Fantastický domáci chlieb na 3 spôsoby – na ten z obchodu zabudnete

Fantastický domáci chlieb na 3 spôsoby – na ten z obchodu zabudnete

V ktorej domácnosti by sme nenašli chlieb? Pravdepodobne len v máloktorej. Na Slovensku patrí chlieb k najbežnejším potravinám, pokrmom, jedlám. Dá sa pripraviť najrôznejšími spôsobmi a dnes si ho tak môže vychutnať už naozaj každý. Napríklad aj pri zdravotných problémoch s lepkom je možné voliť bezlepkové múky na prípravu chleba. Tí, ktorí si dávajú záležať na zložení stravy, zase môžu okúsiť celozrnné chleby bohaté na minerálne látky a viaceré živiny.

Príprava chleba pritom vôbec nie je tak náročná, ako by sa mohlo zdať. Už ste si niekedy trúfli upiecť vlastný chlieb? Domácemu chlebu sa skrátka nič nevyrovná. Ak to chcete vyskúšať, prinášame inšpiráciu na tri chutné chlebíky, ktoré si môžete upiecť podľa jednoduchých receptov. Ktorý bude váš favorit? 

Domáci celozrnný chlieb

Ingrediencie: 

  • 500 ml teplej vody

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g celozrnnej hladkej múky 
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 10 g soli
  • 5 PL vínneho octu
  • asi 2 až 3 PL slnečnicových semiačok (alebo ľanové, tekvicové)
  • trochu masla na vymazanie a trochu múky na pomúčenie formy

Postup: V teplej vode si rozdrobíme kocku droždia a zmes vymiešame metličkou, aby v nej neostali hrudky. Následne prisypeme hladkú špaldovú múku a premiešame. Potom prisypeme aj celozrnnú múku so soľou. Pridáme ocot a dôkladne premiešame. Na záver do cesta nasypeme slnečnicové semienka. Výsledné cesto je polotekuté a lepkavé. 

Rovno ho môžeme premiestniť do vymastenej a pomúčenej formy, v ktorej ho necháme chvíľu odpočívať. Potom dáme chlieb do rúry a pri teplote 200 °C pečieme 40 minút. Na povrchu by sa mala spraviť chrumkavá zlatohnedá kôrka. Chlieb môžeme skontrolovať zapichnutím špajdle. Ak vyjde von suchá, chlieb je hotový. Upečený chlieb necháme 20 minút chladnúť a potom ho vyberieme von z formy. Po úplnom vychladnutí môžeme chlieb pokrájať. 

Odporúčame: ​Čo je miso pasta? Zisti, prečo a ako ju využiť vo svojej kuchyni

Domáci zemiakový chlieb

Ingrediencie: 

  • 1 kg hladkej múky

  • 1 kocka droždia
  • 400 ml vlažnej vody
  • 3 menšie uvarené zemiaky
  • 3 lyžičky soli
  • trochu cukru
  • podľa chuti rasca alebo semienka

Postup: Hladkú múku si preosejeme do väčšej misky. Do stredu urobíme jamku a pridáme 3 zarovnané lyžičky soli. Premiešame. V 200 ml vody s malým množstvom cukru rozpustíme droždie a necháme postáť. Kvások následne pridáme k múke. Nakoniec pridáme aj najemno nastrúhané zemiaky a vypracujeme hladké cesto. V prípade, že je cesto príliš husté, tak ešte pridáme vodu. Ak je riedke, pridáme viac múky. Vytvarujeme si bochník cesta, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť asi 20 minút.

Následne môžeme podľa chuti pridať rascu alebo semienka, napríklad slnečnicové. Cesto preložíme do silikónovej formy alebo oválnej sklenej formy na pečenie vyloženej papierom. Znova necháme chvíľku kysnúť. Pred pečením povrch cesta nakrojíme ostrým nožom a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 270 °C (resp. na najvyššej možnej teplote) asi 15 minút a následne pri teplote 180 °C ďalších 55 minút. Po upečení necháme ochladnúť a môžeme rozkrájať. 

Domáci grahamový chlieb zo sušeného droždia

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky

  • 1 hrnček grahamovej múky
  • 2 PL slnečnicových semiačok
  • 1 PL oleja
  • 1,5 hrnčeka vlažnej vody
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 1 ČL ľanových semienok
  • 1 ČL rasce
  • 1 ČL soli

Postup: Do misky si dáme hladkú a grahamovú múku, sušené droždie, semienka, rascu a soľ. Premiešame a pridáme olej s vlažnou vodou. Následne vypracujeme redšie cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť cca 8 hodín. Ideálne je cesto urobiť večer a nechať ho kysnúť cez noc. Ak chcete piecť chlieb poobede alebo večer, pokojne cesto pripravte aj ráno.

Vykysnuté cesto preložíme do sklenenej oválnej formy s vrchnákom, vymastenej olejom. Môžeme ešte posypať semiačkami, prikryjeme a dáme do rúry na 30 minút. Pečieme pri teplote 230 °C. Následne odokryjeme a pečieme ďalších 15 minút, aby sme získali peknú kôrku. Po ochladnutí môžeme nakrájať. 

TIP: Domáce chlebíky si najlepšie vychutnáte s poctivou domácou nátierkou. Výber záleží na vás, vašich chuťových preferenciách, ale aj tom, čo doma nájdete. Môže ísť o rybacie nátierky, syrové, zeleninové či zo strukovín. Nižšie nájdete niekoľko inšpirácií na veľmi chutné a raz-dva hotové nátierky z pár surovín. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní