Stres a pokožka: Viete, ako veľmi ju ovplyvňuje a čo jej spôsobuje?!

Stres a pokožka: Viete, ako veľmi ju ovplyvňuje a čo jej spôsobuje?!

Stres a pokožka – zdanlivo dva vzdialené elementy, no napriek tomu spolu veľmi úzko súvisia. Stres totiž robí s pokožkou „divy”, no nie tie dobré zázračné, ale skôr negatívne. Súvisí to aj so starým dobrým heslom, ktoré hovorí, že krása vyžaruje zvnútra. A preto, ak je v nepohode naše vnútro, je to vidno aj navonok, konkrétne na pleti a všeobecne na pokožke. Ako spoznáte, že aj vaša pokožka je v strese?

Kožné choroby

Je vedecky dokázané, že väčšina kožných problémov pochádza z vnútorného zápalu, no veľkú úlohu v nich hrá aj mozog, a teda aj stres. Žihľavka, ekzém, dermatitída, ružovka aj psoriáza, to všetko sú nepríjemné zdravotné ťažkosti prejavujúce sa najmä na koži. Všetky tieto ochorenia možno stres nespôsobuje priamo, no je ich spúšťačom a tiež ich nesmierne zhoršuje. Aj preto ak máte niektorý z týchto kožných problémov, zamyslite sa či nie je čas eliminovať stres zo svojho života.

Inšpiruj sa: Ako si doplniť draslík? Tieto potraviny vám na tanieri nesmú chýbať!

stres a ekzém

Zdroj: Shutterstock®

Problémy s krásou

Stres v súvislosti s jeho prejavmi na pokožke spôsobuje mnoho beauty problémov, teda problémov s krásou. Hormonálna nerovnováha zo stresu sa často prejaví ako nadmerná tvorba pleťového mazu, čo v konečnom dôsledku vedie k akné. Mastná môže byť zo stresu aj pokožka hlavy, trápiť vás môže vypadávanie vlasov či lámajúce sa alebo lúpajúce sa nechty. Stres sa podpisuje aj na dokonalosti pleti. Dlhodobý stres totiž vedie k vzniku vrások, viditeľných liniek a tiež tmavých kruhov pod očami.

Tenšia koža a neschopnosť hojenia

Stres dokáže spôsobiť mnohé nepríjemnosti a najmä tie, ktoré pretrvávajú dlhší čas. Abnormálne hladiny kortizolu v krvi môžu dokonca spôsobiť aj to, že sa pokožka začne stenčovať. Čím je pokožka tenšia, tým je náchylnejšia na rôzne poranenia, akými sú modriny či rezné rany. Ukázalo sa, že pokožka pod neustálym stresom sa dokonca aj ťažšie hojí a je oveľa citlivejšia.

Problémy s hojením pokožky môžu nastať aj v dôsledku nedostatočnej vnútornej výživy. Naša pokožka potrebuje množstvo aktívnych látok, aby bola vo skvelej kondícii. Ak ich neprijímame prostredníctvom stravy, je vhodné obrátiť sa na pomoc výživových doplnkov. Pleť ocení vitamín D, vitamín C, vitamín B3, ale aj zinok, kolagén či selén. Keď chcete pleti dopriať to najlepšie, rozhodne zvoľte kolagén v prášku – ľahko sa vstrebáva a naše telo ho dokáže prijať i využiť v plnej miere. A aký je najlepší kolagén na pleť? Rozhodne ten, ktorý jej dodá hydratáciu zvnútra a podporí jej krásu aj navonok. Využite akciu na kolagén na pleť s kódom „kzk".


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní