Dermatológovia radia: Ako odlíšiť nebezpečné znamienko od pieh?

Dermatológovia radia: Ako odlíšiť nebezpečné znamienko od pieh?

Niektorí sa s nimi potýkajú po celý svoj život, pretože sa s nimi narodia. Niektorým sa ukazujú len počas leta, kedy je ich pokožka vystavovaná silnému slnečnému žiareniu. Existujú však aj ľudia, ktorí s nimi osobnú skúsenosť nemajú.

Pravdou je, že to, čo sa často považuje za celkom obyčajné pehy môže byť nebezpečné znamienko, z ktorého môže skôr či neskôr vzniknúť rakovina kože. Ako takéto znamienko odlíšiť od pehy?

Za pehy môže gén

Ak máte pocit, že pehatí ľudia sú zväčša rovnaké typy, nemýlite sa. Väčšinou sa totiž pehy vyskytujú na veľmi bledej pokožke a často sú aj výsadou ľudí s ryšavými vlasmi. Ryšavky zväčša za pehy vďačia špeciálnemu génu a keď sa pehy objavujú len v lete, môže za ne zasa zvýšená produkcia melanínu.

Práve ľudia s prirodzene bledšou pokožkou sú na rakovinu kože najnáchylnejší, pretože ich pokožka obsahuje menej prirodzenej ochrany proti škodlivému UV žiareniu v porovnaní s tmavším typom pleti. Najlepšou prevenciou je pre nich používanie kvalitného SPF prípravku každý deň v roku a tiež samovyšetrenie pieh a znamienok po celom tele.

Odporúčame: Poznáte účinky kyslej kapusty? Tu je 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

pehy verzus znamienka

Zdroj: Shutterstock®

Prezradí ho farba a tvar

Pehy sa vyznačujú hnedou farbou s červenkastým podtónom a počas zimy mierne blednú. Čo sa tmavých miest na pokožke vystavovanej slnku týka, nazývame ich slnečné škvrny či starecké škvrny a objavujú sa v súvislosti s hyperpigmentáciou zväčša v staršom veku. Sú ploché a veľmi podobné pehám. Znamienka sú útvary, z ktorých však rakovina vzniká najčastejšie, a preto by sme si ich mali kontrolovať aj sami doma v rámci prevencie. 

ako vyzerá rakovinové znamienko

Zdroj: Shutterstock®

Čo by sme mali pozorovať?

  • Asymetrický tvar. V prípade, že sa tvarom vaše znamienko výrazne líši od ostatných znamienok na tele, môže ísť o rakovinu.
  • Okraje. Ak sú okraje znamienka vrúbkované, hrboľaté a nepravidelné, je čas na vyšetrenie znamienka odborníkom.
  • Farba. Rakovinové znamienka bývajú tmavšie než ostatné, ich farba môže byť nepravidelná.
  • Veľkosť. Znamienko s priemerom väčším ako 0,6 cm je dôvodom na potenciálne obavy.
  • Vývoj. Aj keď sa ihneď nerozhodnete navštíviť odborníka, je nutné podozrivé znamienko dobre sledovať. Ak sa bude meniť jeho farba, veľkosť, výzor či vystúpenie, lekársku ambulanciu už ďalej neobchádzajte.

Pamätajte, že nebezpečné rakovinové znamienka môžu vznikať po celom tele. V prípade, že ste také na sebe spozorovali, dôkladne ho sledujte alebo si rovno zajednajte termín u odborníka.

Inšpirujte sa: TOP jesenné športy a pohybové aktivity: Ako udržať telo v pohybe?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní