Tieto liečivé rastliny sa oplatí mať doma! Čím vynikajú?

Tieto liečivé rastliny sa oplatí mať doma! Čím vynikajú?

Na lieky sa obraciame vždy vtedy, keď nás niečo bolí či trápi. Aj keď si to v dobe, kedy máme všetko dostupné a na dosah na každom rohu neuvedomujeme, mnohé lieky vznikli práve vďaka prírode a jej neskutočne silným ingredienciám. Reč je o bylinkách, na ktoré sa v prípade zdravotných ťažkostí obracali už naši predkovia. Aké liečivé rastliny sa oplatí mať doma a aké sú ich benefity či riziká?

Bylinkami proti ochoreniam

Zápal v tele, bolesti rôznych častí tela, ochorenia či dokonca psychické problémy. Na všetky tieto ťažkosti môžete použiť liečivé bylinky. Je však veľmi dôležité poznať ich účinok. Skúsení bylinkári totiž vystríhajú pred neinformovanosťou a používaním medicínskych byliniek s nerozvážnosťou. Upozorňujú, že tak ako lieky, aj bylinky môžu spôsobiť rôzne vedľajšie účinky a môžu dokonca negatívne ovplyvniť účinok niektorých liečiv, ktoré užívate. Ktoré bylinky sú teda zdravé a zároveň relatívne bezpečné na domáce použitie?

Pozri aj: Prečo zberať aj čučoriedkové listy? Toto sú ich účinky!

- TOP liečivé bylinky
1 z 7

Ginko

Čínska medicína na ginko doslova nedá dopustiť, pretože ide o veľmi mocnú rastlinu. Dokáže chrániť mozog pred zákernou demenciou či Alzheimerom, lieči však aj problémy so zrakom, s kosťami a pochvaľujú si ho aj diabetici. Ginko je protizápalové a používa sa aj na psychické problémy akými sú depresia či úzkosť.

Na čo si dať pozor? Užívanie ginka by sa malo v každom prípade konzultovať s lekárom. Známe sú interakcie s liekmi na riedenie krvi, je ťažké na pečeň a pozor na jeho semienka, ktoré sú jedovaté. Vedľajšími účinkami sú bolesti brucha či hlavy, závraty či alergická reakcia.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní