Viete, čo je kimchi? Túto vitamínovú bombu budete milovať!

Viete, čo je kimchi? Túto vitamínovú bombu budete milovať!

Čo vám ako prvé napadane, keď sa povie probiotiká? Možno to budú výživové doplnky z lekárne, ktoré nám často lekári odporúčajú užívať pri braní antibiotík, ale možno aj potraviny, ktoré sú prirodzeným zdrojom týchto zdraviu prospešných baktérií. Medzi tie radíme v prvom rade kyslomliečne produkty, napríklad kefír či acidofilné mlieko, taktiež jogurty. Medzi dobré zdroje probiotík však patrí aj kvasená zelenina, napríklad kyslá kapusta. Ku kvasenej zelenine, a teda aj k zdrojom probiotík, môžeme zaradiť aj pokrm zvaný kimchi. Už ste o ňom počuli? 

Čo je kimchi?

Kimchi (kimči) radíme k tradičným národným kórejským jedlám. Tento pokrm by sme mohli charakterizovať ako pikantný šalát z fermentovanej, teda kvasenej zeleniny, ale aj ďalších ingrediencií, hlavne korenín. V Kórei je kimchi pripravované už od nepamäti, veľmi populárne je však aj v iných ázijských krajinách, napríklad v Japonsku. Kedysi sa na výrobu kimchi tradične používala len čerstvá zelenina a soľ, ďalšie suroviny boli pridávané až v 12. storočí. Používanie ďalších ingrediencií, napríklad čili papričiek, malo postupne vplyv na zmenu chuti i farby pokrmu.

Ani dnes však nechutí kimchi stále rovnako. Poznáme totiž celé desiatky druhov a variácií kimchi. Medzi základné druhy tohto pokrmu patrí zimné kimchi a sezónne kimchi. Zimné kimchi sa tradične pripravuje na zimu, napríklad z pekingskej kapusty. Sezónne kimchi sa zase pripravuje počas roka zo zeleniny, ktorá je v danom období dostupná, napríklad z reďkoviek, uhoriek a podobne. Vo všeobecnosti však môžeme medzi hlavné ingrediencie na výrobu kimchi zaradiť pekingskú kapustu, japonské biele reďkovky, soľ, chilli papričky, cibuľu, cesnak aj zázvor či rybaciu omáčku. Podstatou výroby kimchi je vlastne zmes menovaných ingrediencií, ktoré sa nechávajú kvasiť dlhé týždne až mesiace. 

Odporúčame: Skúšali ste topinambur? Odhaľte jeho účinky aj spôsob pestovania!

kimchi účinky

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je kimchi tak zdravé?

Kimchi môžeme bezpochyby priradiť k najzdravším pokrmom, ktoré sú vítané v našom jedálničku. Zdraviu prospešné je najmä z toho dôvodu, že ide o fermentovanú zeleninu. Kvasenie podporuje zvýšenie nutričných hodnôt aj obsah niektorých živín v potravinách. Fermentované potraviny sú navyše bohaté na prospešné probiotické baktérie, ktoré majú vplyv na správnu funkciu tráviaceho traktu a posilňujú črevnú mikroflóru. Kimchi je však vďaka procesu fermentácie a všetkým ingredienciám nielen zdrojom nenahraditeľných probiotík, ale aj mnohých ďalších živín. Obsahuje:

  • viaceré vitamíny skupiny B (napríklad B1 aj B2),
  • vitamíny C, K aj A,
  • železo, vápnik, selén,
  • antioxidanty (napr. niektoré flavonoidy aj karotenoidy),
  • vlákninu, 
  • menšie množstvo bielkovín,
  • kapsaicín (zodpovedný za pálivú chuť chilli).

Hoci je kimchi plné živín, zároveň predstavuje skutočne nízkokalorický pokrm, ktorý má tiež nízky podiel tukov a cukrov. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na imunitný aj tráviaci systém, taktiež hladinu cholesterolu (aj vďaka obsahu alicínu z cesnaku), ako aj hladinu cukru v krvi. Obsiahnuté antioxidanty chránia bunky pred poškodením zo strany voľných radikálov a znižujú tak riziko rozvoja mnohých civilizačných ochorení. 

Odporúčame: 3 najúčinnejšie diéty po 40-tke: Na čo by ste sa mali sústrediť?

konzumácia kimchi

Zdroj: Shutterstock®

Ako kimchi konzumovať?

Kimchi je možné konzumovať ako veľmi zdravú prílohu alebo šalát k hlavnému jedlu. I v Kórei je podávané v malej miske takmer ku každému pokrmu. Kimchi sa skvelo hodí nielen ku grilovanému či dusenému mäsu, ale napríklad aj k ryži, ktorá zmierňuje jeho pikantnejšiu chuť. Taktiež je ho možné servírovať ako predkrm, prípadne so sendvičom alebo slanými palacinkami. Miesto si nájde i priamo vo viacerých jedlách. Primiešajte ho v menšom množstve do ázijských polievok, ryžových rezancov alebo opekanej ryži so zeleninou. 

Ako sme spomenuli už vyššie, existujú rôzne verzie kimchi. I v jednotlivých kórejských domácnostiach by sme našli vždy trochu iný recept na prípravu kimchi, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu, prípadne ho žena preberá od svokry. Spôsob prípravy je však vždy podobný, keďže je jeho základom hlavne nakladanie a kvasenie zeleniny. Ak si chcete doma skúsiť pripraviť vlastné kimchi, vyskúšať to môžete i podľa receptu, ktorý nájdete nižšie. 

Odporúčame: Čo je tempeh? Objavte jeho výhody aj spôsoby prípravy!

recept na kimchi

Zdroj: Shutterstock®

Ako kimchi pripraviť doma?

Budeme potrebovať:

  • 1 pekingskú kapustu
  • 1 zväzok jarnej cibuľky 
  • 1 cibuľu
  • 1 mrkvu
  • podľa chuti bielu reďkovku
  • 5 až 6 PL soli na nasolenie

Na pastu si pripravíme:

  • 1 PL morskej soli
  • 2 PL mletého chilli
  • 4 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL medu
  • 2 PL rybacej omáčky

Postup prípravy: Kapustu pozdĺžne rozkrojíme, oddelíme listy a nakrájame ich na plátky s dĺžkou okolo 5 centimetrov. Následne pokrájanú kapustu dôkladne nasolíme a necháme odležať niekoľko hodín, pokojne počas noci. Potom je potrené zmäknutú kapustu odsoľovať opakovaným preplachovaním. Počas tohto procesu kapustu stále po troche ochutnávame. Kým bude veľmi slaná, tak preplachujeme. Následne si pripravíme pastu zmiešaním vyššie uvedených ingrediencií na pastu. Ku kapuste pridáme jarnú cibuľku (pokrájanú na asi 5 cm kúsky), taktiež na menšie rezance nakrájanú cibuľu, mrkvu a bielu reďkovku. Všetku zeleninu vymiešame spolu s pastou. Zmesou naplníme uzatvárateľné nádoby (napríklad poháre na zaváranie) a poriadne popritláčame. Následne necháme pri pokojovej teplote fermentovať 1 až 3 dni a môžeme konzumovať. Hotové kimchi skladujeme v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov, bežne jeden mesiac. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní