Trápi vás nadmerné potenie? Odhaľte časté príčiny hyperhidrózy!

Trápi vás nadmerné potenie? Odhaľte časté príčiny hyperhidrózy!

Potenie predstavuje úplne prirodzený a fyziologický proces. Jeho hlavnou úlohou je v podstate ochladzovať organizmus a regulovať telesnú teplotu. Bez potenia by mohlo dôjsť až k prehriatiu, tepelnému šoku a kolapsu. Navyše sa pomocou potu telo zbavuje i mnohých škodlivín. Pot produkujú potné žľazy, ktoré sú na našom tele rozmiestnené pomerne nerovnomerne. Najviac sústredené sú napríklad na dlaniach, v podpazuší či na chodidlách. Zaujímavosťou pritom je, že pot v podstate nemá zápach, ten vzniká v momente, kedy sa dostáva do kontaktu s baktériami na pokožke. 

Hoci je pre nás potenie prospešné a prakticky nevyhnutné, niekedy môže predstavovať problém. Pod pojmom hyperhidróza rozumieme nadmerné potenie, ktoré spravidla trvá viac mesiacov a objavuje sa z nejasných príčin, teda nevzniká napríklad z dôvodu horúceho počasia alebo nadmernej fyzickej aktivity. Takéto potenie sa objavuje aj vtedy, keď je napríklad človek úplne v pokoji a teplota v okolí je primeraná. Čo všetko môže stáť za zvýšeným až nadmerným potením? 

Odporúčame: Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

príčiny nadmerného potenia

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú najčastejšie príčiny nadmerného potenia?

K zvýšeniu potenia môže dochádzať z rôznych pomerne prirodzených príčin. Prispievať k tomu môžu rôzne faktory vonkajšieho prostredia, vplyvom ktorých sa organizmus skrátka potrebuje ochladiť. Napríklad niektorí jedinci môžu zaznamenať zvýšené potenie počas noci a spánku, čo môže v bežnom prípade spôsobiť aj prekúrená miestnosť, hrubé pyžamo či nepriedušná posteľná bielizeň z hrejivého materiálu. Vplyv na zvýšené potenie vo všeobecnosti môže mať aj mnoho vnútorných faktorov. Potenie môže bežne zvyšovať:

  • vysoká teplota ovzdušia, 
  • zvýšená fyzická aktivita, 
  • stresová situácia,
  • nadmerná telesná hmotnosť,
  • horúce, korenisté a pikantné jedlá aj alkohol.

Hyperhidrózu už charakterizujeme ako stav nadmerného potenia, pričom potenie sa v takomto prípade objavuje aj bez pôsobenia vyššie spomínaných činiteľov. Vzniká z dôvodu poruchy funkcie autonómneho nervového systému a delíme ju na primárnu a sekundárnu. Primárna hyperhidróza má spravidla dedičný pôvod. Začína sa prejavovať už v detstve alebo puberte a zvyčajne nemožno určiť jej iné príčiny. 

Odporúčame: Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?

čo spôsobuje nadmerné potenie

Zdroj: Shutterstock®

Môže byť nadmerné potenie prejavom ochorenia?

Pri sekundárnej hyperhidróze už môžeme spravidla určiť, čo nadmerné potenie vyvolalo. V tomto prípade môže byť príčinou napríklad zdravotný stav pacienta, respektíve aj rôznorodé ochorenia, prípadne dokonca i lieky, ktoré človek pravidelne užíva. Sekundárna hyperhidróza sa môže objaviť v akomkoľvek veku a stáť za ňou môžu:

  • srdcové zlyhávanie (ale aj iné kardiovaskulárne ochorenia),
  • infekcie (napr. tuberkulóza, HIV infekcia),
  • hypoglykémia (nízka hladina krvného cukru),
  • hormonálne poruchy (napr. zvýšená činnosť štítnej žľazy),
  • hormonálne zmeny počas tehotenstva, menopauzy alebo puberty,
  • nádorové alebo autoimunitné ochorenia,
  • cievna mozgová príhoda, infarkt, 
  • niektoré lieky (napr. antidepresíva),
  • užívanie návykových látok.

Najmä v prípade rôznorodých ochorení však obvykle platí, že sa neprejavujú len jediným klinickým príznakom, ale v mnohých prípadoch možno sledovať prítomnosť viacerých prejavov. Rovnako aj nadmerné potenie môže dané ochorenie sprevádzať spolu s mnohými ďalšími zdravotnými ťažkosťami. Pri problémoch s nadmerným potením, prípadne aj výskyte ďalších symptómov, je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. 

liečba nadmerného potenia

Zdroj: Shutterstock®

Ako bojovať s nadmerným potením?

Ak máte pocit, že sa nadmerné potenie týka aj vás, neobávajte sa s daným problémom obrátiť na lekára. Iba lekár môže celkovo zhodnotiť váš zdravotný stav a odporučiť v prípade potreby vhodnú liečbu. Pri liečbe hyperhidrózy môže byť nápomocné v prvom rade odstránenie príčiny, ktorá spôsobila rozvoj daného problému. Samozrejme, nie je to vždy možné, keďže napríklad primárna hyperhidróza súvisí s dedičnými faktormi. Ak je však príčinou nadmerného potenia nejaké ochorenie, vhodné je zamerať sa v prvom rade na liečbu primárneho ochorenia. Moderná medicína a dermatológovia však dnes ponúkajú rôznorodé riešenia problému s nadmerným potením.

Môžu byť veľmi nápomocné najmä v prípade, ak je problém skutočne závažný a nezaberá ani lokálna liečba špeciálnymi antiperspirantmi. Na riešenie hyperhidrózy sa dnes uplatňujú napríklad lieky znižujúce potenie celého organizmu, ionoforéza (blokuje vývody potných žliaz), laserová terapia, injekčná aplikácia botoxu do nadmerne sa potiacich oblastí aj chirurgické odstránenie potných žliaz. Výber vhodnej metódy je najlepšie konzultovať priamo s lekárom. 

Pre zmiernenie ťažkostí s nadmerným potením a najmä pre zmiernenie zápchu potu je vhodné podniknúť nasledujúce opatrenia:

  • pravidelná hygiena a používanie vhodnej kozmetiky,
  • úprava stravy – zvýšenie podielu čerstvej zeleniny a ovocia,
  • obmedzenie aromatických a korenistých jedál,
  • obmedzeniu alkoholu,
  • v prípade potreby úprava telesnej hmotnosti,
  • dostatočný pitný režim – ideálne je piť najmä čistú vodu,
  • nosenie oblečenia zo vzdušných prírodných materiálov.

Odporúčame: Vážna a život ohrozujúca choroba – ako sa prejavuje zápal pľúc?

šalvia

Zdroj: Shutterstock®

Bylinky proti nadmernému poteniu

Na záver sa môžeme pozrieť ešte na pár byliniek, ktoré tradičná ľudová medicína odporúča práve pri problémoch s nadmerným potením. Samozrejme, ich účinky môžu byť niekedy do istej miery obmedzené a nemožno od nich čakať úplné zázraky, no niekedy nás vie sila byliniek naopak veľmi prekvapiť. Oplatí sa to preto s nimi aspoň vyskúšať. A ktoré bylinky sú vhodné práve pri nadmernom potení? Asi tou najznámejšou je šalvia lekárska, latinsky Salvia officinalis, ktorá je odporúčaná napríklad pri problémoch s nočným potením. Možné je ju užívať vnútorne vo forme čajov, taktiež je vhodné bylinný odvar pridať do kúpeľa. Na zmiernenie nadmerného potenia sa taktiež používa yzop lekársky (často v kombinácii so spomínanou šalviou), lopúch väčší, orech kráľovský (listy), žihľava, praslička, ale aj mnohé ďalšie.

Vyskúšať môžete niektorý z nasledujúcich receptov:

  • bylinkový kúpeľ celého tela – pripravíme si 100 g šalviových listov, 50 g drvenej dubovej kôry, 25 g kvetov rumančeka a 4 l vody. Bylinky zmiešame a v hrnci ich zalejeme vriacou vodou. Následne ich zakryté zohrievame na miernom ohni asi 5 minút. Potom odvar scedíme a nalejeme do vane s vodou. Doprajeme si 20-minútový kúpeľ. 
  • kúpeľ pre chodidlá – pripravíme si 1 kg borovicového ihličia a 4 l vody. Ihličie v hrnci zalejeme vriacou vodou a následne povaríme prikryté asi 15 minút. Odstavíme z ohňa, scedíme a necháme ochladnúť. Následne nohám doprajeme kúpeľ, ktorý je vhodné opakovať pravidelne večer pred spaním. 
  • čaj proti nočnému poteniu – pripravíme si zmes z 50 g vňate vresu, 50 g vňate zlatobyle, 30 g vňate veroniky a vňate prasličky, 20 g vňate šalvie a 10 g plodov borievky. Následne 2 PL zmesi zalejeme 0,5 l vriacej vody a lúhujeme 20 minút. Scedíme a podávame, ideálne 3-krát denne jednu šálku.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní