Vplyv zdravého stravovania: Čo sa stane s telom, keď začneme jesť zdravšie?

Vplyv zdravého stravovania: Čo sa stane s telom, keď začneme jesť zdravšie?

Viete, ako ovplyvní naše telo a zdravie to, že sa začneme zdravšie stravovať? Pravdou je, že to, ako sa stravujeme, má na naše telo priam obrovský vplyv. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že sme to, čo jeme. Správna strava, dostatok spánku aj oddychu a dostatočná fyzická aktivita predstavujú základné piliere zdravého životného štýlu a sú nevyhnutné pre udržiavanie si pevného zdravia a prevenciu mnohých zdravotných problémov. Zdravé stravovanie pritom neznamená len neustálu konzumáciu zeleninových šalátov. Zdravá strava je vyvážená a pestrá, telu dokáže doplniť sacharidy, bielkoviny a zdravé tuky, vitamíny, minerály a ďalšie dôležité látky. Zdravšie stravovanie môže znamenať napríklad minimalizovanie polotovarov a vysoko spracovaných potravín v jedálničku, taktiež i rôznych maškŕt či mastných a vysmážaných pokrmov a ich nahradenie čerstvou stravou, najmä zeleninou, ovocím, strukovinami, rybami, orechmi či celozrnnými potravinami. A čo sa stane s naším telom, keď sa začneme zdravšie stravovať? 

Zvýšenie energie

Keď si človek začne dávať pozor na stravu a jej zloženie, vždy sa to na tele nejako odzrkadlí. Niektoré zmeny prídu nečakane rýchlo, iné až postupom času. Ak sa začneme zdravšie stravovať a naša strava je skutočne pravidelná a vyvážená, môžeme ako prvé pociťovať napríklad nárast energie. Vyvážená strava s dostatočným množstvom základných živín a najmä komplexných sacharidov napomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi počas dňa a chráni nás pred poobednými návalmi vlčieho hladu. Dostatok živín nás nasýti a zaistí dostatok energie. Človek sa vie tak lepšie koncentrovať, je výkonnejší a dobre zvláda prácu či športové aktivity.

Odporúčame: Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!

dobré trávenie

Zdroj: Shutterstock®

Úprava trávenia

Veľmi skoro po zahájení zdravšieho stravovania môže človek spravidla pociťovať aj zlepšenie trávenia a činnosti tráviaceho traktu. V tomto smere napomáha vyradenie mastných a ťažkých jedál, smažených pokrmov, potravín plných bielej múky alebo bieleho cukru, prípadne minimalizovanie ich konzumácie na rozumnú mieru. Ak človek namiesto toho zaradí do jedálnička viac zeleniny, ovocia a celozrnných potravín, dopraví do tela viac vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Človek sa môže cítiť ľahšie a sviežejšie, rýchlo môžu ustúpiť i zdravotné ťažkosti, ako sú napríklad nafukovanie a nadúvanie či zápcha z nedostatku vlákniny. 

Úprava váhy

Zdravšie stravovanie môže súvisieť i s postupnou úpravou váhy a stratou prebytočných kilogramov. Samozrejme, nemusí to tak byť vždy. Na hmotnosť človeka má totižto vplyv mnoho rozličných faktorov, vrátane celkového zdravotného stavu jedinca či miery fyzickej aktivity. Veľký vplyv však má práve strava. Ak človek prijíma nadbytočné množstvo kalórií, nezdravých tukov a cukrov, tak v kombinácii s nedostatkom pohybu môže ľahko dôjsť k priberaniu na váhe. Ak naopak z jedálnička vyradíme nezdravé potraviny, nahradíme ich výživnými a primerane veľkými porciami jedla a upravíme nadmerný príjem kalórií, je veľká pravdepodobnosť, že časom spozorujeme klesanie ručičky na váhe, prípadne zabránime ďalšiemu priberaniu. 

zdravá pleť

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšenie pleti

Časom, a to niekedy už po pár týždňoch, sa zdravé stravovanie odzrkadlí aj na najväčšom orgáne ľudského tela – koži. Starostlivosť o pleť a pokožku tela totižto netkvie len vo výbere a používaní tých správnych kozmetických prípravkov, ale aj vo výžive zvnútra. Správna výživa je pre zdravie a krásu našej kože nevyhnutná. Koža potrebuje bielkoviny, mastné kyseliny, viaceré vitamíny, antioxidanty aj minerály a stopové prvky. To jej vieme zabezpečiť práve pestrou stravou. Medzi najlepšie potraviny pre krajšiu pleť môžeme zaradiť napríklad lososa a iné zdroje zdravých tukov, vďaka ktorým bude naša pleť žiariť. V jedálničku sú vítané i jahody a ďalšie zdroje nenahraditeľného vitamínu C, ktorý podporuje v tele tvorbu kolagénu. Ten je nevyhnutný pre pružnú, pevnú a mladistvo vyzerajúcu pleť.

Posilnenie srdca a ciev

Za rozhodnutie zdravšie sa stravovať sa nám veľmi poďakuje aj naše srdce a cievny systém. Možno to nebude vidieť na prvý pohľad, ako v prípade straty prebytočných kíl či krajšej pleti, no verte, že spôsob stravovania má okrem iného výrazný vplyv aj na kardiovaskulárne zdravie. A práve srdcovo-cievne ochorenia predstavujú v dnešnej dobe najčastejšie príčiny úmrtí, preto sa o svoje srdce a cievy musíme dobre starať. Zmeny v jedálničku sú viac než vítané pri problémoch s vysokým cholesterolom i vysokým krvným tlakom, čo sú hlavné rizikové faktory vážnych srdcovo-cievnych chorôb. V jedálničku pre zdravé srdce a cievy by sa malo nachádzať napríklad avokádo plné zdravých tukov, ryby, olejnaté semená, zelenina, cesnak priaznivo vplývajúci na cievy a hladinu cholesterolu, či zdroje draslíka, ktorý je dôležitý pre správnu hladinu krvného tlaku.

dobrá nálada

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšenie nálady

Na záver môžeme ešte spomenúť, že zdravší spôsob stravovania má priaznivý vplyv nielen na zdravie fyzické, ale aj psychické. Mnohé zdravé potraviny sú plné dôležitých látok, živín i vitamínov či minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému a dobré duševné zdravie. Hovoríme napríklad o nenasýtených mastných kyselinách či vitamínoch skupiny B. Vďaka zdravej a vyváženej strave, ktorá nám zabezpečí dostatok energie a prispeje k zdravšiemu telu, si ľahšie udržíme dobrú náladu a zatočíme s nadmerným stresom či depresívnymi stavmi. Medzi potraviny, ktoré nás dobijú energiu a zlepšia nám náladu, môžeme zaradiť kvalitnú horkú čokoládu, orechy a semienka, ryby, listovú zeleninu či bobuľové ovocie. 

Pozri aj: Prečo piť čaj počas leta? Naozaj nás lepšie ochladí teplý nápoj?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní