Slepé črevo: Čo o ňom vedieť a ktoré prejavy zápalu neprehliadnuť?

Slepé črevo: Čo o ňom vedieť a ktoré prejavy zápalu neprehliadnuť?

Je vítané, ak človek čo-to vie o ľudskom tele, napríklad aj o jednotlivých orgánoch a celkovej činnosti organizmu. Ak poznáme svoje telo, predsa len mu vieme ľahšie načúvať a lepšie rozumieť. Čo napríklad viete o slepom čreve? V súvislosti s touto časťou tráviacej sústavy sa pravdepodobne najčastejšie hovorí o častom zápalovom ochorení, i keď pomenovanie zápal slepého čreva nie je úplne presný, keďže reč je konkrétne o zápale červovitého prívesku slepého čreva. V nasledujúcom článku sa pozrieme na pár informácií o slepom čreve a jeho červovitom prívesku. Aké príznaky apendicitídy neignorovať?

Čo je slepé črevo a čo apendix?

Slepé črevo, latinsky Intestinum caecum, je časť tráviacej sústavy človeka. Konkrétne ide o vakovitý začiatok hrubého čreva uložený v pravom podbrušku, ktorý predstavuje miesto spojenia s tenkým črevom. Zo spodnej strany slepého čreva vychádza takzvaný apendix, latinsky Appendix vermiformis, teda červovitý prívesok slepého čreva. Ide o tenký, asi 6 až 10 cm dlhý (v niektorých prípadoch dlhší), výbežok s voľným koncom.

V zriedkavých prípadoch je apendix umiestnený na ľavej strane tela (u osôb s prevrátenou polohou vnútorných orgánov), prípadne v ojedinelých prípadoch úplne chýba. Práve tento výbežok je často ľudovo nazývaný slepé črevo, i keď toto pomenovanie nie je správne. Slepé črevo a apendix totiž nie je tá istá časť tráviacej sústavy. V oblasti slepého čreva sa tenké črevo napája na hrubé, apendix je naopak spomínaný výbežok zo slepého čreva. 

Odporúčame: Aké sú najčastejšie prejavy hypotyreózy? Rozpoznajte príznaky včas!

bolesť

Zdroj: Shutterstock®

Má apendix nejaký význam?

Apendix je orgán, respektíve časť tráviacej sústavy, bez ktorej môže človek viesť plnohodnotný život. Nejde o životne dôležitý orgán. Donedávna sa však tvrdilo, že apendix nemá prakticky žiaden význam. Jeho funkcia nebola dlho známa. Dnes je však známe, že červovitý výbežok slepého čreva má význam z hľadiska činnosti imunitného systému. V tomto mieste sa totiž nachádza lymfatické tkanivo, ktoré slúži ako lokálna lymfatická uzlina. Apendix sa teda podieľa na imunitných odpovediach a obranyschopnosti organizmu. Jeho tkanivo slúži ako filter choroboplodných zárodkov.

V súvislosti s apendixom sa môže vyskytnúť zopár zdravotných problémov. Pomerne častým problémov je zápal apendixu, nepresne ľudovo označovaný ako zápal slepého čreva, zriedkavo sa však môžu vyskytnúť i nádorové ochorenia. 

Aké sú príčiny zápalu apendixu?

Apendicitída, teda zápal apendixu (červovitého prívesku) či ľudovo zápal slepého čreva, patrí medzi časté zápaly v brušnej dutine. Radíme ju medzi náhle brušné príhody. Človeka môže postihnúť prakticky v ktoromkoľvek veku, i keď najčastejšie sa vyskytuje skôr v mladšom veku, väčšinou do 30 rokov. Presné príčiny rozvoja zápalu apendixu neboli doteraz úplne objasnené. Predpokladá sa vplyv viacerých faktorov. Príčinou môže byť iné zápalové ochorenie tráviaceho traktu aj zanesenie a upchatie apendixu, napríklad rôznymi cudzími telesami, parazitmi alebo aj črevnými kamienkami, vzniknutými zo zahusteného črevného obsahu.

ochorenie slepého čreva

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje zápal apendixu?

Zápal apendixu nastupuje spravidla náhle a pomerne rýchlo, pokojne bez predchádzajúcich ťažkostí a z plného zdravia. Ochorenie zvyčajne prechádza niekoľkými štádiami. Spočiatku v danom mieste vzniká zápal sliznice, môže dôjsť k opuchu či sčervenaniu apendixu. Objaviť sa môže hnis alebo vriedky. V neskorších štádiách už dochádza k poškodeniu tkaniva a nakoniec k jeho postupnému odumieraniu. V posledných fázach je prítomné vysoké riziko prasknutia apendixu, čím môže dôjsť k masívnemu šíreniu infekcie a ohrozeniu života pacienta. Na rozvíjajúci sa zápal apendixu v prvom rade upozorňujú bolesti. Tie sú prudké, kŕčovité, najskôr pociťované v celom bruchu, neskôr hlavne v pravom podbrušku. Zvyknú sa stále zhoršovať, a to aj pri nádychu či pohybe. 

Rozličné príznaky sa zvyknú rozvinúť v priebehu 24 až 48 hodín. Charakteristickými prejavmi sú:

  • nechutenstvo,
  • nevoľnosť alebo zvracanie,
  • zápcha alebo hnačka,
  • pocity plynatosti (alebo zastavenie odchodu plynov),
  • zvýšená teplota (vysoká horúčka pri prasknutí apendixu),
  • zrýchlený tep,
  • sťažené alebo zrýchlené dýchanie.

Odporúčame: Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

liečba apendicitídy

Zdroj: Shutterstock®

Ako lekár diagnostikuje zápal apendixu?

Pri podozrení na apendicitídu je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Ako sme spomenuli vyššie, roztrhnutie apendixu je vážna a nebezpečná komplikácia, ktorá ohrozuje život človeka. Vyššie spomínané príznaky preto neradno ignorovať. Pri diagnostike lekár sleduje prítomné príznaky (zvýšenú teplotu, tráviace problémy), taktiež pacienta vyšetrí pohmatom. Typickým prejavom zápalu je bolesť v oblasti červovitého prívesku, ktorá sa ozve po uvoľnení zatlačenej pravej brušnej steny. Lekár môže nariadiť tiež vyšetrenie krvi alebo vyšetrenie ultrazvukom a inými zobrazovacími metódami. 

Pri diagnostike apendicitídy je veľmi dôležité vylúčiť iné ochorenia, ktoré majú podobné príznaky. Podobné prejavy totiž môžu byť prítomné aj pri zápale tenkého čreva (bakteriálna enteritída), taktiež pri zápale žlčníka, sliznice žalúdka a iných častí tráviacej sústavy. Podobne sa môže prejavovať aj divertikulóza, apendicitída tiež môže byť sčasti zameniteľná s obličkovou kolikou, Crohnovou chorobou či infekciami močového ústrojenstva. 

odstránenie apendixu

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba apendicitídy?

Spôsob liečby určí lekár na základe zdravotného stavu pacienta. Spravidla je potrebná hospitalizácia, pričom môže byť zvolená konzervatívna alebo operatívna liečba. Pri apendicitíde nemusí hneď dôjsť k odstráneniu červovitého výbežku slepého čreva. V prvých štádiách ochorenia je možná konzervatívna liečba, ktorá zahŕňa podávanie liekov aj úpravu stravy. Spravidla sú lieky, tekutiny aj strava podávané cez vnútrožilnú infúziu. Ak konzervatívna liečba nezaberie alebo je ochorenie odhalené až v neskorších štádiách, zvyčajne sa pristupuje k chirurgickému odstráneniu apendixu, ktoré sa dnes vykonáva najčastejšie laparoskopicky cez malý otvor na bruchu. I v tomto prípade sú podávané antibiotiká a podľa pokynov lekára pacient dodržuje určenú diétnu stravu.

Odporúčame: Čo zvyšuje riziko rakoviny prostaty? Toto sú hlavné rizikové faktory!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní