Recept na hlivovú polievku: Je chutná, zdravá a posilní imunitu!

Recept na hlivovú polievku: Je chutná, zdravá a posilní imunitu!

Kto nepotrebuje počas chrípkovej sezóny podporiť svoju imunitu, navyše, ak nás momentálne trápi nielen vírus chrípky, ale aj koronavírus? Ak chceme urobiť niečo dobré pre obranyschopnosť, mali by sme sa zamerať na zdravú stravu, dostatok oddychu, ale aj na primeranú pohybovú aktivitu, priaznivý vplyv má tiež napríklad otužovanie. Nášmu telu by nemal chýbať dôležitý vitamín C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým chorobám a ktorý je zároveň silným antioxidantom. Imunitu však môžeme priamo podporiť aj prostredníctvom rozličných prírodných pomocníkov. Účinné sú v tomto smere mnohé bylinky, ale aj huby. 

Známe sú napríklad priaznivé účinky hlivy ustricovej na imunitný systém človeka. Hliva ustricová, latinsky Pleurotus ostreatus, je drevokazná huba z čeľade hlivovité. Táto huba je zdrojom mnohých telu prospešných látok. Obsahuje viaceré vitamíny skupiny B, vlákninu, bielkoviny, fosfor, železo, draslík či mangán. Hliva má priaznivý vplyv nielen na imunitu, ale aj srdce a cievy a sú jej dokonca pripisované aj protirakovinové účinky. Hlivu je možné nájsť v lekárňach aj na internete vo forme rozličných výživových doplnkov. Netreba však zabúdať na to, že ide aj o chutnú hubu, ktorú tiež nájdeme v supermarketoch a z ktorej sa dá pripraviť mnoho zdravých pokrmov. Čo tak si uvariť hlivovú polievku nielen na posilnenie imunity?

Pozri aj: Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!

hliva ustricová

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 250 g hlivy ustricovej (1 vanička)
  • 2 – 3 mrkvy
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 1 petržlen
  • 1 pór
  • 1 až 1,5 l vody (prípadne vývaru)
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • petržlenovú vňať
polievka z hlivy

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si mrkvu, zemiaky, petržlen, cibuľu aj pór očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, ostatnú zeleninu na menšie kúsky. 
  • Do hrnca pridáme trochu olivového oleja, na ktorom následne orestujeme cibuľku. 
  • Potom pridáme pokrájanú zeleninu okrem zemiakov. Po chvíli pridáme aj očistenú a na pásiky nakrájanú hlivu. 
  • Ešte chvíľku restujeme a následne zalejme vodou alebo vývarom. Množstvo volíme podľa toho, akú hustú chceme polievku mať. 
  • Povaríme asi 10 minút a následne pridáme aj zemiaky. Polievku dochutíme soľou, korením, podľa chuti aj obľúbenými bylinkami či trochou sójovej omáčky.
  • Keď hliva aj zelenina zmäknú, pridáme nesakanú petržlenovú vňať, chvíľu povaríme a odstavíme. 
  • Po miernom ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!

Pozri aj: Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní