Prečo spať nahí? Je to skvelý spôsob, ako spaľovať kalórie bez námahy?

Prečo spať nahí? Je to skvelý spôsob, ako spaľovať kalórie bez námahy?
  • 20.07.2019
  • Michaela Kožáková

Spať nahý? Prečo? Premýšľali ste niekedy nad tým? Je pravda, že toto je asi posledná vec, ktorá nám napadne pri téme zdravý životný štýl. A pritom je to jednoduchšie, ako nevyjedať v noci chladničku, cvičiť trikrát do týždňa alebo chodiť na jogu trikrát do týždňa. Stačí sa pred spaním vyzliecť a zaliezť pod paplón. Aké sú teda výhody spánku bez oblečenia? Možno ste o nich vedeli a možno budete prekvapení, ako tento spôsob spania prispieva k udržaniu nášho zdravia.

Neprehliadni: Zaspíte aj počas vášnivého rozhovoru? Toto sú príznaky narkolepsie!

Kvalitnejší spánok

Zdroj: Shutterstock®

Rýchlejšie zaspanie a kvalitnejší spánok

Priemerný človek zaspí za sedem minút. Vedeli ste, že znížením našej telesnej teploty o jeden stupeň Celzia môžeme zaspať rýchlejšie a zabrániť častému nočnému prebúdzaniu? Vedecké výskumy dokázali, že teplota tela reguluje cirkadiánny rytmus, tiež známy ako hodiny nášho tela. Tie určujú, kedy je čas ísť spať a kedy sa prebudiť. Keď sa teplota zvýši, budete sa cítiť ostražitejší a bdelejší, ale keď teplota klesne, budete cítiť viac ospalosti. Ak teda spíte nahí, teplota vášho tela dokáže klesnúť a vy rýchlejšie zaspíte.

Spánok bez akéhokoľvek oblečenia nielenže pomáha rýchlejšie zaspať, ale takisto zlepšuje kvalitu spánku. Experti tvrdia, že najvhodnejšia teplota izby pre spánok je od pätnásť do devätnásť stupňov. Príliš teplo alebo naopak chladno má vplyv na pohyb vašich očných viečok, ktorý je dôležitý pri fáze snívania – zrelaxovaní mozgu i celého tela. Ak nemáte v noci dostatok kvalitného spánku, môžete byť vystavení riziku srdcových ochorení a cukrovky. 

Zdravie pohlavných orgánov

Zdroj: Shutterstock®

Zdravie pohlavných orgánov

Spať nahý je tiež spôsobom, ako znížiť riziko vaginálnych ochorení, konkrétne kvasinkových infekcií. Tesné priliehavé alebo spotené spodné prádlo vytvára vhodné vlhké a teplé prostredie pre vznik kvasiniek.

Takisto aj muži môžu mať prospech z takéhoto spánku. Spanie v tesných trenírkach prispieva k znižovaniu počtu spermií. Keď muž spí nahý, udržuje svoje semenníky v optimálnej teplote, tak prispieva k zdraviu svojich pohlavných orgánov. 

Udržuje zdravú pokožku a zabraňuje naberaniu hmotnosti

Zdroj: Shutterstock®

Udržuje zdravú pokožku a zabraňuje naberaniu hmotnosti

Spať nahý celkovo zlepšuje kvalitu spánku a tá ma vplyv aj na zdravie našej pokožky. Štúdie dokázali, že pokožka ľudí, ktorí spia nahí a doprajú si zdravý spánok, je schopná skôr sa zregenerovať a zotaviť.

Ak máte problémy so zaspávaním, mohlo by to v mnohých ohľadoch spôsobiť zmätok vo vašom organizme. Jedna štúdia sledovala viac ako 21 000 ľudí počas troch rokov a zistila možnú súvislosť medzi nedostatočným spánkom a prírastkom hmotnosti. Jednotlivci, ktorí údajne spali približne päť alebo menej hodín za noc, mali väčšiu váhu pri tom istom príjme potravín a aktivite. Udržiavanie chladnejšieho tela v noci môže pomôcť zvýšiť vašu schopnosť spaľovať kalórie.

Redukuje stres a hnev

Zdroj: Shutterstock®

Redukuje stres a hnev

Nie je žiadnou novinkou ani tajomstvom, že nedostatok spánku má vplyv na našu náladu. Často, keď sa zle vyspíme, sme nevrlí, nervózni a dokáže nás vyviesť z miery hocijaká maličkosť. Vedecké štúdie dokázali, že zlý spánok súvisí s depresiou a v niektorých prípadoch môže zvýšiť i riziko samovraždy.

Zlepšuje vzťahy

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšuje vzťahy

Spánok bez oblečenia nielen stimuluje zmysly a povzbudzuje fyzickú túžbu, ale takisto zlepšuje i váš citový vzťah. Podľa výskumov priamy kontakt pokožky partnerov spôsobuje uvoľňovanie oxytocínu – hormónu maznania a lásky. Spať nahý teda upevňuje väzby s ľuďmi, ktorých milujeme, pomáha budovať zdravý partnerský vzťah a prispieva k našej duševnej pohode.  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní