Prečo cvičiť jogu? Toto dokáže urobiť aj s vaším telom!

Prečo cvičiť jogu? Toto dokáže urobiť aj s vaším telom!

Pohyb by mal mať pevné miesto v našich životoch. Ak chceme totiž svoje telo udržiavať počas celého života v dobrom stave, je nevyhnutná nielen zdravá strava, ale aj dostatok fyzickej aktivity. Ako sa však udržiavať v pohybe? Možností je skutočne mnoho. Na telo pozitívne vplýva pravidelný beh, plávanie, korčuľovanie či iné športové aktivity. A čo taká joga? Na tú sme sa bližšie zamerali aj v nasledujúcom článku. V dnešnej dobe je na internete množstvo videonávodov, vďaka ktorým je ju možné cvičiť aj v pohodlí domova. Zistite, ako ovplyvní aj vaše telo, ak sa to s ňou rozhodnete skúsiť! Čo môžete očakávať?

1. Posilnenie svalov a zlepšenie flexibility

Joga má v prvom rade blahodarný vplyv na pohybový aparát človeka. Ak chcete začať s jogou, vôbec neprekáža, ak máte ochabnuté svalstvo alebo nie ste dostatočne ohybní. Práve naopak. V prípade, že sa jej začnete pravidelne venovať, hoci aj v pohodlí domova, čoskoro pocítite zlepšenie flexibility aj posilnenie svalstva. Joga je skvelou pohybovou aktivitou, ktorá si poradí so stuhnutým aj skráteným svalstvom. Rovnako má pozitívny vplyv na pohyblivosť a celkovú činnosť kĺbov. Pre tých aktívnejších či pohybovo zdatnejších je zase joga skvelým spôsobom, ako zregenerovať svalstvo.

Pozri aj: Poznáte účinky kardamómu? Liečivá sila tohto korenia vás prekvapí!

bolesť chrbta

Zdroj: Shutterstock®

2. Potlačenie bolestí chrbtice

S jogou sa oplatí začať aj v prípade, ak vás dlhodobo trápi nepríjemná bolesť krížov či iných častí chrbtice. Problémy s chrbtom sú v dnešnej dobe čoraz častejšie a neraz je ich príčinou sedavé zamestnanie alebo naopak fyzicky veľmi náročná práca. Vďaka pravidelnému cvičeniu jogy je možné výrazne potlačiť alebo aj úplne eliminovať bolesti krku či chrbtice, a to vrátane krížovej oblasti. Toto cvičenie tiež napomáha zlepšovať správne držanie tela. Práve zlý postoj, hrbenie sa a zatváranie hrudníka môžu výrazne prispievať k vzniku bolestí a problémov s pohybovou sústavou.  

3. Normalizovanie trávenia

Cvičenie jogy má blahodarný vplyv aj na činnosť viacerých vnútorných orgánov. V prvom rade napomáha normalizovať proces trávenia a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Na jogu si skúste nájsť niekoľkokrát týždenne čas, ak mávate ťažkosti so zápchou. Tento druh pohybovej aktivity tiež zlepšuje dýchanie a vplýva na zvýšenie vitálnej kapacity pľúc. Taktiež blahodarne pôsobí aj na krvný obeh. Dokáže vyriešiť napríklad aj problém s prekrvením rúk či nôh. Joga nakoniec prispieva k správnej funkcii lymfatického systému a tým aj k odstraňovaniu toxínov z tela.

eliminovanie stresu

Zdroj: Shutterstock®

4. Zlepšenie koncentrácie a odbúranie stresu

Spomínané cvičenie pozitívne ovplyvňuje nielen fyzické, ale aj to psychické zdravie, a to skutočne výrazne. Joga odstraňuje celkové napätie a stres, napomáha upokojovať myseľ a zlepšuje schopnosť tela využívať energiu. Joga ponúka emocionálnu a mentálnu očistu a tiež ide o cestu hľadania rovnováhy. Podporuje činnosť mozgu a môže byť nápomocná pri problémoch s nespavosťou či rozličnými psychickými ťažkosťami. Rovnako napomáha zvyšovať výkonnosť, kreativitu a koncentráciu.

5. Úprava hmotnosti

Hoci sa jednotlivé cviky môžu zdať nenáročné, zdanie môže niekedy klamať. Verte, že aj pomocou jogy môžete pracovať na svojej postave. Už len vďaka posilneným svalom bude vaša postava vyzerať lepšie. Okrem toho joga prispieva k redukcii telesného tuku. Ak sa snažíte trochu upraviť hmotnosť alebo len jednoducho vylepšiť vzhľad tela, pravidelné cvičenie jogy vám k tomu môže dokonale pomôcť. Práve joga môže predstavovať dennú dávku potrebného pohybu, stačí už len pridať zdravú stravu.

Odporúčame: Toto sú najlepšie zdroje betakaroténu: Sú počas leta aj vo vašom jedálničku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní