Aké sú príznaky chrípky? Nepomýľte si ju s prechladnutím!

Aké sú príznaky chrípky? Nepomýľte si ju s prechladnutím!

Chladnejšie počasie a sychravé jesenné či mrazivé zimné dni nám prinášajú aj vyššie riziko ochorení dýchacích ciest. Typické je prechladnutie, taktiež sa často vyskytuje chrípka, no a v momentálnom období nás trápi ešte aj koronavírus. Rôzne vírusové a infekčné ochorenia respiračného systému sa však môžu prejavovať veľmi podobne. Bežné je zvýšenie telesnej teploty, kašeľ či bolesti hlavy aj únava. Spomínanú chrípku pritom rozhodne netreba podceňovať, pretože i toto ochorenie môže mať závažný priebeh a rozličné komplikácie. Ako si ju však nepomýliť s prechladnutím? Čo chrípku spôsobuje a ako sa pred ňou ochrániť? Zistite viac v našom článku!

Čo spôsobuje chrípku?

Chrípka je vysoko infekčné ochorenie, ktorého pôvodcom sú vírusy z čeľade Orthomyxoviridae. Vo všeobecnosti sa pritom hovorí o troch základných typoch vírusov chrípky. Je to vírus chrípky typu A, B a C. Kým typy B a C napádajú spravidla ľudí, typ A postihuje aj zvieratá. Tieto vírusy však môžu byť premenlivé, môžu mutovať a meniť svoje vlastnosti. Poznáme veľké množstvo ďalších podtypov týchto vírusov. Vírusy chrípky sa šíria vzduchom, pričom je reč o takzvanej kvapôčkovej infekcii.

Zdrojom infekcie je chorý človek, ktorý vylučuje čiastočky z dýchacieho systému, a to najmä pri kýchaní, kašľaní či smrkaní. Vírus môže následne do zdravého organizmu preniknúť cez ústa a nos, prípadne aj cez očné spojovky. Človek sa prípadne môže nakaziť manipuláciou s kontaminovanými predmetmi, na ktorých tieto vírusy určitý čas prežívajú. Vírusy chrípky sú rozšírené naprieč celým svetom. Chrípkové ochorenia majú často sezónny výskyt, u nás sú najviac zaznamenané od jesene do jari.

Odporúčame: Ako znížiť riziko rakoviny? I malé kroky vedú k veľkým výsledkom!

vírus chrípky

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú charakteristické príznaky chrípky?

Chrípka je charakteristická pomerne krátkym inkubačným časom. Prvé príznaky infekcie sa môžu prejaviť už 12 hodín po vstupe vírusu do organizmu. V priemere však môže byť inkubačná lehota 1 až 4 dni. Pre chrípku je tiež spravidla typický náhly nástup, neraz z plného zdravia. Bežným a často sa vyskytujúcim príznakom je v prvom rade horúčka. Telesná teplota môže presahovať 39 °C. Veľmi často sa vyskytujú bolesti hlavy aj bolesti svalov a kĺbov, výrazná slabosť a nadmerná únava, pridať sa môže zimnica. Niekedy sa môže objaviť bolesť hrdla či kýchanie, prípadne bolesti za hrudnou kosťou.

Kašeľ je pri chrípke zvyčajne suchý a veľmi dráždivý, často neproduktívny. Človeka však môžu potrápiť aj ďalšie sprievodné symptómy, ako napríklad nechutenstvo, žalúdočná nevoľnosť, zvracanie, prípadne i hnačka. Konkrétne príznaky a ich intenzita však môžu byť pri jednotlivých pacientoch odlišné. U niektorých pacientov sa počas chrípky rozličné príznaky prejavia len v malej miere či vôbec, u iných je však i riziko závažného priebehu ochorenia. Liečba chrípky trvá pri bežných prípadoch bez komplikácií asi 5 až 7 dní. Únavu a slabosť však môže jedinec pociťovať i dva týždne.

prejavy chrípky

Zdroj: Shutterstock®

Nie je to prechladnutie?

Chrípka a prechladnutie, ktoré spôsobujú iné druhy vírusov, môžu mať veľmi podobné príznaky. Oddeliť a rozlíšiť tieto dve diagnózy je však veľmi dôležité, keďže chrípka sa môže spájať s rizikom vzniku rozličných komplikácií a vážneho priebehu a prechladnutie sa spravidla lieči jednoduchšie, kratšiu dobu a príznaky ustupujú oveľa rýchlejšie. Prechladnutie sa zvyčajne rozvíja postupne a neobjaví sa náhle a intenzívne ako chrípka. Na rozdiel od chrípky sa tiež pri prechladnutí spravidla neobjavujú vysoké horúčky, teplota býva zväčša do 38 °C.

Pri prechladnutí sa môže objaviť miernejší kašeľ, taktiež únava je menej výrazná. Intenzívnejšie sú však bolesti hrdla či kýchanie. Prechladnutie s ľahkým priebehom je možné vyležať v domácom prostredí. Vhodné je podávať liečivá na zmiernenie kašľa, uvoľnenie nosných dutín či zníženie teploty. Príznaky môžu pretrvávať 3 až 5 dní. V prípade, že zdravotné ťažkosti neustupujú, je vhodné navštíviť lekára. Malo by to byť v prípade, ak horúčky neustupujú už 3 či 4 dni, či v prípade silného kašľa, veľkých bolestí hrdla či dlhotrvajúcej nádchy a bolestí hlavy.

prevencia chrípky

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je liečba a hlavne prevencia

Chrípka môže predstavovať skutočne vážne, a to dokonca život ohrozujúce ochorenie. Nie je ho vôbec vhodné len tak prechodiť. Chrípku je nevyhnutné dôkladne preliečiť a vyležať. Pri liečbe je dôležitý pokoj na lôžku a dostatočný pitný režim aj prísun vitamínov. Liečba je symptomatická, zameriava sa na elimináciu horúčky, bolestí hlavy či kašľa s použitím vhodných liečiv. Keďže ide o vírusové ochorenie, antibiotiká sa spravidla nepodávajú, tie sú totiž určené na liečbu bakteriálnych infekcií. Vo vážnych prípadoch však môžu byť pacientovi podané antivirotiká. Počas liečby je tiež dôležité obmedziť kontakt s ostatnými ľudmi, aby sa znížilo riziko šírenia infekcie.

Správna a dostatočná liečba chrípky hlavne znižuje riziko vzniku rôznych vážnych zdravotných komplikácií. Nevyhnutné je však myslieť aj na prevenciu tohto ochorenia. Tá zahŕňa predovšetkým správnu životosprávu, dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu, dostatok spánku a oddychu, elimináciu stresu. Dôležitá je pestrá strava, ktorá organizmu doplní všetky dôležité látky, ktoré sú potrebné i pre správnu funkciu imunitného systému. K prevencii prispieva pravidelné vetranie priestorov, otužovanie, umývanie rúk a dostatočná hygiena, obmedzenie účasti na hromadných akciách a podobne. Dostupné je tiež očkovanie proti chrípke.

Odporúčame: Ako sa prejavuje Parkinsonova choroba? Dá sa jej predchádzať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní