Cvičenie po 40-tke: Čo robiť, aby ste nepriberali, ale chudli?

Cvičenie po 40-tke: Čo robiť, aby ste nepriberali, ale chudli?
  • 02.11.2020
  • Radka Vargová

Po 40-tke sa každé telo, mužské aj ženské, začína výrazne meniť. Inak povedané, začíname rýchlejšie priberať. Je to taká istota, že pokojne si na to môžete staviť. Zapríčinené je to predovšetkým metabolizmom, ktorý sa v tomto veku výrazne mení. Hormonálne zmeny, ubúdanie svalstva,... Naše telo sa musí vysporiadať s rôznymi nástrahami, ktoré sa nedajú odignorovať. No na druhej strane, nie je to nič, s čím by sa nedalo bojovať. Vek je predsa len číslo. Áno, vďaka tomuto číslu sa síce zapotíte viac a chudnutie bude možno trvať tiež dlhšie, ale výsledok môže stáť za to. 

Najdôležitejšie je uvedomiť si, že bez pohybu to nepôjde. Cvičenie je jednoducho alfou a omegou. Možno vám v 20-tke stačilo nasadiť trojdňovú očistnú kúru a boli ste fit. Teraz to také ľahké nie je. Keďže svaly rýchlejšie ubúdajú, bez pohybu vám zmiznú úplne. Veľkú úlohu zohráva aj genetika. Ak máte predispozície k tomu, aby ste priberali, tak by ste mali mať pred očami veľký výkričník. Možno sa ručička na váhe nebude výrazne meniť, no čo spozorujte veľmi rýchlo, sú centimetre navyše v partiách, kde ich rozhodne nechcete mať – v páse.

Odporúčame: Cyklovanie kalórií ako účinná diéta: Viete, o čo ide?

ako cvičiť v staršom veku

Zdroj: Shutterstock®

Balanc na prvom mieste

Vieme si predstaviť, ako táto vízia dokáže s nejednou ženou zamávať. Ale dôležité je si v tomto prípade udržať chladnú hlavu. Nepúšťajte sa bezhlavo do prísnych diét, vo vyššom veku to môže mať opačný efekt. Zabudnite aj na každodenné meranie sa či váženie. Balanc je v tomto prípade najdôležitejší. Vaše chudnutie a rutina by mali byť v pomere 50/50. Rovnako tak sa teda sústreďte na jednotlivé tréningy. 

Medzi najvhodnejšie, ktoré vám pomôžu udržať svaly, vyformovať ich a zlepšia celkový vzhľad, sú kruhové tréningy. Momentálne si aj doma môžete odcvičiť takýto tréning. Tipy, ako efektívne precvičiť každý sval, môžete nájsť v tomto článku: Domáci kruhový tréning zostavený trénerkou.

Ďalšie cvičenie, ktoré je ako stvorené pre ženy po 40-tke, je napríklad joga. Žiadny iný tréning nedá telu také spektrum benefitov, ako práve toto. A aj pravidelnou jogou sa dopracujete ku guľatejšiemu zadočku či plochšiemu brušku. Opäť je však kľúčová pravidelnosť. Tréning, akýkoľvek, by ste mali vykonávať 3-krát do týždňa. V žiadnom prípade sa nesústreďte len na kardio. V tomto veku je dôležité posilňovať predovšetkým svaly. Zaobstarajte si malé činky alebo kettlebell. Aj táto pomôcka dokáže s figúrou urobiť veľa. 

Strava je v tomto prípade kľúčová

Zdroj: Shutterstock®

Čo si naložíte na tanier, rozhoduje!

Ako spomíname vyššie, vaša fitness rutina by mala byť postavená na rovnováhe. Rovnakú pozornosť, akú venujete cvičeniu, by ste mali venovať aj stravovaniu. To, čo si naložíte na tanier, rozhodne o tom, aký výsledok dosiahnete a hlavne za aký čas. 

Ženy po 40-tke začínajú bojovať s hormónmi, s menopauzou  a to je jedna z najväčších prekážok. Rovnako tak je problémom, o ktorom sa veľmi nehovorí, aj vylučovanie. Preto si nemôžete dovoliť veľké prehrešky. Viac, ako inokedy, záleží na rozmanitosti stravy na vašom tanieri. Vyvarujte sa pri zostavovaní jedálnička najväčšej chybe – znižovaniu príjmu. Naopak, vy by ste ho mali zvýšiť. Rovnako tak je dôležité zvýšiť v tomto veku príjem bielkovín a vlákniny. Na svete je niekoľko diét, no vy by ste si mali vyberať predovšetkým tie, ktoré vám odporučí lekár. Už sa nespoliehajte len na múdre rady z časopisov. Aby bolo vaše chudnutie skutočne efektívne, poraďte sa s odborným lekárom alebo výživovým špecialistom. 

Pozri tiež: Hollywoodska hviezda rapídne chudne: Od vytúženej váhy ju delia 3 kilá


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní