TOP dôvody, prečo cvičiť pilates: Skutočne je taký prospešný?

TOP dôvody, prečo cvičiť pilates: Skutočne je taký prospešný?

Pilates predstavuje cvičenie, ktoré vzniklo ešte začiatkom 20. storočia. Jeho zakladateľom je Joseph Pilates, ktorý vďaka znalostiam z anatómie a viacerých druhov športu zostavil súbor cvikov. Tie boli zamerané na spevnenie celého tela i zlepšenie jeho schopností, no rovnako pomáhali s redukciou hmotnosti. I v súčasnej dobe je pilates čoraz obľúbenejší. Môže sa zdať, že ide len o nenáročné cvičenie, no pravdou je, že ide predovšetkým o cvičenie s úžasnými výsledkami a blahodarným vplyvom na fyzické i psychické zdravie. Ako nám teda môže pomôcť pri pravidelnom precvičovaní?

Udržuje telo v kondícii

Cvičenie pilatesu v prvom rade predstavuje dobrý spôsob, ako telu dopriať viac pohybu. Sedavý spôsob života je totižto veľmi škodlivý a môže prispievať k rozvoju rôznych zdravotných problémov. Vďaka pravidelnému precvičovaniu pilatesu je možné zlepšiť svoju kondíciu, spáliť nejaké tie kalórie a v kombinácii so zdravou stravou aj udržiavať stabilnú hmotnosť, prípadne i zoštíhliť postavu a zbaviť sa podkožného tuku. Pilates je skrátka skvelý na udržovanie tela vo forme.

Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

účinky pilatesu

Zdroj: Shutterstock®

Posilňuje svalstvo

Mnohým sa zdá, že pilates je pomerne nenáročný, no pravdou je, že dokáže precvičiť, ponaťahovať a spevniť svaly od hlavy až po päty. Toto cvičenie je skvelé na posilnenie svalov panvového dna, spevnenie svalov brucha či chrbta, ale aj ďalších svalových skupín. Posilní predovšetkým stred tela. Vďaka pravidelným hodinám pilatesu sa sen o krajšie vyrysovaných svaloch môže stať skutočnosťou. Záťaž na telo je pri tejto pohybovej aktivite pomerne plynulá a najmä šetrná ku kĺbom a šľachám.

Zlešuje flexibilitu

Pravidelný pilates vie urobiť s telom ešte väčšie zázraky. Zlepšuje flexibilitu, ohybnosť, obratnosť a celkovú koordináciu pohybov. Zvyšuje sa tiež stabilita a rovnováha tela, ktorá sa rokmi neraz stráca. Okrem toho sa človek počas pilatesu priučí aj správnej technike dýchania. Jeho pravidelné precvičovanie taktiež vedie k posilneniu a napraveniu správneho držania tela. Vďaka lepšiemu držaniu tela následne človek neraz pôsobí oveľa sebavedomejšie.

vplyv pilatesu na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha pri bolestiach pohybového aparátu

Pilates môže byť skvelým pomocníkom v boji proti rozličným bolestiam pohybového aparátu. Práve kvôli takýmto zdravotným ťažkostiam s pilatesom mnoho ľudí i začína. Toto cvičenie je nesmierne účinné pri problémoch s chrbticou. Napomáha zmierňovať až odstraňovať bolesti chrbta a posilniť svalstvo v tejto oblasti. Pilates je tiež spravidla vhodný aj pri problémoch s boľavými kĺbmi. Okrem toho je ho možné precvičovať napríklad aj po úrazoch a zraneniach v rámci rehabilitácie.

Upokojuje

Pilates má priaznivý vplyv nielen na telo, ale aj myseľ. Podobne joga i toto cvičenie napomáha hlavne upokojovať a uvoľňovať napätie. Prináša spomalenie a únik od uponáhľaného životného štýlu. Je skvelou voľbou po náročnom pracovnom dni. Znižuje nadmerný stres a podporuje schopnosť sústrediť sa. Pilates môže človeku prinášať radosť a byť preňho nielen formou pohybu, ale aj relaxom.

precvičovanie pilatesu

Zdroj: Shutterstock®

Je vhodný pre rôzne skupiny ľudí

Obrovskou výhodou pilatesu je nakoniec i to, že je vhodný pre širokú verejnosť a rôzne skupiny ľudí. Rozhodne to nie je len cvičenie pre ženy či osoby so zdravotnými problémami, respektíve boľavým chrbtom. Je vhodný napríklad i pre staršie osoby či tehotné ženy. Pilates je dokonca skvelým doplnkovým cvičením pre aktívnych športovcov, pričom napomáha predchádzať jednostrannému svalovému preťažovaniu a vyrovnáva svalové dysbalancie. O vhodnosti tohto cvičenia sa vždy môžete poradiť s lekárom či certifikovaným trénerom.

Odporúčame: Najväčšie mýty o starnutí: Čo neplatí o zdraví a živote vo vyššom veku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní