TOP 7 dôvodov, prečo jesť baklažány: Sú chutné a zdravé zároveň!

TOP 7 dôvodov, prečo jesť baklažány: Sú chutné a zdravé zároveň!

Baklažány predstavujú jedlé plody ľuľka baklažánového, latinsky Solanum melongena. Tieto plody môžu dorastať pokojne až do dĺžky 30 centimetrov. Charakteristické sú tmavofialovou až čiernou farbou a bielou až žltkastou dužinou, ktorá obsahuje jedlé semienka. Baklažán je v podstate príbuzný zemiakov či dokonca rajčín. Jeho pôvod možno hľadať najmä v juhovýchodných oblastiach Ázie, v Indii, Bangladéši či na Srí Lanke. Pravdou je, že baklažány u nás pravdepodobne nepatria k tým najobľúbenejším druhom zeleniny a u mnohých sa na tanieri objavujú len zriedka či vôbec. To je však veľká škoda. Ten správny recept dokáže urobiť z každého baklažánu hotovú lahôdku, ktorá je navyše veľmi zdravá. Prečo sa oplatí baklažány zaradiť do jedálnička?

1. Majú minimum kalórií

Baklažány predstavujú skutočne nízkokalorickú potravinu, ktorá je z veľkej časti tvorená len vodou. Stogramová porcia tejto chutnej zeleniny obsahuje len okolo 25 kalórií, navyše v nej nenájdeme prakticky žiaden tuk. Baklažány sú tak v jedálničkoch vítané aj pri redukcii či udržiavaní si váhy. Stačí nájsť ten správny recept a razom sa z nich dá pripraviť chutný a zdravý pokrm, vhodný do každého diétneho plánu.

Pozri aj: Aké sú účinky dubovej kôry? Porazí tieto zdravotné problémy!

čo obsahujú baklažány

Zdroj: Shutterstock®

2. Sú plné dôležitých látok

Nedajte sa oklamať tým, že baklažány tvorí z veľkej časti len voda a nemajú skoro žiadne kalórie. Sú totižto zároveň veľmi výživné a ľudskému telu dokážu doplniť mnoho dôležitých látok. Obsahujú niektoré vitamíny skupiny B. Sú napríklad bohatým zdrojom nenahraditeľnej kyseliny listovej. Okrem toho ukrývajú aj vitamíny C a K, vápnik, mangán, železo a ďalšie minerály či rozličné fytochemikálie.

3. Pôsobia ako prírodné diuretikum

Baklažány sú známe svojimi diuretickými, čiže močopudnými účinkami. Rozhodne sa ich oplatí zaradiť do jedálnička pri problémoch s nadmerným zadržiavaním vody v tele. Ako prírodné diuretikum baklažán podporuje filtračnú činnosť obličiek a tvorbu moču. V našej strave by tak mal mať miesto aj pri problémoch s močením či tvorbou obličkových kameňov.

dobré trávenie

Zdroj: Shutterstock®

4. Podporujú dobré trávenie

Fialové plody ľuľka baklažánového majú priaznivý vplyv aj na činnosť tráviacej sústavy a procesy trávenia. Sú najmä veľmi dobrým zdrojom vlákniny, podobne ako iné druhy zeleniny a ovocia. Vláknina je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev a črevnú peristaltiku, ako aj pre pravidelné vyprázdňovanie. Jej nedostatok v strave môže vplývať na rozvoj viacerých zdravotných ťažkostí spojených s trávením, medzi inými aj zápchy.

5. Pomáhajú pri vysokom cholesterole

Zaradením baklažánov do stravy možno podporiť i kardiovaskulárne zdravie. Vďaka svojmu zloženiu môžu prispievať k zníženiu rizika vážnych srdcovo-cievnych chorôb. V prvom rade najmä napomáhajú znižovať hladiny škodlivého LDL cholesterolu a priaznivo vplývajú na hladiny dobrého HDL cholesterolu. Vysoký cholesterol pritom radíme medzi hlavné rizikové faktory mnohých chorôb srdca a ciev, preto ho neradno podceňovať. V rámci jeho liečby je nevyhnutná aj úprava jedálnička. Pri znižovaní cholesterolu je totižto mnohokrát veľmi účinná práve vhodná strava.

hladina cukru v krvi

Zdroj: Shutterstock®

6. Priaznivo vplývajú na hladinu cukru v krvi

Baklažán má priaznivý vplyv nielen na hladinu cholesterolu, ale aj na hladinu cukru v krvi. Vďaka svojmu zloženiu napomáha táto zelenina regulovať aktivitu glukózy a inzulínu v tele. Môže tak prispievať k prevencii cukrovky, respektíve je vítanou súčasťou jedálnička diabetika.

7. Dajú sa chutne pripraviť na mnoho spôsobov

Ako posledný benefit baklažánov môžeme ešte spomenúť ich všestranné využitie v kuchyni. Je mnoho spôsobov, ako pripraviť baklažán chutne a zdravo. Mnohí baklažány vysmážajú, čo je však vskutku nezdravý spôsob tepelného spracovania potraviny. Vysmážané baklažány prichádzajú o veľké množstvo dôležitých živín, zato absorbujú veľa nezdravých tukov. Vždy je ich lepšie zapekať či grilovať. Skvelé sú plnené baklažány či baklažánové lazane, dokonca sa dajú pripraviť aj nátierky z baklažánu.

Odporúčame: RECEPT: Bujón s medvedím cesnakom – skvelý nielen do polievok


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní