10-minútová večerná joga pre lepší spánok: Vhodná i pre začiatočníkov

10-minútová večerná joga pre lepší spánok: Vhodná i pre začiatočníkov

Spánok je pre naše telo nenahraditeľný. Počas neho prebieha regenerácia celého organizmu. Deficit spánku sa môže spájať s celým radom zdravotných problémov, preto by sme vždy mali dbať o to, aby sme telu poskytli nielen dostatočne dlhý, ale aj kvalitný spánok. Je mnoho spôsobov, ako pripraviť telo na spánok, pričom každému z nás môže vyhovovať niečo iné. Vo všeobecnosti môže veľmi dobre pomáhať, ak chodíme spať približne v rovnakom čase, čím si vytvoríme akýsi pravidelný režim. Aby bol spánok bezproblémový a kvalitný, mali by sme si tiež vytvoriť vhodné prostredie na nočný odpočinok. V izbe je ideálne udržiavať teplotu okolo 18 až 20 °C, nemalo by byť v nej príliš sucho, vlhko alebo teplo a potrebná je aj úplná tma.

K lepšiemu spánku jednoznačne pomôže aj kvalitný matrac. Taktiež by sme krátko pred odpočinkom mali spomaliť tempo. Večerný čas nie je vhodný na prácu, lepšie je prečítať si knihu či vypočuť obľúbenú hudbu. Niektorým tiež vyhovuje popíjanie bylinkových čajov. Tradičná medicína pozná mnohé bylinky pre lepší spánok, ktoré si hravo poradia i s nespavosťou a ťažkým zaspávaním. Spomenúť môžeme valeriánu, medovku či levanduľu. Taktiež si môžete zacvičiť. Skvelou voľbou je napríklad joga. Kým niektorí si obľúbili ranné cvičenie jogy, ktoré im zabezpečí perfektný štart do nového dňa, mnohí zase objavili čaro večernej jogy. Dnes vám prinášame inšpiráciu na 10-minútovú večernú jogu pre lepší spánok, ktorú zvládnu aj úplní začiatočníci. Zamilujete si večernú jogu i vy?

Odporúčame: Čo pomáha pri pálení záhy? Zbavte sa ťažkostí raz-dva!

Prečo začať s večernou jogou?

Cvičenie jogy, nech už je to počas ktorejkoľvek časti dňa, prináša mnoho benefitov. Ak však chcete skúsiť niečo, vďaka čomu sa vám bude lepšie spať, neváhajte si jogu zacvičiť práve v podvečerných a večerných hodinách. Kým vo všeobecnosti platí, že cvičenie neskoro večer nemusí byť pre každého dobrý nápad, joga je naopak vítaná. Niektorým jedincom totiž večerné cvičenie môže spôsobiť problémy s nespavosťou. Sú povzbudení a plní energie a ich telo môže potrebovať istý čas na to, aby sa upokojilo. Joga však môže mať presne opačné účinky. Môže človeku pomôcť uvoľniť sa a zrelaxovať po náročnom dni. Tie správne pozície telo skvelo pripravia na spánok, ktorý bude vďaka nim kvalitnejší. 

Joga je skvelým pomocníkom, ak sa potrebujete po celom dni trochu natiahnuť. Pomáha odbúravať bolesti chrbtice a zlepšuje držanie tela. Zacvičiť si jogu večer je napríklad veľmi vítané v tom prípade, ak máte sedavé zamestnanie, alebo aj fyzicky namáhavú prácu, taktiež v prípadne, ak potrebujete po celom dni úplne vypnúť, odbúrať stres a napätie. Počas cvičenia nezabúdajte dôkladne dýchať. Môžete si tiež pustiť nejakú príjemnú a upokojujúcu melódiu, čo vás ešte viac pripraví na nočný odpočinok. Ak je vám to príjemné, zapáľte si vonnú sviečku alebo použite aróma lampu. Večernú jogu si môžete zacvičiť aj podľa priloženého videa. Cvičenie má len zopár minút, ktoré si v podvečerných hodinách určite nájdete hoci aj každý deň. A možno vám po čase nebude stačiť a vyhradíte si na večernú jogu i dlhší čas.

Odporúčame: Fitness rutina Jennifer Lopez: Tomuto vďačí za svoje krivky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Čipková 01.01.21 21:25

karma
107.00

Výborné cvičenie jógy, škoda, že ani toto nie je v slovenčine.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní