Ako variť zdravšie? Týchto 9 tipov a trikov musíte poznať!

Ako variť zdravšie? Týchto 9 tipov a trikov musíte poznať!

Myslíte si, že naučiť sa variť zdravšie je veľmi náročné? V tom prípade ste na veľkom omyle. Stačí napríklad prestať pokrmy vysmážať alebo to robiť len príležitostne, no a hneď varíte o niečo zdravšie. Alebo je napríklad vítané zvýšiť podiel zeleniny v jedlách či nahradiť niektoré potraviny zdravšími alternatívami. A takýchto maličkostí, vďaka ktorým môžete variť oveľa zdravšie, je hneď niekoľko. Stačí pritom, ak ich začnete postupne uplatňovať pri príprave domácich jedál. A zdravá strava predsa pozitívne vplýva aj na naše celkové zdravie, takže by sme jej rozhodne mali dať vo väčšine prípadov prednosť. V dnešnom článku máme pre vás hneď 9 tipov a trikov, ako začať variť o čosi zdravšie.

Vyhnite sa polotovarom

Ak chcete skutočne variť zdravšie, stopku by v prvom rade mali dostať pri varení polotovary a priemyselne spracované potraviny, prípadne by ste ich mali využívať čo najmenej. Niektoré z nich nepredstavujú až taký veľký problém, napríklad používanie tuniaka v konzerve či konzervovaných strukovín je v poriadku. Problematické sú však najmä rôzne instantné polievky a pokrmy, ktoré sú často plné konzervantov, soli, dochucovadiel a podobne. Takéto potraviny nemajú v zdravej kuchyni čo robiť. Ak chcete variť zdravšie, varte v prvom rade poctivo, a to zo základných čerstvých surovín.

Odporúčame: TOP jesenné športy a pohybové aktivity: Ako udržať telo v pohybe?

varenie na pare

Zdroj: Shutterstock®

Častejšie varte na pare

Dôležité je nielen to, z čoho varíte, ale aj to, ako jedlo pripravujete. Ako sme spomenuli už v úvode, také vysmážanie na oleji je asi najhorší spôsob tepelnej úpravy jedla. Oveľa zdravšie je varenie a pečenie, najlepšie s použitím menšieho množstva tuku. Medzi najzdravšie spôsoby tepelnej úpravy potravín môžeme však jednoznačne zaradiť najmä varenie na pare. Jedlo si tak uchováva veľké množstvo živín. Na pare môžete pripraviť takmer čokoľvek, či už zeleninu, šampiňóny, strukoviny i kuracie prsia a ryby. 

Pripravujte menej mäsitých pokrmov

Niektorí si obed či večeru nevedia predstaviť bez mäsa. A v podstate ani raňajky, predsa na chlieb patrí šunka či saláma, prípadne si chceme pochutiť na párkoch. Pravdou je, že obrovská časť populácie konzumuje veľmi veľa mäsa, čo nie je úplne zdravé. Naša strava by mala byť oveľa viac bezmäsitá, čo pomôže nášmu zdraviu, planéte i životnému prostrediu. Človek sa nemusí hneď stať vegetariánom, stačí, ak zvýši podiel bezmäsitých pokrmov vo svojom jedálničku, alebo ešte lepšie, bude dodržiavať niektoré dni bez konzumácie mäsa. Namiesto mäsa si môžeme dopriať strukoviny či tofu, ktoré nám doplnia potrebné bielkoviny. A keď varíme z mäsa, je vhodné vyberať správne. Dobrou voľbou je hydina a rozhodne i mastné morské ryby.

Voľte zdravé prílohy

Ak chcete, aby bola vaša kuchyňa a jedlá, ktoré pripravujete, celkovo zdravšie, rozhodne nepodceňte výber vhodných príloh. V našich končinách vedú pravdepodobne cestoviny z bielej múky, biela ryža a zemiaky. Bielu ryžu je rozhodne lepšie nahradiť prírodnou hnedou nelúpanou ryžou, ktorá je oveľa výživnejšia. Vyskúšať sa oplatí ryžu parboiled aj jazmínovú či basmati ryžu. Klasické cestoviny nahradia tie z celozrnnej múky či napríklad strukovinové cestoviny bohaté na proteíny. Zemiaky pripravujte čo najzdravšie. Vhodné je varenie vo vode v šupke aj pečenie v rúre. Ak ste tak doteraz neurobili, určite do jedálnička zaraďte aj menej používané prílohy, ako napríklad kuskus, bulgur či quinou.

čerstvá zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Na tanier pridajte porciu čerstvej zeleniny

Na tanier by sme mali okrem zdravej prílohy a zdroja bielkovín, čiže mäsa, tofu alebo strukovín, pridať vždy aj porciu čerstvej zeleniny. Tá je pre nás najlepším zdrojom cenných vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, vlákniny aj antioxidantov. Verte, že k väčšine jedál sa hodí šalát z čerstvej zeleniny. Zeleninu buď len nakrájajte, pokojne však aj dochuťte nejakou zdravou zálievkou. Porciou zeleniny k nejakému jedlu však pokojne môže byť aj zelenina pripravená na pare. Skvelá je brokolica, fazuľové struky, hrášok či baby mrkva.

Prestaňte zahusťovať pokrmy múkou

Veľmi dobrým tipom, ako na zdravšie varenie, je prestať používať múku na zahusťovanie, a teda skoncovať so zátrepkami a zásmažkami. Neobávajte sa, ide to aj inak. Sú rôzne spôsoby, ako zdravo zahustiť pokrmy. Ak chcete zahustiť polievku z rôznych druhov zeleniny, časť zeleniny rozmixujte a pridajte ju naspäť do jedla na zahustenie. Napríklad i guláš môžete zahustiť rozmixovanými zemiakmi. So zdravším zahusťovaním pomôžu i ovsené vločky, tapiokový škrob či vajíčka. Dobrou voľbou sú aj múky zo strukovín, napríklad cícerová či hrachová.

Menej soľte

Ak chcete variť zdravšie, zamyslite sa tiež nad tým, ako veľmi pokrmy solíte. Ak uznáte, že solíte naozaj vo veľkom množstve a bez soli si to skutočne neviete predstaviť, je na čase to zmeniť. Nie, soli sa vzdať nemusíte. Je však dôležité myslieť na to, že nadmerné solenie škodí nášmu zdraviu, najmä srdcu či obličkám. Je preto potrebné ju používať v primeranom množstve. Namiesto nej začnite vo väčšom množstve používať bylinky a koreniny, ktoré jedlám dodajú množstvo úžasných chutí a aróm.

zdravšie varenie

Zdroj: Shutterstock®

Zdravšie slaďte

V zdravšej kuchyni by mal stopku dostať i biely rafinovaný cukor. Naše telo ho nepotrebuje, sú to len prázdne kalórie. Zvyšuje riziko nadváhy, škodí imunite, pokožke, vnútorným orgánom i zubom. Je však mnoho spôsobov, ako sladiť zdravšie. Ako prvý príde na um každému pravdepodobne med. Skvelý je však napríklad i javorový sirup, ktorý obsahuje mnohé minerály aj vitamíny. Taktiež možno sladiť stéviou či jačmenným sladom, cukrom z kokosových kvetov aj sušenou trstinovou šťavou. Samozrejme, všetky sladidlá, aj tie zdravšie, je potrebné používať v primeranom množstve. 

Pripravujte zdravšie verzie dezertov a múčnikov

V kuchyni to nie je len o varení, ale aj pečení a príprave rôznych múčnikov, koláčov a dezertov. Aj v tomto prípade sa môžete vybrať zdravšou cestou. Napríklad nepoužívajte pri pečení bielu múku, alebo ju aspoň v určitom pomere miešajte s celozrnnými druhmi múk, ktoré sú omnoho zdravšie a prospešnejšie. Pri pečení sa dajú miesto múky použiť aj pomleté ovsené vločky. Takto ľahko pripravíte napríklad zdravé a chutné muffiny. Rovnako nezabúdajte pri pečení sladiť zdravšie, čo sme spomínali vyššie. Koláče často dobre osladia napríklad i rôzne druhy ovocia. Skvelé sú na to zrelé banány aj sušené hrozienka či datle. Internet je plný receptov na zdravé maškrty, stačí ich len vyskúšať!

Odporúčame: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní