Intenzívna tabata na spaľovanie tukov: Pomôže zhodiť prebytočné kilá!

Intenzívna tabata na spaľovanie tukov: Pomôže zhodiť prebytočné kilá!

Nový rok predstavuje pre mnohých aj akýsi nový začiatok. Viacerí si práve v tomto období dávajú rozličné novoročné predsavzatia a neraz sa týkajú práve otázky chudnutia. 

Pri zhadzovaní prebytočných kíl je pritom najlepším, skutočne účinným a overeným pomocníkom, kombinácia zdravého stravovania a pravidelného pohybu. Rozličné diéty môžu sľubovať aj prinášať rýchle a viditeľné výsledky, no tieto výsledky často nebývajú dlhodobé.

Ako schudnúť efektívne?

Zaručené a naopak dlhodobé výsledky môžeme získať hlavne pomocou zdravšieho životného štýlu. V mnohých prípadoch postačí trochu upraviť svoju stravu, napríklad obmedziť rôzne mastné či sladké pokrmy a naopak zvýšiť podiel čerstvej zeleniny a ovocia, celozrnných potravín či strukovín v jedálničku. 

Ak sa k tomu pridá pravidelný pohyb, ručička na váhe bude razom klesať. Pod pojmom pohyb si pritom môžeme predstaviť i prechádzky, beh, jazdy na korčuliach či cvičenie v pohodlí domova.

Ak obľubujete pokojnejšie cvičenia, možno bude pre vás dobrou voľbou pilates alebo joga, vďaka ktorým precvičíte svaly celého tela. Ak si však chcete dať poriadne do tela a spáliť veľké množstvo tuku, odporúčame tabatu. Zacvičiť si ju môžete aj doma v obývačke podľa online videí.

Pozri aj: Vplyv zdravého stravovania: Čo sa stane s telom, keď začneme jesť zdravšie?

Skúsite vysoko-intenzívny tréning zvaný tabata?

Tabata nie je žiadnou novinkou. Jej počiatky siahajú do 90. rokov 20. storočia a podpísal sa pod ňu japonský lekár Izumi Tabata. V čom spočíva tréningová metóda tabata? Tabata predstavuje pomerne náročnú a intenzívnu metódu intervalového tréningu.

Ako je princíp tabaty?

Tento tréning sa skladá z 20-sekundového intervalu maximálnej aktivity, ktorý strieda 10-sekundový interval pre odpočinok.

Tieto fázy cvičenia a odpočívania sa následne zopakujú 8-krát, čo znamená, že jedna tabata má dĺžku štyri minúty. V rámci jedného tréningu je množné zopakovať niekoľko kôl tabát, alebo je tiež možné pridať jedno či dve kolá k iným druhom cvičenia.

Tréning tabata na spaľovanie kalórií a spaľovanie tuku

A čo tabata sľubuje? Vďaka tomuto intenzívnemu tréningu je možné maximálne precvičiť celé telo a vyformovať ho. Tabata predstavuje jednu z najlepších techník na rýchle spaľovanie tukov. Zvyšuje kondíciu, výkon a silu, trénuje svalstvo a podporuje odbúravanie telesného tuku. Pozitívny vplyv má aj na kardiovaskulárny systém.

Tabata je skvelou voľbou pri chudnutí a v kombinácii s vhodným jedálničkom je veľmi nápomocná pri zhadzovaní prebytočných kíl. Netreba však zabúdať na to, že tabata je skutočne intenzívny tréning, preto je potrebné zhodnotiť svoje schopnosti. Úplní začiatočníci by vždy mali začať zľahka, pokojne len s jedným, dvomi či tromi kolami tabaty. Pred cvičením sa ešte nezabudnite rozohriať, ponaťahovať svaly a môžete ísť do toho!

TOP výhody tabata tréningu

  • Efektivita: Tabata je extrémne časovo efektívna, čo ju robí vhodnou pre zaneprázdnené osoby.
  • Spaľovanie tukov: Vysoká intenzita pomáha zvýšiť metabolickú rýchlosť a spaľovanie tukov aj po cvičení, známy ako efekt po spálení (EPOC).
  • Flexibilita: Tabatu môžete vykonávať takmer s akýmkoľvek cvičením a nevyžaduje si špeciálnu vybavenosť alebo posilňovňu.
  • Zlepšenie kondície: Tabata zvyšuje aeróbnu kapacitu a anaeróbnu výdrž.

Príklady tabata tréningov v pohodlí domova: 

1. Intenzívna tabata na spaľovanie tukov

2. Efektívny tabata tréning na celé telo

3. 30-minútová tabata na formovanie postavy

Ďalšie tipy na domáce cvičenie:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní