Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

V dnešnom uponáhľanom svete, keď máme navyše všetko ľahko dostupné, sa príprava domáceho pečiva môže zdať ako zbytočná strata času. No domáce pečivo a sladké dobroty sú vždy lepšie, než tie zo supermarketu.

Navyše, pokiaľ si pečivo pripravíte sami, máte nielen záruku jeho čerstvosti, ale môžete aj kontrolovať suroviny, ktoré boli pri jeho príprave použité. Nemusíte sa tak už viac obávať, že kúpite dopekaný polotovar, starý chlieb alebo pečivo, ktoré sa tvári ako celozrnné a pritom je len umelo zafarbené, aby bolo tmavšie.

Vôňa čerstvo upečeného pečiva a odmena v podobe chrumkavej čerstvosti za trochu námahy určite stoja. A pri troche šikovnosti ani príprava domáceho pečiva nemusí byť činnosť, ktorá vám zaberie pol dňa. Vyskúšajte niektorý z jednoduchých receptov, ktoré sme pre vás vybrali a iné ako domáce pečivo už viac ani nebudete chcieť vidieť.

Odporúčame: Čo robiť pri spálení slnkom? Vieme, čo vám zaručene uľaví od bolesti

domáca pekárnička

Zdroj: Shutterstock®

Domáca pekáreň, nenahraditeľný pomocník

Najjednoduchší spôsob prípravy domáceho pečiva je s pomocou domácej pekárne. Vďaka tomuto pomocníkovi spočíva celá veda prípravy len v nasypaní surovín a výbere správneho programu na pečenie.

Na prípravu jednoduchého chlebíka stačí najskôr do pekárne naliať 1 pohár vlažnej vody, 2 polievkové lyžice olivového oleja a následne prisypať ½ kg hladkej múky, 1 kávovú lyžičku sušeného droždia, 2 kávové lyžičky cukru a 1 kávovú lyžičku soli.

Suroviny nechajte vymiešať a následne pečte na programe na prípravu tradičného chleba. Podľa chuti môžete do základného cesta pridať aj ľanové, slnečnicové alebo tekvicové semienka a zakaždým pripraviť iný chlebík.

Okrem chleba, môžete v domácej pekárni pripraviť aj sladké pečivo. Vyskúšajte do pekárne vložiť tieto suroviny v poradí ako nasledujú za sebou: ¼ pohára vody, 1 pohár mlieka, 1 vajce, 3 poháre chlebovej múky, 3 polievkové lyžice hnedého cukru, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kávová lyžička soli, 1 kávová lyžička mletej škorice, ½ kávovej lyžičky sušeného droždia, 2 polievkové lyžice masla. Cesto nechajte vymiešať prostredníctvom príslušného programu. Na záver do neho pridajte kúsky kvalitnej horkej čokolády a nechajte piecť.

kvások

Zdroj: Shutterstock®

Podľahnite kváskovaniu

Kváskovanie je populárnou témou dnešnej doby a jeho čaru podlieha čoraz viac ľudí. Nie je to len vďaka lahodnej chuti kváskového pečiva, ale aj nespochybniteľným zdravotným benefitom, ktoré takto pripravené pečivo organizmu prináša. Začiatky kváskovania sú pomerne náročné a príprava dokonalého kváskového pečiva si vyžaduje nejaký ten cvik, ale rozhodne tu platí staré známe – trpezlivosť ruže prináša.

Zoznámiť sa s umením kváskovania môžete vďaka tomuto jednoduchému receptu na pšeničný chlebík. Zmiešajte 340 g hladkej pšeničnej chlebovej múky, 150 g aktívneho žitného kvásku, 150 g uvarených na jemno postrúhaných zemiakov, 150 g vlažnej vody. Vypracované cesto by malo byť hladké a malo by sa len minimálne lepiť.

Pripravené cesto vložte do misky, prikryte utierkou a nechajte 3 hodiny kysnúť. Počas kysnutia ho nezabudnite aspoň trikrát preložiť napoly. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte z neho bochník. Pripravený bochník vložte do ošatky na pečenie chleba a nechajte kysnúť ďalšiu hodinu a pol.

Pol hodinu pred pečením, zapnite rúru na 260 stupňov a vložte do nej liatinový hrniec. Po vyhriati rúry hrniec vyberte a preložte do neho bochník orosený vodou. Teplotu v rúre znížte na 230 stupňov a chlebík pečte 15 minút. Následne teplotu ešte znížte na 190 stupňov a pečte ďalších 15 minút.

príprava domáceho chleba

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduchý domáci chlebík bez kysnutia

Príprava domáceho chleba nemusí predstavovať zložitý proces pozostávajúci zo zdĺhavého miesenia cesta, kysnutia a na záver samotné pečenie... Chutný chlebík možno pripraviť aj úplne jednoducho a bez kysnutia.  

Z 2 pohárov hladkej špaldovej múky, 1 pohára vlažnej vody, 3 kávových lyžičiek ľanových semienok, 3 polievkových lyžíc olivového oleja, 1 kávovej lyžičky sódy bikarbóny a štipky soli vypracujte hladké cesto. Misu z jánskeho skla vysteľte papierom na pečenie a prelejte do nej cesto. Prvých 20 minút pečte chlebík pri teplote 200 stupňov. Následne teplotu znížte na 170 stupňov a pečte ešte ďalších 25 minút.

kakao a lupačky

Zdroj: Shutterstock®

Lupačky a kakavko - nestarnúca raňajková klasika

Mäkkučké lupačky a kakavko, ako švihom čarovného prútika, prenesú každého myšlienkami do detstva. Voňavé lupačky aj dnes síce kúpime v každej lepšej pekárni, no poctivým, čerstvo upečeným rožtekom od babičky sa vyrovnajú len sotva.

Vrátiť sa do detstva, či dopriať svojim deťom túto klasiku môžete aj vy. Príprava domácich lupačiek je jednoduchá a za potešenie, ktoré tieto sladké rožteky posypané makom prinesú chuťovým pohárikom, rozhodne stojí.

Pripravte si kvások z mlieka, droždia a cukru. Pomocou mixéra vymiešajte ½ kg hladkej múky, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru, štipku soli, 50 g masla, 1 vajce a pripravený kvások. Cesto je dostatočne vymiešané v momente, keď sa začne odliepať od okrajov misy. Pripravené cesto vyklopte na pomúčenú dosku, prikryte utierkou a nechajte kysnúť.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 častí, vytvorte z nich bochníčky, opäť prikryte utierkou a nechajte ešte kysnúť. Po hodine z vykysnutých bochníkov vytvarujte cca 15 cm dlhé rožteky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pripravené rožteky potrite vajcom a posypte makom. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 20 minút.

Neprehliadni: Prečo jesť slnečnicové semená? Takto ovplyvnia aj vaše zdravie!

 
zákusok z piškótového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Piškótové cesto zakaždým inak

Piškótové cesto je klasik a jeho prípravu by mala ovládať každá gazdinka. Tento druh cesta predstavuje základ množstva receptov a vďaka rôznym krémom, ovociu, ale aj domácim džemom či polevám, ho zakaždým môžete pripraviť inak.

Vďaka tomuto jednoduchému cestu sa z vás stane gazdinka, ktorá na každej oslave prekvapí novým koláčom. Či už totiž budete piecť punčové rezy, Brnenskú tortu alebo lahodnú roládu s kokosovým krémom, na všetko vám ako základ bude stačiť piškótové cesto.

Celé umenie jeho prípravy stojí na zapamätaní si jednoduchej finty – koľko použijete vajec, toľko musíte pridať lyžíc kryštálového cukru, vlažnej vody a hladkej múky. Potom už len stačí oddeliť žĺtka od bielkov, z bielkov vyšľahať hustý sneh, žĺtka s cukrom vyšľahať do peny a následne všetky suroviny zľahka ručne spoločne premiešať a pridať prášok do pečiva.

Hotovú zmes pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 15 minút. Nechajte vychladnúť a pripravte koláč alebo tortu podľa potreby.

Pri príprave domáceho pečiva a koláčov nikdy nemôžete očakávať, že budú také, ako tie z obchodu. Budú omnoho lepšie. Kto raz vyskúša ich čaro, zamiluje sa už navždy. Veď, kto by nemal rád vôňu čerstvo upečeného pečiva a praskanie čerstvej chrumkavej kôrky, hocikedy, kedy si zmyslí. 

 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní