Vieš, prečo nejesť biely cukor? Zisti, prečo mu radšej povedať nie!

Vieš, prečo nejesť biely cukor? Zisti, prečo mu radšej povedať nie!

Asi nie je potrebné niekoho presviedčať o tom, že rafinovaný biely cukor rozhodne nepatrí medzi zdravé potraviny. O škodlivosti tohto sladidla sa už dlhú dobu hovorí naozaj veľa. Pravdou je, že cukor pre nás skutočne predstavuje iba prázdne kalórie. Nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu a do organizmu nedodáva nijaké dôležité látky. Asi najväčším problémom v súvislosti s cukrom je jeho nadmerná konzumácia.

Pridávame ho do pokrmov i nápojov. Navyše sa veľké množstvá cukru nachádzajú aj priamo v potravinových výrobkoch, napríklad v sýtených sladených nápojoch, ovocných džúsoch, cukríkoch či čokoládach. Viete však, ako na naše telo vplýva takýto nadmerný príjem cukru? Viesť to môže až k rozvoju mnohých zdravotných ťažkostí. V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo nejesť biely cukor alebo prečo jeho používanie aspoň čo najviac minimalizovať!

Pozri aj: Aj ty si ho rada vychutnávaš? Zisti, prečo sa oplatí piť zelený čaj!

nadváha a obezita

Zdroj: Shutterstock®

1. Zvyšuje riziko nadváhy

Za nadváhou alebo dokonca až obezitou môže stáť viacero príčin, a to od nezdravého stravovania až po nedostatok pohybu. Konzumáciou veľkého množstvo cukru do tela dopravujeme aj vysoké množstvo kalórií, no človek pritom nedostáva ani žiadne živiny, ani nie je nasýtený. Takýmto spôsobom môže jedinec veľmi ľahko a takmer bez povšimnutia spotrebovať oveľa viac kalórií ako je potrebné. Cukor má navyše i negatívny vplyv na metabolizmus a môže prispievať aj k ukladaniu tukov.

2. Má negatívny vplyv na imunitný systém

Biely rafinovaný cukor môže výrazne potláčať funkciu imunitného systému. Bez dobrej obranyschopnosti sa tak organizmus ťažšie bráni pred infekciami a chorobami. Väčšie množstvo skonzumovaného cukru dokáže značne znížiť činnosť bielych krviniek, ktoré sú pre imunitný systém človeka rozhodujúce. Okrem toho cukor prekysľuje organizmus, čím v podstate vytvára skvelé prostredie pre rozvoj ochorení aj množenie kvasiniek či baktérií.

srdcovo-cievne ochorenia

Zdroj: Shutterstock®

3. Škodí srdcu aj ďalším orgánom

Nadmerná konzumácia cukru má ďalej negatívny vplyv aj na naše srdce. Toto sladidlo sa môže podieľať na zvyšovaní hladiny zlého cholesterolu a zároveň znižovaní úrovne dobrého cholesterolu. Vysoký cholesterol následne radikálne zväčšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, napríklad i infarktu. Cukor navyše zaťažuje aj ďalšie vnútorné orgány, a to najmä pečeň, obličky aj žalúdok. Môže prispievať k rozvoju chorôb pečene aj problémov s tráviacim traktom.

4. Zhoršuje stav pokožky

Negatívny vplyv nadmernej konzumácie cukru môžeme na našom tele pozorovať i zvonka. Rafinovaný cukor totiž prispieva k predčasnému starnutiu pokožky. Poškodzuje dôležitý kolagén a podnecuje stratu elasticity i funkčnosti tkanív. Tak vplýva aj na rýchlejšiu tvorbu vrások. Okrem toho môže byť nadmerná konzumácia cukru taktiež príčinou rozličných kožných problémov. Často napríklad zhoršuje akné a vplýva na tvorbu vyrážok. Dokonca môže stáť za suchou pleťou.

dentálne problémy

Zdroj: Shutterstock®

5. Spôsobuje dentálne problémy

Nakoniec sa nedá nespomenúť aj snáď najznámejší škodlivý efekt konzumácie cukru, a to zvýšenú kazovosť zubov. Žiaľ, nadmerná konzumácia cukru môže veľmi rýchlo zničiť sen o krásnom úsmeve. Namiesto toho si skôr koledujeme o zvýšené riziko vzniku zubného kazu aj ochorení ďasien. Príčinou týchto problémov sú práve baktérie živené cukrom, ktoré sú tiež zodpovedné za nepríjemný zápach z úst. Nedá sa však na závere ešte nespomenúť, že nadmerná konzumácia bieleho cukru môže mať negatívny vplyv aj na nervový systém človeka, správnu absorpciu niektorých minerálov či aktivitu enzýmov.

Odporúčame: Trápia ťa vyrážky a akné? Skús tieto domáce masky na aknóznu pleť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní