Kuracie prsia 7-krát inak – tieto fantastické recepty musíte skúsiť!

Kuracie prsia 7-krát inak – tieto fantastické recepty musíte skúsiť!

    • Zdieľaj:
  • 0

Kuracie mäso by sme mohli zaradiť pravdepodobne medzi najčastejšie pripravované druhy mäsa v slovenských kuchyniach. Pečené kurča je úplnou klasikou nedeľného obeda. Veľmi obľúbené sú však i kuracie prsia, po ktorých siahajú skúsenejšie gazdinky aj začiatočníci vo varení. Ľahko sa totiž s nimi pracuje, sú hotové-raz dva, pripraviť sa z nich dá veľké množstvo rôznorodých dobrôt. 

Aj vy radi pripravuje chutné jedlá práve z kuracích pŕs? V tom prípade neváhajte vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov. Každý si príde na svoje. Nájdete medzi nimi aj klasické pokrmy, ktoré sa v slovenskej kuchyni často pripravujú, ale aj pochúťky inšpirované inými kútmi sveta, napríklad ázijskou, talianskou či mexickou kuchyňou. Hor sa do varenia!

Kuracie soté so zeleninou

Ingrediencie:

  • 500 g kuracie prsia

  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 póru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 270 g šampiňónov
  • 280 g kukurice
  • 200 g hrášku
  • 2 ČL horčice
  • 3 až 4 PL kečupu
  • 1/2 pohára vody + 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 ČL drvenej rasce

Postup prípravy:

  1. Papriku, šampiňóny a cesnak očistíme a nakrájame na menšie kocky. Pór pokrájame na krúžky.

  2. Kuracie prsia utrieme kuchynskou papierovou utierkou a nakrájame ich na kocky. Osolíme, okoreníme a pridáme k nim mletú papriku. 
  3. Mäso osmažíme na panvici s olivovým olejom. Zlatisto osmažené kúsky mäsa potlačíme na jednu stranu panvice a na prázdnu stanu pridáme pór a cesnak.
  4. Osmažíme asi 2 minúty a pridáme šampiňóny s paprikou. 
  5. Pridáme horčicu, kečup a rascu. Všetko premiešame a chvíľku restujeme. 
  6. Následne pridáme pol pohára vody, v ktorej sme rozmiešali kukuričný škrob. 
  7. Pridáme aj kukuricu a hrášok. Povaríme a keď je zelenina mäkká, odstavíme z ohňa. Podávame s ryžou. 

Odporúčame: ​Šípky – 10 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!

Kuracie medailónky na smotanovo-hríbovej omáčke

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs

  • 1 menšia cibuľa
  • 2 hrste sušených dubákov (alebo šampiňóny, kuriatka)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 dcl bieleho suchého vína
  • 1 smotana na varenie
  • 1 PL polohrubej celozrnnej múky
  • 1 PL horčice
  • citrónová šťava
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Postup prípravy:

  1. Kuracie prsia očistíme a nakrájame na menšie medailónky. Osolíme ich, okoreníme a opražíme na panvici na troche olivového oleja z oboch strán.

  2. Mäso vyberieme z panvice a na panvici si následne speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. 
  3. Pridáme huby a dusíme. Potom pridáme pretlačený strúčik cesnaku a podlejeme vínom. 
  4. K poduseným hubám pridáme smotanu a dochutíme horčicou, citrónovou šťavou, soľou a korením. Podľa potreby zahustíme trochou múky, ktorú zatrepeme v malom množstve vody.
  5. Necháme prevrieť a pridáme kuracie medailónky. Môžeme odstaviť. Podávame s americkými zemiakmi alebo ryžou.

Zapekané kuracie mäso so zemiakmi

Ingrediencie:

  • 700 g kuracích pŕs

  • 700 g zemiakov
  • 250 g húb
  • 150 g syra
  • 1 hrnček hrášku
  • 2 dcl smotany na šľahanie
  • 1 strúčik cesnaku
  • muškátový oriešok
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

  1. Kuracie prsia očistíme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou a nakrájame na menšie kúsky.

  2. Osolíme ich a okoreníme. Následne ich orestujeme na troche olivového oleja.
  3. Kuracie mäso odložíme bokom a na panvici opražíme aj na menšie kúsky nakrájané huby.
  4. Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na tenučké plátky.
  5. Pripravíme si pekáč alebo sklenenú zapekaciu misku. Na dno poukladáme kúsky mäsa, následne zemiaky, ktoré posolíme. 
  6. Potom pridáme huby a posypeme hráškom. Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali pretlačený cesnak, soľ, korenie a trochu muškátového orieška.
  7. Pečieme v rúre pod alobalom asi 40 minút pri teplote 180 °C.
  8. Potom zemiaky odokryjeme, zasypeme syrom a pečieme ďalších 15 až 20 minút. Môžeme podávať. 

Odporúčame: Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?

Kokosovo-limetková kuracia kari polievka

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs

  • 130 g ryže basmati
  • 400 ml kokosového mlieka (z plechovky)
  • 1,5 l vody
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 ČL soli
  • 1/2 póru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 limetka (šťava a kôra)
  • 2 ČL kari korenia
  • 3 PL sladkej čili omáčky
  • petržlenová vňať

Postup prípravy:

  1. Vo väčšom hrnci si rozpálime olej a orestujeme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a kari korenie. Pražíme asi 1 minútu.

  2. Potom pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso a restujeme asi 10 minút. Pravidelne premiešame.
  3. Mäso zalejeme vodou a kokosovým mliekom. Pridáme ryžu, šťavu a kôru z limetky, soľ a čili omáčku.
  4. Na miernom plameni necháme variť asi 20 až 25 minút, kým ryža nezmäkne.
  5. Na záver do polievky pridáme nasekaný pór s petržlenovou vňaťou a chvíľku povaríme. Odstavíme a môžeme podávať. 

Pikantné ryžové rezance s kuracím mäsom a pórom

Ingrediencie:

  • 600 g kuracích pŕs

  • 300 g ryžových rezancov
  • 1 pór
  • 1/2 hlávkovej kapusty
  • 3 mrkvy
  • 1 PL olivového oleja 
  • 1 ČL soli
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL medu 
  • 1/4 ČL čili korenia (alebo 1 PL čili omáčky, prípadne viac)
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup prípravy:

  1. Pripravíme si väčší hrniec, v ktorom si necháme zovrieť vodu na rezane. Podľa návodu na obale rezance uvaríme. Uvarené rezance prikryjeme a odložíme nabok.

  2. V ďalšom hrnci si rozpálime olej a orestujeme na ňom pretlačené strúčiky cesnaku, nasekaný pór, čili korenie a med.
  3. Premiešame a pridáme kuracie prsia nakrájané na malé rezančeky. Orestujeme z každej strany a podusíme pod pokrievkou 10 až 15 minút.
  4. Kým sa mäso dusí, nastrúhame si mrkvu a kapustu. Zeleninu následne pridáme k mäsu a dochutíme soľou a sójovou omáčkou.
  5. Dusíme za občasného miešania asi 8 až 10 minút bez pokrievky. 
  6. K zmesi pridáme rezance, pomiešame a odstavíme. Môžeme podávať. 

Plnené kuracie prsia na taliansky spôsob

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké kusy kuracích pŕs

  • 200 g čerstvej mozzarelly
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 2 paradajky
  • mleté čierne korenie a soľ
  • cesnakové korenie
  • balzamikový ocot 
  • 1-2 PL olivového oleja 

Postup prípravy:

  1. Očistené kuracie prsia z jednej strany prekrojíme tak, aby nám z nich vznikla akási kapsa. 

  2. Mäso potrieme olivovým olejom z oboch strán. Okoreníme a osolíme, pridáme aj cesnakové korenie. 
  3. Následne do každého kusu kuracích pŕs vložíme pár tenkých plátkov paradajky a mozzarelly. Taktiež podľa chuti pridáme aj listy bazalky.
  4. Mäso uložíme do zapekacej misky a pečieme v rúre pri teplote 220 °C asi 20 minút. 
  5. Po upečení necháme mäso odležať pár minút v zakrytej mise.
  6. Podávať môžeme pokvapkané balzamikom s ľubovoľnou prílohou, napr. pečenými zemiakmi, pyré, ryžou či zeleninovým šalátom. 

Quesadillas s kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • 2 tortilly

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 PL kukurice
  • 100 g strúhaného syra
  • 2 PL olivového oleja
  • čerstvý koriander
  • soľ, mleté čierne korenie, chilli

Postup prípravy:

  1. Ako prvé si umyté papriky a cibuľku najemno nasekáme.

  2. Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky. Opražíme ich na oleji, dochutíme soľou, čiernym korením a nadrobno nakrájaným cesnakom.
  3. Po chvíli pridáme aj nakrájanú zeleninu. Pred koncom pridáme i kukuricu. 
  4. Tortilly si krátko opražíme na panvici s trochou olivového oleja. Naplníme ich pripraveným mäsom so zeleninou, zasypeme nastrúhaným syrom a trochou koriandra. 
  5. Preložíme na dve časti, prekrojíme a môžeme podávať.

Odporúčame: ​Najlepší recept s bielou fazuľou: Ako na tradičný fazuľový prívarok?


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Alergia na potraviny alebo potravinová intolerancia – tá istá diagnóza alebo odlišný problém?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Alergia na potraviny alebo potravinová intolerancia – tá istá diagnóza alebo odlišný problém?

  • 0
  • 25.10.2022
Železo v potravinách: Ktoré ho obsahujú najväčšie množstvo?
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Železo v potravinách: Ktoré ho obsahujú najväčšie množstvo?

  • 0
  • 23.11.2022
Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?

  • 0
  • 18.10.2022