Ako si doplniť draslík? Tieto potraviny vám na tanieri nesmú chýbať!

zdroje draslíka

Draslík patrí medzi najdôležitejšie minerálne látky, ktoré nášmu telu rozhodne nemôžu chýbať. Má veľký význam pri transfere vzruchov v nervoch a svaloch, taktiež pri udržovaní normálnej nervovej dráždivosti. Je nevyhnutný pre zdravie srdcovo-cievneho systému, taktiež ovplyvňuje osmotický tlak vo vnútrobunkovej tekutine a hospodárenie s vodou. 

V našom tele má množstvo ďalších dôležitých úloh. Nedostatok draslíka pritom môže spôsobiť viaceré ťažkosti. Medzi typické prejavy radíme rôzne srdcové problémy, svalovú slabosť a únavu, kŕče aj mravčenie v nohách či tráviace ťažkosti. Nevyhnutné je svojmu telu zabezpečiť dostatok cenného draslíka. Ako na to? Pomôžu tie správne potraviny!

Kto je ohrozený nedostatkom draslíka?

Na nedostatok draslíka môžu byť náchylné najmä osoby, ktoré strácajú väčšie množstvo tekutín – či už v dôsledku nadmerného potenia, častých hnačiek, vracania alebo užívania diuretík (močopudných liekov). Ohrození sú aj ľudia s poruchami obličiek, hormonálnymi problémami alebo tí, ktorí konzumujú veľké množstvo priemyselne spracovaných potravín s vysokým obsahom sodíka a nízkym obsahom draslíka.

Rizikovou skupinou sú aj starší ľudia, osoby s chronickými ochoreniami srdca, diabetici či aktívni športovci, ktorí počas intenzívneho tréningu prichádzajú o elektrolyty. Rovnako aj prísne diéty s nízkym obsahom ovocia, zeleniny a iných prírodných zdrojov môžu viesť k jeho dlhodobému deficitu. V takých prípadoch je dôležité upraviť stravovanie alebo konzultovať dopĺňanie draslíka s odborníkom.

TOP zdroje draslíka:

Banány

Snáď medzi najznámejšie zdroje dôležitého draslíka môžeme zaradiť v prvom rade banány. V stogramovej porcii tohto chutného ovocia nájdeme približne desatinu z odporúčaného denného príjmu spomínaného minerálu. 

Banány nám však majú toho čo ponúknuť ešte oveľa viac. Patria taktiež medzi zdroje horčíka, medi, mangánu, vlákniny a viacerých vitamínov skupiny B. Banány skvelo zasýtia, upokoja nervový systém a podporia zdravie srdca. 

biela fazuľa
Shutterstock®

Biela fazuľa

Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam spojeným s nedostatkom draslíka, vo vašom jedálničku by nemala chýbať ani biela fazuľa. Tá je rovnako dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, železa, vitamínov skupiny B či vitamínu C. Má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, pomáha pri chudokrvnosti a podporuje trávenie. 

Pripravte si z nej chutnú polievku či prívarok, rovnako zvýši výživovú hodnotu čerstvého zeleninového šalátu. Dobrým zdrojom draslíka sú však aj ďalšie druhy strukovín, najmä sója, šošovica i hrach.

Ryby a plody mora

Veľké množstvá draslíka obsahujú aj rôzne ryby a plody mora. Do jedálnička sa rozhodne oplatí zaradiť lososa, a to z mnohých dôvodov. Telu totiž nedoplní nielen dôležitý minerál, ale taktiež poriadnu dávku zdravých tukov či vitamínu D. Losos vďaka svojmu zloženiu podporuje zdravie pokožky, srdca i mozgu. 

Pre doplnenie draslíka sa vám na tanieri môžu objaviť aj mušle. V ich stogramovej porcii sa môže skrývať až 18 % odporúčanej dennej dávky draslíka. Sú bohaté aj na selén, vitamín B12 a omega-3 mastné kyseliny.

sušené marhule
Shutterstock®

Sušené marhule

Z ovocia sú na draslík bohaté aj marhule, a to hlavne tie sušené. V sto gramoch sušených marhúľ nájdeme približne tretinu odporúčanej dennej dávky spomínaného minerálu. Sú tiež zdrojom vlákniny, železa, fosforu či vitamínu E. Dávajte si však pozor na to, koľko ich zjete. 

Sušené ovocie je totižto charakteristické aj vysokým obsahom cukrov. V primeranom množstve si ich však môžete pridať napríklad do jogurtu, pudingu či ovsenej kaše, čím si doplníte mnohé dôležité látky.

Špenát

Aj mnohé druhy zeleniny sú charakteristické značným množstvom obsiahnutého draslíka. Na jeho doplnenie sú vhodné napríklad niektoré druhy listovej zeleniny. Spomenúť môžeme špenát. 

Iba strogramová porcia doplní telu cez 12 % odporúčanej dennej dávky draslíka, okrem toho aj viaceré vitamíny skupiny B, veľké množstvo vlákniny, vápnik či bielkoviny. Špenát tiež možno nahradiť mangoldom. Z ďalších druhov zeleniny sú na draslík bohaté aj zemiaky.

kokosová voda
Shutterstock®

Kokosová voda

Draslík je možné doplniť si nielen potravinami, ale aj v rámci pitného režimu. Doňho sa z času na čas oplatí zaradiť aj kokosovú vodu, ktorá je charakteristická vysokým obsahom mnohých telu prospešných látok. Neobsahuje veľa cukrov a je bohatá na elektrolyty. 

Jeden bežný pohár kokosovej vody môže nášmu telu doplniť až okolo 13 % dennej odporúčanej dávky draslíka. Taktiež ukrýva mangán, železo či horčík. Tento zdravý nápoj skvelo uhasí smäd, má priaznivý vplyv na krvný tlak a podporuje odkyslenie organizmu.

Huby

Draslík nájdeme aj v hubách. Napríklad v stogramovej porcii chutných šampiňónov nájdeme cez 350 mg draslíka, čo je o niečo menej než 10 % z odporúčanej dennej dávky spomínaného minerálu. V jedálničku je vítaná aj hliva ustricová či huby portobello. Huby vo všeobecnosti predstavujú veľmi výživné potraviny. 

Obsahujú tiež bielkoviny a vlákninu, horčík či železo. Vďaka svojmu zloženiu majú priaznivý vplyv na imunitu. Navyše sa z nich dá pripraviť množstvo chutných pokrmov, ktoré človeka dobre zasýtia.

Ako správne kombinovať potraviny na lepšie vstrebávanie draslíka

Aby telo draslík efektívne vstrebávalo a využívalo, potrebuje aj ďalšie živiny, ktoré podporujú jeho metabolizmus. Ide najmä o horčík, vitamíny skupiny B (najmä B6) a vitamín C. Tieto látky pomáhajú udržať elektrolytovú rovnováhu a prispievajú k správnemu fungovaniu nervov a svalov. Preto je ideálne, ak potraviny bohaté na draslík kombinujete napríklad s listovou zeleninou, orechmi, strukovinami alebo citrusmi.

Praktickým príkladom je ovsená kaša s banánom a mandľami, zemiaky podávané so špenátom a kúskom lososa alebo šošovicový šalát s citrónovou šťavou. Takéto jedlá telu nielen doplnia draslík, ale zároveň vytvoria podmienky na jeho lepšie vstrebávanie a využitie. Vyvážená strava je tak kľúčom k tomu, aby minerály navzájom spolupracovali a posilňovali svoj účinok.

Draslík – malý minerál s veľkým významom

Draslík patrí k tým živinám, ktoré si naše telo neustále vyžaduje, no pritom si ich neuchováva do zásoby. Práve preto je dôležité myslieť na jeho pravidelné dopĺňanie cez vyváženú stravu. Tento minerál má nezastupiteľné miesto v zdravom fungovaní srdca, svalov, nervov aj v regulácii tekutín.

Zaradením správnych potravín – ako sú banány, špenát, strukoviny, ryby či kokosová voda – môžete prirodzene podporiť nielen rovnováhu elektrolytov, ale aj celkovú vitalitu. A keď tieto zdroje vhodne skombinujete s ďalšími prospešnými látkami, urobíte pre svoje zdravie ešte viac. Niekedy totiž stačí málo, aby telo fungovalo naplno.

Aktualizovaný článok: 29.07.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE