Žerucha siata: Vitamínová bomba pestovaná doma po celý rok (+ recept)

Je zaujímavé, akou veľkou silou obdarila príroda túto malú rastlinu. Nenápadná  žerucha s tenučkými byľkami a drobnými lístkami sa považuje za superbylinu, ktorú si veľmi jednoducho môžete vypestovať sami po celý rok a nepotrebujete k tomu ani zeminu.

Microgreens žerucha siata a pestovanie žeruchy

Jedným zo spôsobov, ako si vychutnať prospešné vlastnosti žeruchy, je pestovať ju doma. Táto rastlina je veľmi nenáročná na pestovanie a dokáže prosperovať po celý rok. Stačí mať k dispozícii vhodné nádoby, substrát a dostatok svetla.

Bio - žerucha siata = vitamíny na dosah - aký má obsah vitamínov?

Vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínov A, C, E a B-komplex, žerucha poskytuje telu potrebné živiny pre optimálne fungovanie. Okrem toho obsahuje aj značné množstvo minerálov, ako sú vápnik, železo a draslík, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý vývoj organizmu.

Pestovanie žeruchy doma je nielen jednoduché a cenovo výhodné, ale tiež vám umožní mať čerstvú vitamínovú bombu po celý rok. Môžete si ju pridať do šalátov, smoothie, polievok alebo ďalších jedál a dopriať si tak prínosy pre svoje zdravie.

Prospešná pre zdravie

Je cenená pre vysoký obsah prírodného železa, vďaka čomu stimuluje tvorbu krvi. Z minerálov sa v nej nachádzajú sodík, draslík, fosfor, ale aj nasýtené mastné kyseliny a vláknina. Je bohatá na vitamíny, hlavne vitamín C a A. Pôsobí pozitívne na trávenie a pomáha v boji so zápalmi močových ciest. Pre svoje účinky je doporučená ako súčasť očistných kúr. Zaradenie žeruchy do jedálnička rozhodne pomôže vášmu zdraviu.

Pestovať žeruchu je skutočne jednoduché! Žerucha obsahuje vysoké množstvo vitamínov, pričom žerucha posilňuje imunitný systém.

  • Čerstvé listy žeruchy obsahujú vitamíny a antioxidanty, ktoré majú antioxidačné účinky a liečivé vlastnosti.
  • Je to teda mikrozelenina - rýchla rastúca listová zelenina, ktorá má telu prospešné zdravotné účinky.

Pestovanie klíčkov je nenáročné, pričom semená žeruchy potrebujú priepustnú pôdu, dostatok svetla a vlahy. Jej využitie je široké, zber vňate je jednoduchý a hodí sa napríklad aj na zeleninové šaláty.

Ďalšie výhody žeruchy:

  • podporuje rast vlasov,
  • zlepšuje imunitu,
  • podporuje tvorbu materského mlieka,
  • posilňuje fungovanie pečene,
  • pomáha zlepšovať pamäť.

Neprehliadnite: Ako pestovať reďkovky na balkóne? Riaďte sa týmito zásadami!

vypestujte si žeruchu

Zdroj: Shutterstock®

Úroda za pár dní

Práve v tomto predjarnom čase radi využijete zelené rastlinky plné vitamínov. Veľmi jednoducho ju dopestujete aj na kuchynskom okne. Potrebujete plochú misku, buničitú vatu alebo  niekoľko vrstiev papierovej kuchynskej utierky a semiačka žeruchy. Vatu alebo papier dostatočne namočte do vody, prebytok vody vylejte, nasypte rovnomerne semiačka žeruchy.

Do dvoch dní vyklíčia a po šiestich dňoch môžete zbierať úrodu, teda potrebné množstvo odstrihnúť nožnicami. Papierovú podložku musíte udržiavať vlhkú. Jeden alebo dvakrát za deň ju prepláchnite vodou a zvyšnú vodu vylejte.

Odporúčame aj: Probiotická limonáda - zdravý životný štýl na dosah ruky!

žerucha na chlebe

Zdroj: Shutterstock®

Žerucha v kuchyni

Výraznú, ostrú, korenistú chuť žeruchy v jedlách nekombinujte s inými koreninami. Používa sa na spestrenie a dochutenie čerstvých šalátov, omeliet a iných jedál z vajec. Hodí sa aj k mäsu a syrom. Skúste ju použiť aj ako dekoráciu jedla na tanieri  alebo si ňou jednoducho posypte natretý chlebík. Tepelne ju neupravujte.

Tip pre vás: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy, ako na domáce pečenie!

recepty so žeruchou

Zdroj: Shutterstock®

Skvelá nátierka na párty

Touto nátierkou s delikátnou korenistou chuťou môžete potešiť svojich hostí.

Ingrediencie

  • 5 lyžíc posekanej žeruchy
  • 20 g orechov
  • strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 80 g ovčieho syra

 

Postup prípravy

Do misky dáme nahrubo nasekané orechy, nadrobno pokrájaný cesnak, žeruchu, olej a rozmixujeme ponorným mixérom. V inej miske roztlačíme alebo rozmixujeme ovčí syr a pridáme zmes so žeruchou. Ak kúpime ovčí syr v slanom náleve, už ďalej nesolíme. Natierame na plátky čerstvej bagety alebo čierneho chleba. Slanosť ovčieho syra sa výborne hodí k bielym vínam.

Ďalšia inšpirácia: Zdravé cviklové recepty: Zaraď červený poklad do svojho jedálnička

Aktualizované na 28.04.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE