Poznáte účinky kardamómu? Liečivá sila tohto korenia vás prekvapí!

Poznáte účinky kardamómu? Liečivá sila tohto korenia vás prekvapí!

Exotický kardamóm, podobne ako aj šafran či vanilku, radíme medzi najcennejšie a najdrahšie koreniny sveta. Prečo však o ňom hovoríme? Ide totiž o koreninu, ktorá nielen dodá chuť jedlu, ale má aj blahodarný vplyv na naše zdravie. Osvedčené sú napríklad účinky kardamómu na tráviaci systém človeka. A čo ďalšie dokáže? V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú účinky kardamómu, ako aj množstvo ďalších zaujímavých a dôležitých informácií o tomto drahom korení!

Poznáte kardamóm?

Kardamóm malabársky, latinsky Elettaria cardamomum, je až 4 metre vysoká trváca rastlina z čeľade ďumbierovitých, ktorej domovinou je India. Dnes je hojne pestovaný napríklad v Tanzánii, Guatemale či na Cejlóne. Charakteristický je hľuzovitým podzemkom, z ktorého vyrastajú vysoké stonky s dlhými kopijovitými listami a neskôr aj stonky nesúce krátke strapce svetložltých kvetov s bielymi až svetložltými pyskmi s fialovým žilkovaním. Plodom je vajcovitá a pozdĺžne ryhovaná zelená tobolka.

Práve pre tieto tobolky je kardamóm najviac pestovaný. Ukrývajú sa v nich totiž malé tmavohnedé až hnedočervené vráskavé semená, a to zvyčajne v počte okolo 15 až 20 kúskov. Aromatické semená kardamómu našli uplatnenie vo voňavkárstve, liečiteľstve aj potravinárstve. Pripravuje sa z nich korenie taktiež známe ako kardamóm, ktoré je hojne využívané najmä v indickej kuchyni. Značne si ho však obľúbili aj severské krajiny, napríklad Švédsko či Fínsko, v ktorých ich využívajú aj pri príprave svojich tradičných pokrmov.

Pozri aj: Top dôvody, prečo jesť patizóny: Nevídané, čo táto zelenina dokáže!

podpora trávenia

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jeho účinky?

Nájsť kardamómu miesto aj vo vlastnej kuchyni sa skutočne oplatí. Obsahuje totiž množstvo cenných látok, a to napríklad éterické oleje, minerály či zdravé tuky. Táto korenina je však v prvom rade známa svojimi blahodarnými účinkami na tráviaci systém človeka. Pri jeho pravidelnom pridávaní do jedál účinne podporíte správnu funkciu trávenia. Kardamóm dokonca potláča plynatosť a eliminuje zápchu či žalúdočné kŕče. Rovnako môže byť nápomocný pre ľudí, ktorých trápi pálenie záhy.

Kardamóm má antiseptické, detoxikačné aj antioxidačné účinky. Rovnako pôsobí močopudne, vďaka čomu napomáha telu zbavovať sa nadbytočnej vody. Pozitívne tak ovplyvňuje aj činnosť močovej sústavy. Žutie semienok kardamómu dokáže neutralizovať zápach z úst a osviežiť dych. Čo sa týka ústnej dutiny, tak táto korenina môže byť nápomocná aj pri liečbe zápalov ďasien či iných dentálnych problémov. Stačí kloktať odvar z kardamómu.

použitie kardamómu

Zdroj: Shutterstock®

Nájdite mu miesto aj vo vašej kuchyni

Kardamóm, mletý alebo v celosti, zoženiete napríklad aj vo väčších supermarketoch, špecializovaných predajniach so zdravými alebo orientálnymi potravinami a surovinami alebo jednoducho na internete. Ako sme však už spomínali vyššie, ide o jednu z najdrahších korenín sveta, preto nie je možné očakávať cenu ako za čierne korenie, červenú papriku či sušenú bazalku. Za asi 30 gramové balenie kardamómu dáte približne od 2,5 až 3,5 eura.

Chuť tejto koreniny je však skutočne jedinečná a v pokrmoch ho stačí používať len v malom množstve. Má mierne pikantnú a miestami až sladko korenistú chuť, pričom mnohí vnímajú aj jeho citrónové tóny. V kuchyni má kardamóm takmer všestranné využitie. Môžete po ňom siahnuť pri príprave mäsa, strukovín alebo zemiakov. Rovnako sa však hodí aj do sladkých pokrmov, napríklad aj ovocných zákuskov alebo kompótov. Skvelo sa dopĺňa s hruškami aj jablkami či pomarančmi. Dokonca si ním môžete ozvláštniť chuť čaju, kávy alebo vareného vína.

Pozri aj: Ako začať behať? Držte sa týchto zásad a pôjde to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní