

Odporúčame: Ako spoznáš chýbajúci estrogén v tele? Tieto symptómy neignoruj!

benefity korčuľovania

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšenie kondície

Pravidelné korčuľovanie v prvom rade pomôže naše telo udržať v pohybe. Jazda na korčuliach nám postupne napomáha budovať a udržiavať si kondíciu. Ide o aeróbnu pohybovú aktivitu, ktorá rovnako prispieva k zlepšeniu vytrvalosti. Okrem toho vďaka korčuľovaniu budujeme aj svoju celkovú pohybovú koordináciu. Samotná jazda na kolieskových korčuliach si predsa vyžaduje poriadnu mieru koordinácie vlastných pohybov. Zlepšuje sa nám rovnováha a obratnosť. Taktiež nemôžeme zabudnúť spomenúť, že korčuľovanie predstavuje pomerne šetrnú pohybovú aktivitu. Ku kĺbom je napríklad oveľa šetrnejšie ako tanec alebo beh. 

Posilnenie svalstva

Nemôžeme zabudnúť ani na svalstvo. Aj svaly nášho tela totiž dokáže jazda na kolieskových korčuliach poriadne precvičiť, ponaťahovať a časom i posilniť. Korčuľovanie pritom napomáha budovať svalstvo viacerých telesných partií. V prvom rade dokáže posilniť svaly nôh, napríklad štvorhlavý sval stehna i svaly predkolenia, okrem toho aj chrbtové svaly či sedací sval. Zabrať však dostane aj priamy brušný sval. Na to, aby sme udržali dostatočnú rovnováhu na korčuliach, však zapájame aj množstvo ďalších menších svalov. Zapájame nielen dolné končatiny a stred tela, ale aj ruky. Samozrejme, na to, aby sme si na svojom tele všimli posilnené svalstvo, musíme sa korčuľovaniu venovať pravidelne. 

kolieskové korčule

Zdroj: Shutterstock®

Spálenie kalórií

Ak sa budeme korčuľovaniu venovať pravidelne, alebo ho budeme mať ako doplnok k iným pohybovým aktivitám, môžeme časom očakávať i pokles ručičky na váhe. Jazda na korčuliach totiž predstavuje skvelý spôsob, ako spáliť nemalé množstvo kalórií. Za jednu hodinu na korčuliach je možné spáliť okolo 500 kalórií, v niektorých prípadoch ešte viac. Korčuľovanie tak predstavuje vhodnú kardio aktivitu, ktorá nám pomôže pri snahe zhodiť prebytočné kilogramy, respektíve nám taktiež pomôže s udržiavaním váhy. Netreba však zabúdať na to, že pri chudnutí a strážení si štíhlej línie nie je dôležitý len pravidelný pohyb, ale hlavne zdravá a vyvážená strava. Dbajte preto aj na vhodný jedálniček.

Podpora srdca

Ako sme už spomínali v úvode, nedostatočný pohyb má škodlivý vplyv aj na srdcovo-cievny systém. Sedavý spôsob života môže podporovať rozvoj problémov s vysokým tlakom, negatívne vplýva na činnosť srdca a rovnako zvyšuje riziko rozvoja viacerých vážnych kardiovaskulárnych chorôb, akou je aj ateroskleróza. Korčuľovanie však patrí k pohybovým aktivitám, ktoré majú na naše srdce pozitívny vplyv. Jazda na korčuliach posilní srdce a môže pomôcť k normalizovaniu hladín krvného tlaku. Pri korčuľovaní sa dokáže srdcová frekvencia zvýšiť až na okolo 150 až 180 úderov za minútu.

prečo sa korčuĺovať

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšenie nálady

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že korčuľovanie má blahodarný vplyv nielen na zdravie fyzické, ale aj to psychické. Hoci ide o športovú aktivitu, je to zároveň skvelý spôsob, ako zrelaxovať a prečistiť si hlavu. Korčuľovanie niekde v krásnej prírode uvoľní myseľ, odstráni stres aj napätie, zmierni depresívne myšlienky a eliminuje pocity napätia či nervozity. Rovnako nám pomôže zlepšiť náladu. Pri pohybe sa predsa uvoľňujú endorfíny, čiže hormóny šťastia. Počas jazdy na korčuliach zabudneme na ťažký deň v práci či iné starosti. Korčuľovanie je skvelé aj osamote, no rovnako je to dobrý spôsob, ako tráviť čas s priateľmi a blízkymi a utužovať s nimi vzťahy. 

Odporúčame: Aj ty si ho rada vychutnávaš? Zisti, prečo sa oplatí piť zelený čaj!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní