Čo je tempeh? Objavte jeho výhody aj spôsoby prípravy!

Čo je tempeh? Objavte jeho výhody aj spôsoby prípravy!

    • Zdieľaj:
  • 0

V súčasnej dobe sa mnoho ľudí snaží viac či menej obmedziť konzumáciu mäsa, či už z ekologických, zdravotných alebo iných dôvodov. Je dozaista prospešné, ak sa nám mäso a hlavne rôzne mäsové výrobky neobjavujú na tanieri každodenne či dokonca niekoľkokrát denne. Úplne postačí, ak si počas týždňa doprajeme len zopár porcií a naopak zaradíme do jedálnička viac potravín rastlinného pôvodu. Mnohé potraviny vieme pridať medzi dobré náhrady mäsa, a to hlavne z toho dôvodu, že sú bohaté na bielkoviny, ktoré nám inak v potrebnom množstve dopĺňa hlavne mäso. Na bielkoviny je bohatá napríklad quinoa alebo rôzne strukoviny, ako náhrada mäsa sa tiež používa tofu a seitan. Alebo môžete do jedálnička pridať aj tempeh. Už ste ho niekedy skúšali? Zistite o ňom niečo viac!

Čo je tempeh?

Pojmom tempeh označujeme výrobok zo sóje, ktorý sa spravidla pripravuje kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Pri výrobe sú uvarené bôby naložené do ušľachtilej plesne (napr. Rhizopus oligosporus alebo Aspergillus oryzae). Pridaná kultúra prerastie bôby, spojí ich a vytvorí tvrdšiu konzistenciu bielej farby. Výsledkom fermentačného procesu je hotový tempeh. Pôvod tempehu možno hľadať v Indonézii, ide však o tradičnú potravinu v kuchyniach prakticky celej juhovýchodnej Ázie. Výrobok je neraz prezývaný tiež indonézske mäso, ale aj sójový hermelín. Dnes existuje veľa druhov tempehu, ktoré sú konzumované naprieč celým svetom.

Pripravuje sa totiž nielen tradične zo sóje, ale aj:

  • z ďalších strukovín,
  • z obilnín (jačmeň, ovos) alebo kombináciou sóje a obilnín (ryža a sója), 
  • z iných semien,
  • rôznych výliskov po lisovaní oleja. 

Odporúčame: Rozpustná a nerozpustná vláknina: Aký je medzi nimi rozdiel?

čo obsahuje tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje tempeh?

Tempeh predstavuje skutočne nutrične bohatú potravinu. Tento sójový výrobok v prvom rade predstavuje skvelú náhradu mäsa. V stogramovej porcii môžeme nájsť až okolo 20 g bielkovín, pričom potravina telu doplní dôležité esenciálne aminokyseliny, ktoré nie je schopné samo produkovať. Práve preto je tempeh vítaný nielen v strave vegetariánov a vegánov. V tomto smere však má ešte jednu veľkú výhodu. Vďaka spôsobu výroby a použitiu plesní je tempeh rovnako zdrojom vitamínu B12. Tento vitamín skupiny B vie ľudský organizmus získať predovšetkým z potravín živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mliečne výrobky), v rastlinných potravinách sa totižto až na pár výnimiek nenachádza. 

V tempehu ďalej nájdeme:

  • sacharidy a cennú vlákninu,
  • mastné kyseliny,
  • žiaden cholesterol,
  • ďalšie vitamíny skupiny B (napríklad tiamín aj riboflavín),
  • z minerálov a stopových prvkov vápnik, fosfor, železo či horčík.

Ďalšou výhodou tempehu je, že vďaka spôsobu prípravy a procesu fermentácie je veľmi ľahko stráviteľný pre ľudský organizmus. Tempeh je vítaný v každom zdravom jedálničku, je odporúčaný nielen pre vegetariánov a vegánov, ale aj športovcov a pri diétach a redukcii váhy. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na trávenie, kvalitu kostí, kože, nechtov a vlasov, rovnako priaznivo pôsobí na krvotvorbu. 

Odporúčame: Poznáte najzdravšie obilniny? Pridajte do stravy túto TOP sedmičku!

príprava tempehu

Zdroj: Shutterstock®

Ako tempeh pripravovať?

Tempeh je chutná potravina, ktorej ďalšou výhodou je, že si nevyžaduje dlhú tepelnú úpravu a dá sa navyše využiť mnohými rôznymi spôsobmi. Tempeh dnes nájdeme na internete, v potravinách so zdravou výživou, ale aj vo väčších supermarketoch.

Podobne ako tofu je v obchodoch dostupný v rôznych verziách, napríklad ako:

  • neochutený (natural),
  • marinovaný,
  • údený,
  • smažený.

Tempeh natural je spravidla vhodné ochutiť a tepelne upraviť, niektoré typy tohto sójového výrobku (vyprážaný alebo údený tempeh) sú určené i k priamej konzumácii. Tempeh je možné vo všeobecnosti pripravovať ako mäso, teda dusiť, smažiť, variť či piecť. Opečením získa peknú zlatistú farbu. Môžete ho pridať do nátierok, omáčok, cestovín, rizota či čerstvých zeleninových šalátov, skrátka všade tam, kde by ste inak použili mäso, či ryby. Môžete ho nakrájať na kocky či rezance a podusiť na panvici so zeleninou alebo aj zapiecť so zemiakmi. Taktiež ho môžete nastrúhať a pridať do bezmäsitých fašírok. Nastrúhaným tempehom sa rovnako dá zahustiť polievka. Tempeh má orieškovú chuť a dobre sa kombinuje napríklad i s hubami. 

Odporúčame: Poznáte účinky kyslej kapusty? Tu je 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

tempehové guľôčky

Zdroj: Shutterstock®

Recept na tempehové guľôčky

Ak ste ešte nepripravovali tempeh alebo hľadáte nejaké nové recepty z tohto sójového výrobku, vyskúšať môžete napríklad tempehové guľôčky, ktoré sú skvelou náhradou klasických mäsových guľôčok či fašírok z mletého mäsa. Podávať ich môžete s akoukoľvek prílohou podľa chuti. Pripravte k nim ryžu, zemiakovú kašu, pečené zemiaky alebo bataty, čerstvý zeleninový šalát. Tiež ich môžete pridať do paradajkovej omáčky k cestovinám alebo nimi spolu so zeleninou naplňte domáci pita chlieb.

Potrebovať budeme:

  • 200 g údeného tempehu
  • 1 PL tahini (sezamová pasta)
  • 3 PL vody
  • 2 PL hrašky (zmes hrachu a bezlepkových obilnín k zahusťovaniu)
  • 1 ČL bazalky
  • 1 ČL provensálskeho korenia
  • mleté chilli (voliteľné)
  • podľa potreby soľ a korenie

Postup: Tempeh si nastrúhame a pridáme k nemu sezamovú pastu, hrašku a koreniny. Podľa potreby pridávame vodu. Vymiešame zmes, z ktorej následne tvarujeme mokrými rukami guľôčky. Tie poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 až 30 minút. Pred dopečením môžeme guľôčky zľahka pokvapkať sójovou omáčkou. Upečené tempehové guľôčky podávame so zvolenou prílohou. Dobrú chuť!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Genitálne bradavice – kto je nimi najviac ohrozený a ako ich liečiť?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Genitálne bradavice – kto je nimi najviac ohrozený a ako ich liečiť?

  • 0
  • 22.09.2021
Čo spôsobuje točenie hlavy? Odhaľte príčiny nepríjemného problému!
ZDRAVIE A PREVENCIA

Čo spôsobuje točenie hlavy? Odhaľte príčiny nepríjemného problému!

  • 0
  • 01.07.2021
Rakytník rešetliakový: Spoznajte jeho účinky aj možnosti spracovania plodov!
ZDRAVIE A PREVENCIA

Rakytník rešetliakový: Spoznajte jeho účinky aj možnosti spracovania plodov!

  • 0
  • 05.09.2021