Prečo piť čaj počas leta? Naozaj nás lepšie ochladí teplý nápoj?

Prečo piť čaj počas leta? Naozaj nás lepšie ochladí teplý nápoj?

Horúce dni sú neoddeliteľnou súčasťou leta. Je pritom mnoho spôsobov, ako sa schladiť a spraviť si letné dni o čosi príjemnejšími. Skvelým spôsobom, ako na to, je najmä pobyt niekde pri vode. Kto by odolal máčaniu sa v mori, jazere, alebo hoci len v bazéne na záhradke? Prežiť slnečné dni nám pomôže aj výber správneho oblečenia. Dobrou voľbou sú hlavne ľahké a vzdušné materiály. V neposlednom rade má význam aj to, čo pijeme a jeme. Súčasťou jedálnička by mali byť potraviny s ochladzujúcim účinkom. Skvelé sú citrusové plody, melóny, uhorky aj bobuľové ovocie. Dôležitý je aj správny pitný režim v lete. Nedostatok tekutín vedie k dehydratácii, bolestiam hlavy a ďalším ťažkostiam.

Nie je však dôležité len to, koľko toho vypijeme, ale aj to, čo pijeme. Najlepšou voľbou je čistá voda. Okrem toho možno siahnuť po minerálnych vodách či domácich ovocných a zeleninových šťavách. A čo také čaje? Na tie mnoho z nás počas leta ani nepomyslí. Podľa mnohých sú teplé čaje záležitosťou sychravej jesene či mrazivej zimy. Opak je však pravdou! V dnešnom článku sa pozrieme na to, prečo je oveľa lepšie piť počas leta primerane teplý čaj ako ľadovo vychladený nápoj, v ktorom plávajú samé kocky ľadu. 

Odporúčame: Čo jesť počas choroby? Niektoré potraviny pomôžu, iným sa treba vyhnúť!

príprava čaju

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je lepší čaj než nápoj s kockami ľadu?

Pre mnohých je najlepším spôsobom, ako sa v lete schladiť, dopriať si ľadovo vychladený nápoj. Pocit ochladenia však môže byť poriadne klamlivý. V čom je problém? Ak do rozhorúčeného a rozpáleného tela nalejeme ľadovú vodu, organizmus značne zaťažíme vyrovnávaním veľkých teplotných rozdielov medzi tekutinou a telom. Organizmus si musí tekutinu v podstate ohriať, čo je preň nadbytočná práca a námaha. Pocit ochladenia spravidla máme len chvíľočku počas samotného pitia nápoja, no nakoniec nám môže byť ešte teplejšie. Ľadová voda sa v horúcom tele rýchlo vyparí a človek neustále pociťuje smäd.

Nápoje s akou teplotou sú teda najvhodnejšie? Dobrou voľbou sú len zľahka chladné a primerane studené nápoje, ešte lepšie však vlažné a pokojne i merne teplé nápoje. Ideálne však je, ak sa ich teplota približuje izbovej teplote, môže sa však blížiť až k teplote tela. To znamená, že počas leta je vítanou súčasťou pitného režimu aj mierne vychladnutý či trošku teplý čaj. Takéto nápoje majú priaznivý vplyv na odvod potu a prebytočného tepla z tela. Tomuto procesu veľmi dopomáha aj vhodný odev, ktorý by mal byť ľahký a vzdušný. Môžeme ešte spomenúť, že i obyvatelia púští či subtropických oblastí nedajú dopustiť na popíjanie teplých nápojov počas horúcich dní. 

zelený čaj

Zdroj: Shutterstock®

Aké čaje si v lete dopriať?

  • Zelený čaj – je skvelou voľbou počas letných dní. Je ľahký a možno ho podávať na mnoho spôsobov. Vychutnať si môžete mierne vychladnutý čistý zelený čaj, no rovnako ho môžete dochutiť podľa vlastnej fantázie. Dobrou voľbou sú aj kombinácie zeleného čaju s ovocím. Veľmi svieža je kombinácia zeleného čaju s citrusovými či exotickými plodmi. Navyše, zelený čaj priaznivo vplýva aj na naše zdravie. Pôsobí antioxidačne aj detoxikačne a vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na cievy, koncentráciu, trávenie i zdravie ústnej dutiny. Aby bol zelený čaj skutočne zdraviu prospešný, dbajte na jeho kvalitu. Spravidla sú kvalitnejšie sypané čaje než porciované.

  • Mätový čaj – počas leta sa oplatí svoj pitný režim podporiť aj bylinnými čajmi. Tie majú na naše zdravie rôznorodé účinky. Mnohé nám pomôžu s riešením rozličných neduhov a zdravotných ťažkostí. Jedným z najlepších bylinných čajov, ktoré svojmu telu môžeme dopriať, je však dozaista práve mätový čaj. Z hľadiska termického účinku potravín radíme mätu k surovinám, ktoré pôsobia na naše telo ochladzujúco. Jednou z hlavných látok v mäte piepornej je aj chladivý mentol. Mätový čaj osviežuje a navyše prispieva k dobrému tráveniu a činnosti tráviacich orgánov. Priaznivo vplýva aj na dýchacie cesty či hladinu krvného tlaku.

ovocné čaje

Zdroj: Shutterstock®

  • Ovocné čaje – v lete si neváhajte dopriať aj najrozličnejšie ovocné čaje. Sú ľahučké, chutné a možno ich pripraviť pokojne i menej koncentrované, ako počas zimy. Ich správnym dochutením tak možno vytvoriť ten správny nápoj, ktorý telu počas horúčav šetrne doplní potrebné tekutiny. A aké príchute vyberať? V podstate si môžete pripraviť čaj, aký vám najviac chutí. Platí však, že najlepšou voľbou sú práve čaje s príchuťou letného ovocia, čiže napríklad s chuťou bobuľového ovocia či exotických plodov. Dobrou voľbou sú aj osviežujúce citrusové čaje. Vyskúšať môžete jahodový, melónový, mangový, citrónový i ďalšie. Naopak, čaje s príchuťou jesenného ovocia si odložte na chladnejšie dni, ako aj čaje so škoricou či zázvorom. Obe menované suroviny totiž radíme medzi potraviny s hrejivými účinkami. Zázvorové či jablkovo-škoricové čaje sú skutočne vítané hlavne počas chladnej jesene či zimy.

Pozri aj: Najlepšie bylinky na vlasy: Ktoré pomôžu pri ich padaní či zlej kvalite?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní