Nie vždy ide o ekzém či akné: Ako spoznať zriedkavé kožné ochorenia?

Nie vždy ide o ekzém či akné: Ako spoznať zriedkavé kožné ochorenia?

Kožné ochorenia trápia stámilióny ľudí po celom svete, ide o najrozšírenejší typ ochorení vôbec. Ich symptómy sa pritom líšia a u pacientov sa tieto choroby prejavujú rôzne. Aj keď mnohí z nás dokážu ihneď rozoznať akné, ekzém, pľuzgier, opar či ružovku, mnohé (takmer) neznáme kožné ochorenia rozpoznáme len veľmi ťažko alebo dokonca vôbec. 

Život s nimi nie je ľahký

Život s kožným ochorením chronického typu nie je vôbec ľahký. Aj keď ide často len o estetický problém a nie ten, ktorý ohrozuje život, niektorých pacientov to podmieňuje k sociálnej izolácii a k stráneniu sa akémukoľvek kontaktu s cudzími osobami, ale aj s tými blízkymi. Všetky tieto okolnosti môžu pomaly ale isto viesť k zhoršenému psychickému stavu v podobe úzkostí či depresií v súvislosti s pocitmi samoty, odmietnutia a vytŕčania z radu.

Presne tieto pocity môžu spôsobovať aj menej známe kožné ochorenia, než je toľko prepieraná psoriáza. O aké kožné ochorenia ide, sa dozviete v našej galérii, v ktorej nájdete aj to, ako sa takéto kožné ochorenie prejavuje po vizuálnej stránke.

- ZRIEDKAVÉ KOŽNÉ OCHORENIA
1 z 5

Hidradenitis suppurativa

Kožnú chorobu s názvom Hidradenitis suppurativa (HS) majú viac ako 2 percentá populácie. Ide o chronické zápalové ochorenie, ktoré sa vyskytuje najmä na miestach, kde sa koža dotýka kože, teda v podpazuší, pod prsiami, v okolí slabín či pozadia. Aj keď sa presne nevie, prečo ochorenie vzniká predpokladá sa, že k jeho vzniku prispievajú hormonálne zmeny, narušený imunitný systém a tiež genetika.

 

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní