TOP recepty z krkovičky – 6 chutných jedál, ktoré u vás doma zožnú úspech

TOP recepty z krkovičky – 6 chutných jedál, ktoré u vás doma zožnú úspech

Ktorý druh mäsa preferujete najviac? Niektorí obľubujú hlavne kuracie mäso, či už kuracie prsia, stehná alebo krídelká. Kuracina je ľahšia, menej kalorická a skvelo sa hodí aj do diétnejšej stravy. K diétnejším a veľmi zdravým druhom mäsa patrí aj rybie mäso. 

Napríklad morské ryby sú plné omega-3 mastných kyselín, vitamínu D a minerálnych látok. K najčastejšie používaným druhom mäsa v slovenskej kuchyni však patrí najmä bravčové a hovädzie mäso. 

Zo spomenutej bravčoviny sa dajú pripraviť rôznorodé chutné pokrmy, záleží aj od konkrétneho typu, teda či ide o karé, pliecko, stehno, rebierka alebo krkovičku. Bravčová krkovička alebo krkovica predstavuje bravčové mäso zo šije a prednej časti chrbta. Je prerastená, no nemá mastné mäso. 

Typický je napríklad rezeň z krkovičky, tiež sa používa na prípravu steakov. Bravčovú krkovicu možno i piecť vcelku, tiež je skvelá grilovaná krkovička, rovnako sa dá údiť a variť. Ako sa dá čo najlepšie pripraviť bravčová krkovička?

Prinášame inšpirácie na 6 chutných pokrmov z bravčovej krkovičky, ktoré si zamilujete a budete ich pripravovať pravidelne. Tieto skvelé recepty musíte skúsiť!

Zapečená krkovička na pive a horčici s chrumkavými pučenými zemiakmi

Ingrediencie na mäso:

  • 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti (cca 10 plátkov)

  • 200 ml svetlého piva
  • 1,5 PL dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL drvenej rasce
  • soľ

Ingrediencie na zemiaky:

  • 1 kg menších nových zemiakov

  • mletá červená paprika
  • sušená cibuľa
  • sušený cesnak
  • chilli
  • soľ
  • na posypanie petržlenová vňať

Postup: Krkovičku si nakrájame na plátky. Plátky mäsa z jednej strany potrieme 1 PL horčice a posypeme drvenou rascou a soľou. Mäso poukladáme do zapekacej misky natretou stranou hore. Zvyšnú polovicu horčice zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku, pivom, soľou a 2 dcl vody.

Zmesou podlejeme mäso. Prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C na asi 60 minút. Po pol hodine mäso otočíme a pečieme ďalej zakryté. Po hodine pečenia mäso znova otočíme, zvýšime teplotu na 200 °C a necháme ešte bez pokrievky zapiecť asi 15 minút. Podľa potreby možno mäso ešte trochu podliať.

Počas pečenia si pripravíme zemiaky. Umyjeme ich a so šupkou uvaríme do polomäkka v osolenej vode (asi 15 minút). Zemiaky následne rozmiestnime na plech s papierom na pečenie. Roztlačíme ich pučidlom na zemiaky, posolíme a pridáme koreniny. Po upečení mäsa dáme zemiaky do rúry na asi 15 minút pri teplote 200 °C. V strede pečenia zemiaky pretočíme na druhú stranu. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Výborná pečená krkovička na šťave s bielym vínom a hubami

Ingrediencie: 

  • krkovička bravčová, asi 600 g

  • 2 dcl bieleho vína
  • 400 gramov šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • hladká múka (podľa potreby)
  • 250 g smotany na šľahanie
  • olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 dcl vývaru

Postup: Mäso nakrájame na 4 plátky. Tie osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Na panvici si rozpálime olej a každý plátok krkovičky na nej sprudka opečieme z oboch strán. Mäso poukladáme do pekáča, podlejeme ho vínom, prikryjeme a dáme do rúry na asi 50 minút (pri teplote 170 °C).

Počas pečenia mäso niekoľkokrát podlejeme šťavou a na záver ho necháme dopiecť bez zakrytia (aspoň 10 minút). Počas pečenia mäsa si pripravíme omáčku. Umyté šampiňóny pokrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.

Pridáme huby, osolíme, okoreníme a pražíme. Následne podlievame vývarom a dusíme do zmäknutia. Na záver primiešame smotanu s trochou hladkej múky a necháme prevrieť. Šťavnatá pečená krkovička na víne s hubovou omáčkou môže byť podávaná s ryžou.

Odporúčame: ​Pečené bataty na 5 spôsobov – ktorý si zamilujete vy?

Grilovaná marinovaná krkovička so zeleninou

Ingrediencie:

  • 4 hrubšie plátky z bravčovej krkovičky

  • soľ
  • celá rasca
  • svetlá sójová omáčka
  • grilovacie korenie
  • sušený cesnak
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 400 g predvarených zemiakov
  • 2 až 3 mrkvy
  • 3 paštrnáky
  • zväzok čerstvých miešaných byliniek
  • mäsový vývar
  • 1 bobkový list
  • celé čierne korenie

Postup: Mäso osolíme, posypeme sušeným cesnakom a grilovacím korením. Tiež ho trochu pokvapkáme sójovou omáčkou. Necháme postáť v chlade aspoň 20 minút a následne jednotlivé plátky z oboch strán sprudka opražíme v hlbšej panvici s olejom.

Mäso poukladáme do zapekacej misky a posypeme rascou. Na panvici s výpekom opečieme na väčšie kusy nakrájanú mrkvu, paštrnák aj červenú cibuľu. Osolíme, podlejeme trochou vývaru, pridáme bobkový list, zrnká celého čierneho korenia a zväzok byliniek. 

Privedieme k varu a povaríme asi 3 minútky. Celú zeleninovú zmes aj s vývarom pridáme k mäsu. Prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C. Po asi 40 minútach mäso odkryjeme a pridáme predvarené nakrájané zemiaky ochutené grilovacím korením. Podľa potreby ešte podlejeme vývarom a necháme dopiecť (asi 15 až 20 minút). Táto šťavnatá pečená krkovička vás chuťou dostane.

Pečená bravčová krkovička s cibuľou a šošovicou

Ingrediencie: 

  • 800 g bravčovej krkovičky bez kosti vcelku

  • morská soľ 
  • čierne korenie
  • 8 strúčikov cesnaku
  • celá rasca
  • 2 cibule
  • 500 ml vody
  • rastlinný olej
  • 200 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
  • 50 g stopkového zeleru
  • 100 g krájaných lúpaných paradajok
  • 2 PL mletej sladkej  papriky
  • 200 g suchej šošovice
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 4 bobkové listy 
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup: Bravčovú krkovičku vložíme do zapekacej misky a zo všetkých strán ju osolíme a okoreníme. Štyri strúčiky cesnaku prelisujeme, zmiešame s rascou a dôkladne votrieme do mäsa. K mäsu nasypeme cibuľu nakrájanú na rezance a podlejeme vodou.

Zakryjeme a pri teplote 180 °C pečieme asi 2 hodiny. Po 1,5 hodine odkryjeme a zvyšok času pečieme bez zakrytia. Koreňovú zeleninu aj stopkový zeler nakrájame na kocky a orestujeme na oleji v hrnci.

Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a pretlačené zvyšné 4 strúčiky cesnaku. Restujeme asi 15 minút. Potom pridáme paradajky z konzervy, mletú papriku a krátko povaríme. Pridáme premytú šošovicu, bobkové listy a zalejeme vývarom.

Necháme dusiť na miernom plameni asi 30 minút. Podľa potreby ešte osolíme, okoreníme a tiež pridáme trochu petržlenovej vňaťky. Pred dovarením trochu šošovice rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime späť do jedla na zahustenie. Pečenú krkovičku vcelku ešte nakrájame. Krkovičku nakrájame na plátky a podávame so šošovicou a cibuľkou. 

Odporúčame: Ako správne pripraviť vajíčko na mäkko? Takto sa podarí vždy na jednotku!

Jednoduchý recept na syrovo-mrkvové závitky z krkovičky

Ingrediencie: 

  • 1 kg bravčovej krkovičky vcelku

  • soľ a mleté čierne korenie 
  • 2 neúdené parenice 
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • 2 lyžice masla
  • 200 ml bieleho suchého vína

Postup: Krkovičku nakrájame na plátky a trochu naklepeme. Osolíme a okoreníme. Špicom noža narežeme blany. Na každý plátok mäsa postupne položíme dlhý pás syra, plátky mrkvy a petržlenu (nastrúhané škrabkou) a lístky bazalky.

Krkovičku zrolujeme a prichytíme špáradlom. Závitky na oleji opečieme zo všetkých strán do zlatohneda. Následne k mäsu pridáme maslo a necháme rozpustiť.

Podlejeme vínom, chvíľu povaríme a preložíme do zapekacej misy. Prelejeme výpekom a pečieme v rúre asi 30 minút pri tepote 200 °C. Počas pečenia párkrát polejeme výpekom. Táto plnená krkovička sa hodí k rôznym prílohám, podávame napríklad s čerstvou alebo pečenou zeleninou, pyré či pečenými zemiakmi. 

Odporúčame: Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy

Zdravo pečená krkovička na cibuli a šampiňónoch

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky

  • 500 g šampiňónov
  • 2 stredné cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 2 vetvičky tymianu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL balsamica
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 200 ml zeleninového vývaru alebo vody

Postup: Krkovičku nakrájame na hrubšie plátky, ktoré jemne osolíme a okoreníme. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Cibulu a cesnak olúpeme a nakrájame, cibuľu na hrubšie plátky a cesnak na tenké plátky.

Následne pripravíme marinádu zmiešaním olivového oleja, balsamica, rozmarínu a tymianu v miske. Do marinády vložíme krkovičku a necháme ju marinovať aspoň 30 minút, ale ideálne niekoľko hodín.

Kým sa mäso marinuje, na panvici na strednom ohni rozohrejeme trochu olivového oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, restujeme do zlatista. Potom pridáme šampiňóny, trochu ich osolíme a restujeme, kým nezmäknú.

Predhrejeme rúru na 180 °C. Marinovanú krkovičku vyberieme z marinády, ale marinádu si necháme. Na rozohriatej panvici krkovičku z každej strany krátko opečieme, aby sa zatiahla. Opečené mäso vyberieme a na dno pekáča rozložíme pripravené šampiňóny s cibuľou. Na ne položíme opečené plátky krkovičky.

Celé zalejeme zvyšnou marinádou a prilejeme zeleninový vývar alebo vodu. Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do rúry. Pečieme zakryté asi 40 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte ďalších 20 minút, aby sa mäso pekne zapieklo a povrch získal zlatistú farbu.

Hotovú krkovičku na šampiňónoch podávame s čerstvým chlebom alebo ľahkým šalátom. A táto výborná krkovička sa hodí aj k poháru bieleho vína. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní