Trápi vás bolesť a opuch v podpazuší? Môže ísť o zápal potných žliaz!

Trápi vás bolesť a opuch v podpazuší? Môže ísť o zápal potných žliaz!

Vedeli ste o tom, že priehlbinka v podobe podpazušia, ktorá sa nachádza na spodnej strane ramenného kĺbu, patrí medzi najteplejšie oblasti ľudského tela? Vo veľkej miere sa tu vyskytujú krvné aj lymfatické cievy i značné množstvo lymfatických uzlín či vlasových folikulov, z ktorých vyrastajú chĺpky. 

Okrem toho sa tu tiež nachádzajú potné žľazy. V súvislosti s touto časťou tela nás môže trápiť viacero zdravotných problémov. Objaviť sa môžu rozličné dermatitídy či hyperhidróza, čiže nadmerné potenie. Rovnako sa môže rozvinúť veľmi nepríjemný zápal potných žliaz. Viac vám o tomto ochorení prezradíme v nasledujúcom článku.

Stretli ste sa s týmto nepríjemným ochorením?

Pri zápale potných žliaz, inak povedané hydrosadenitíde, dochádza k upchávaniu potných žliaz, ktoré sú umiestnené v podpazuší. Vplyvom toho sa postihnuté miesta zapaľujú, pričom typickými prejavmi tohto zdravotného problému sú opuch a začervenanie zapálených oblastí. Okrem toho sa často pripája aj nepríjemná bolesť či dokonca vznik hnisavých ložísk. 

Príčiny zápalu potných žliaz

Aké sú však príčiny rozvoja tohto ochorenia? Rolu môžu zohrávať viaceré faktory a ich kombinácie. Riziko vzrastá pri problémoch s nadmerným potením aj holením. Práve drobné rezné ranky, ktoré sa objavujú po holení, môžu byť miestom vzniku zápalu. Takéto miesta je možné veľmi ľahko podráždiť, a to napríklad následným použitím antiperspirantov a dezodorantov.

Samozrejme, riziková je aj nedostatočná hygiena alebo dokonca permanentné otieranie tesného odevu o pokožku podpazušia. 

Medzi ďalšie príčiny patrí:

Odporúčame: Kvety na tienistý balkón: Tieto sú najvďačnejšie a tieňomilné!

liečba zápalu potných žliaz

Zdroj: Shutterstock®

Aký je postup liečby?

Ľahšie formy ochorenia je možné celkom dobre preliečiť aj doma. Ak však spozorujete vyššie popísané príznaky, určite riešenie problému neodkladajte. Zapálené miesto je vhodné v prvom rade pravidelne prečisťovať. Použiť môžete šetrné čistiace mlieka či pleťovú vodu na akné.

Okrem toho je nápomocné zvýšiť prísun vitamínov skupiny B, ktoré podporia proces liečenia. Ak však zápal neustupuje alebo sa objavujú stále nové hnisavé ložiská a rovnako aj väčšia bolesť, dozaista neodkladajte návštevu lekára. Len on vie zhodnotiť váš zdravotný stav a v prípade potreby nariadiť liečbu antibiotikami. 

Počas procesu liečenia o to viac dbajte na dostatočnú hygienu. Pred holením aj používaním rozličných kozmetických prípravkov proti poteniu by mala byť pokožka čo najviac zahojená.

V rámci prevencie, alebo ak sa u vás tento problém vyskytuje častejšie, je dôležité dávať pozor na výber antiperspirantov. Mnohé totiž obsahujú alumíniové soli, ktoré vytvárajú na pokožke akýsi povlak proti poteniu. Môžu ju však tým aj upchávať. Na obale ich nájdete napríklad pod názvami chlorid hlinitý či aluminium zirconium, aluminium chlorohydrate, aluminium chloride a podobne.

Neprehliadni: Čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva? Tieto faktory by sme mali poznať!

prevencia zápalu potných žliaz

Zdroj: Shutterstock®

Je potrebné myslieť na prevenciu

Pri prevencii zápalu potných žliaz v podpazuší je potrebné myslieť aj na zásady správneho holenia. Žiletka by mala byť skutočne ostrá, pretože takou vám stačí prejsť podpazušia iba raz či dvakrát. Nemilosrdné trenie kože tupou žiletkou je pre citlivú pokožku podpazušia skutočnou záťažou a okrem toho tak môžete rýchlo prísť k úrazu.

Po holení túto oblasť vždy dôkladne ošetrite. Vhodné je opláchnuť podpazušie vodou a následne ho pretrieť pleťovou vodou, kokosovým či olivovým olejom alebo pokojne i šetrným krémom, ktorý neobsahuje alkohol či nejaké vône. Užitočný v tomto prípade môže byť aj detský zásyp.

Pred nanesením antiperspirantu je vhodné nechať pokožku trochu zotaviť a upokojiť. Menované opatrenia by mali zabrániť i vzniku rozličných vyrážok v podpazuší. Ak s nimi máte stále problémy, vyskúšajte napríklad zmeniť žiletky či kozmetiku, ktorú pri holení používate.

Aktualizovaný článok: 6.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní