Najstarší ľudia, akí kedy žili: Aké je ich tajomstvo dlhovekosti?

Najstarší ľudia, akí kedy žili: Aké je ich tajomstvo dlhovekosti?
  • 04.11.2020
  • Michaela Kožáková

Mnohí z nás sa snažia žiť zdravo. Neprejedáme sa, kupujeme len bio výrobky, cvičíme rannú jogu, chodíme na pilates, zaobstarávame si rastliny na prečistenie vzduch v domácnosti, nejeme polotovary a snažíme sa variť zdravšie, poličky v kúpeľni máme plné drahých krémov s prísadami na prírodnej báze. Prečo? Lebo chceme žiť dlhšie, vlastne čo najdlhšie. 

A potom si spomenieme na našu babku, ktorá zomrela vo veku 98 rokov. Celý život drela na poli, pochovala svojich dvoch manželov, zažila vojnové časy, večer si s uboleným chrbtom sadala pod košatú jabloň, zapálila cigaretu a vypila pol fľaše piva. Vraj zázračného elixíru. 

Každý máme takéhoto príbuzného. Tetu, pradeda či strýka, ktorému sa aj napriek dlhoročnej strave bohatej na tuky, cigaretám a domácej pálenke podarilo žiť oveľa dlhšie, ako by dokázala moderná medicína. 

Tajomstvo dlhovekosti

Aký je recept na dlhovekosť? Čo jednoznačne funguje? Existuje mnoho mýtov o starnutí, zaručených rád i návodov ako žiť čo najdlhšie. Niekoľko najstarších ľudí, ktorí dosiahli nádherný vek spísali tajomstvá ich dlhého a šťastného života. Susannah Mushatt Jones, ktorá zomrela vo veku 116 rokov a 311 dní, nikdy nepila alkohol, nechodila na večierky, nenosila make-up. Každé ráno si dopriala bohaté raňajky, ktoré vždy museli obsahovať najmenej štyri poriadne kúsky slaniny. 

Ralph Burgess Tarrant, ktorí žil úctyhodných 110 rokov radí, aby človek bol vždy aktívny, zvedavý, nebral život až tak vážne a užíval si ho. 

Konzumovať malé porcie, jesť veľa medu, starať sa o seba a nepchať nos do vecí, do ktorých nás nič nie je, okoreniť si život pohárom dobrého vína? Aké je tajomstvo dlhovekosti? Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko najstarších ľudí, ktorí kedy na našej planéte žili. 

Pozri aj: Recept na tekvicové muffiny z ovsených vločiek: Budete ich milovať!

- Najstarší ľudia, akí kedy žili
1 z 5

Kane Tanaka 

Táto veselá japonská babička zomrela tento rok vo februári a dožila sa krásnych 117 rokov a 41 dní. Kane rada udržiavala svoju myseľ aktívnu a v opatrovateľskom dome, kde žila, každé ráno vstávala o šiestej a popoludní sa venovala predmetom ako matematika. Stala sa z nej odborníčka na klasické stolové hry a často víťazila nad personálom v domove. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní