Vplyv zelene na zdravie: Zisti, prečo sú parky v mestách dôležité!

Vplyv zelene na zdravie: Zisti, prečo sú parky v mestách dôležité!

Nielen vo svete, ale aj na Slovensku môžeme pozorovať obrovský urbanizmus. Výstavba bytoviek, mrakodrapov či nákupných centier je doslova v rozmachu, no až príliš často sa pri nej zabúda na dostatok zelene naokolo. Buď jej architekti vytvoria okolo svojich stavieb žalostne málo, alebo v tom horšom prípade žiadnu.

Zeleň a príroda ako taká je však pre človeka nesmierne dôležitá, čo potvrdila aj nedávna štúdia z istej americkej univerzity. Vplyv zelene na zdravie človeka je podľa nej naozaj enormný, veď posúďte sami. 

Príroda a psychika

Benefitov pobytu v prírode by sme mohli vymenovať hneď niekoľko. Dýchame pri ňom oveľa čistejší vzduch, často sa spája s aktívnym pohybom a výhody vníma aj psychické zdravie. A práve vplyv pobytu v prírode na psychiku človeka skúmala spomínaná štúdia.

Experiment zahŕňal viac ako 120 respondentov, ktorých umiestnili buď do parku alebo do miestnosti bez okien. Ani jedna skupina nemala žiadne elektronické zariadenia a vnímať mali len svoje bezprostredné okolie. Asi nebude prekvapením, že respondenti z parku hodnotili svoje pocity pozitívnejšie, než respondenti z interiéru, ktorí skôr pociťovali úzkosť či iné negatívne emócie

Odporúčame: Účinky magnézia - skvelý pomocník nielen pre tehotné

ako na pozitívne myslenie

Zdroj: Shutterstock®

Stačí 5 minút

Aj keď by sa mohlo zdať, že pre navodenie pozitívnej alebo negatívnej nálady museli respondenti v danom prostredí stráviť desiatky minút, nie je to tak. Zaujímavé na tomto experimente bolo najmä to, že im na to stačilo len 5 minút. A tak sa vedci rozhodli čas v prírode aj v interiéri predĺžiť o 10 minút.

Ukázalo sa ale, že u respondentov z parku už pozitívne emócie neeskalovali. Pre respondentov z interiéru sa však negatívne emócie zvyšovali, potom ako vyšli do parku však rýchlo odišli a do 5 minút úzkosť, stres a negativita ako taká odišli čiastočne alebo takmer úplne.

ako zahnať negatívne emócie

Zdroj: Shutterstock®

Zeleň je potrebná

Pobyt v prírode alebo v oblasti zelene sú pre človeka preukázateľne nesmierne dôležité činnosti pre zdravý aj šťastný život. Na tieto poznatky by pritom mali myslieť najmä autority pri plánovaní výstavby v našich mestách i obciach.

A čo z toho vyplýva pre nás, obyčajných ľudí? Hneď ako cítime, že nás ovládajú negatívne emócie, mali by sme vyjsť na čerstvý vzduch a vyhľadať najbližší park či les. Pamätajme, že len 5 minút dokáže zmeniť to, ako sa na svet pozeráme. Príroda nám možno priamo nenasadí ružové okuliare, no čiernobielo už určite neuvidíme. 

Inšpirujte sa: 10-minútové domáce cvičenie pre ploché brucho: Zvládnu ho aj začiatočníci!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní