Trápia ťa vyrážky a akné? Skús tieto domáce masky na aknóznu pleť!

Trápia ťa vyrážky a akné? Skús tieto domáce masky na aknóznu pleť!

Nepríjemné a otravné vyrážky či akné ani zďaleka nie sú problémom len dospievajúcich jedincov. Problematická pleť jednoducho trápi aj dospelé osoby. A aby bola v čo najlepšom stave, potrebuje dostatočnú a najmä vhodnú starostlivosť.

Zhoršiť kvalitu tohto typu pleti môže napríklad neodličovanie mejkapu či vytláčanie vyrážok. Nevyhnutná je naopak každodenná hygiena a ošetrenie pokožky tými správnymi prípravkami. Zabúdať by sa nemalo ani na to, že veľký vplyv na stav pokožky a pleti má i naša strava.

V dnešnom článku sme si pre vás pripravili zopár tipov na skvelé domáce masky na aknóznu pleť. Aké účinky môže mať domáca pleťová maska? Maska dokáže pleť hĺbkovo prečistiť a dopriať by sme jej ju mali pokojne aj dvakrát týždenne. 

Výhodou domácich masiek navyše je, že sú veľmi šetrné k pokožke, nenachádzajú sa v nich žiadne nežiaduce látky a za pár minút si ich kedykoľvek pripravíte v pohodlí domova. Ak aj vás trápi spomínaný typ pleti, poďte si s nami vyrobiť masku na tvár! Ktoré pleťové masky najlepšie pre aknóznu pleť vyskúšate?

Pozri aj: Ako znížiť vysoký krvný tlak? Skús to prirodzenou cestou!

kvasnicová maska na akné

Zdroj: Shutterstock®

TOP rýchle domáce masky na boj proti akné a vyrážkam:

1. Protizápalová kvasnicová pleťová maska na problematickú pleť

Jednou z najlepších prísad do domácich masiek na problematickú pleť sú jednoznačne kvasnice. Droždie je totižto plné cenných látok, obsahuje napr. vitamíny skupiny B. Obsahuje biotín, niacín, tiamín aj riboflavín, ktoré okrem iného výrazne podporujú aj zdravie pokožky. Okrem toho skrýva i viaceré minerály či stopové prvky aj enzýmy. Kvasnice jednoducho dokážu s vašou pleťou hotové zázraky. 

Majú výrazné detoxikačné účinky a pokožku poriadne prečistia aj vyživia, stiahnu póry a potlačia zápaly. Preto je to aj skvelá maska proti vyrážkam. Na kvasnicovú masku budete potrebovať len kocku droždia a trochu mlieka alebo vody. Z droždia si odlomte asi tretinu a tú v menšej miske vymiešajte s polievkovou lyžicou vybranej tekutiny. Výsledná maska by nemala byť príliš hustá, no ani nemôže tiecť.

Pripravenú kašičku naneste na pleť a nechajte pôsobiť maximálne 20 minút. Maska na tvári postupne zaschne a začne sa odlupovať. Potom ju môžete zmyť teplou vodou. Na pokožku naneste hydratačný krém. Pri tejto účinnej maske to však s dĺžkou pôsobenia určite nepreháňajte, v opačnom prípade totiž môže hroziť mierne podráždenie či sčervenanie pokožky, ktoré sa však rýchlo stratí.

Odporúčame: Rakovina pankreasu – spoznajte jej druhy, príčiny vzniku, varovné príznaky aj možnosti prevencie!

medovo-škoricová maska na akné

Zdroj: Shutterstock®

2. Hydratačná maska škoricovo-medová proti podráždeniu

Spomedzi domácich receptov na masky môžeme spomenúť aj masku, ktorá obsahuje škoricu s medom. Pri problémoch s vyrážkami vám pomôže aj škoricovo-medová maska s kokosovým olejom. Obe suroviny, med aj škorica, majú totiž výborné protizápalové a antibakteriálne účinky, ako aj antioxidačné účinky.

Kokosový olej zase podporuje obnovu pokožky, bojuje proti prejavom jej starnutia a taktiež ju vyživuje. Na domácu masku na aknóznu a problematickú pleť budete potrebovať 2 polievkové lyžice medu, pol lyžičky mletej škorice a jednu čajovú lyžicu kokosového oleja. Všetky ingrediencie spolu dôkladne vymiešajte. Masku naneste na tvár a nechajte pôsobiť 7 až 10 minút.

Následne ju opláchnite vlažnou vodou a pokožku opäť ošetrite obľúbeným pleťovým krémom. Silu tejto masky navyše môžete podporiť aj pridaním zopár kvapiek jedinečného čajovníkového oleja, ktorý je veľmi účinný práve pri liečbe akné. Tea tree olejček má totižto silné dezinfekčné účinky, ničí baktérie, eliminuje zápaly a potláča začervenanie aj podráždenie pokožky.

Pozri aj: Mávaš problémy so sústredením? Tak toto musíš vyskúšať!

bazalková maska na akné

Zdroj: Shutterstock®

3. Čistiace bazalkovo-ovsené masky proti akné

Svojej problematickej pleti môžete tiež dopriať masku, ktorej základ tvorí bazalka a ovsené vločky. Bazalka je charakteristická svojimi protizápalovými účinkami, rovnako má antibakteriálne vlastnosti. Ovsené vločky sú zase zásobárňou mnohých cenných látok, napríklad vitamínov skupiny B či horčíka aj fosforu. Rovnako sú zdrojom zinku, ktorý je nevyhnutný pre dobrý stav pokožky.

Na výrobu masky budete potrebovať silnejší zápar z bazalky. Ten si môžete pripraviť z 2 polievkových lyžíc sušenej či čerstvej bazalky na 1 až 2 dcl vody. Nechajte ho lúhovať asi 10 minút a sceďte. Dve až tri veľké lyžice ovsených vločiek rozmixujte a po troche do nich prilejte bazalkový zápar. Vzniknúť by mala jednotná kašička, ktorá sa bude dať dobre aplikovať na tvár.

Tú nechajte na pleti pôsobiť aspoň 15 minút. Pred umytím tváre môžete ešte pomocou masky pokožku jemne premasírovať. Po opláchnutí na pleť opäť naneste vhodný krém. Zostatkový zápar z bazalky určite nevylievajte. Môžete ho totiž použiť ako prírodnú domácu pleťovú vodu na prečistenie pokožky.

Odporúčame: Vegetariánske raňajky – TOP recepty na výdatné raňajky bez mäsa

4. Kurkumová maska proti vyrážkam

Najlepšia domáca maska na problematickú pleť môže byť pre vás aj tá z kurkumy. Je perfektnou voľbou pre pleť s nedokonalosťami. Ak ju skombinujete s jogurtom, vznikne vám perfektná maska na podráždenú pleť, ktorá si poradí aj s rozšírenými pórmi. Rovnako je dobrým pomocníkom proti čiernym bodkám.

Kurkuma má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápaly spojené s akné. Dokonca, pravidelná aplikácia kurkumy môže pomôcť zlepšiť tón pokožky a zmierniť hyperpigmentáciu alebo tmavé škvrny.

A ako si takúto masku pripraviť? Zmiešame 1 PL bieleho jogurtu a pridáme čajovú lyžičku medu a taktie čajovú lyžičku kurkumy. Nakoniec pridáme aj trochu pomletých ovsených vločiek podľa potreby na zahustenie masky. Nanesieme na tvár a necháme pôsobiť 20 minút. Potom zmyjeme vlažnou vodou. 

Článok aktualizovaný 14.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní