Čo zvyšuje riziko rakoviny prostaty? Toto sú hlavné rizikové faktory!

Čo zvyšuje riziko rakoviny prostaty? Toto sú hlavné rizikové faktory!

Rakovina prostaty predstavuje zhubné nádorové ochorenie predstojnice, čo je nepárový orgán nachádzajúci sa v panvovej oblasti. Orgán svojou hornou plochou zrastá so spodnou časťou močového mechúra. U mužov patrí rakovina prostaty medzi najčastejšie nádorové ochorenia. Predstojnicu, respektíve prostatu, môžu postihnúť rôzne typy nádorov, niektoré s pomalým priebehom, iné zase pomerne agresívne. Prvotné fázy ochorenia bývajú často bezpríznakové a ťažkosti sa dostavujú až v pokročilejších štádiách.

Medzi charakteristické prejavy rakoviny prostaty radíme časté močenie počas dňa aj v noci a rozličné iné problémy s močením, pocity nedostatočného vyprázdnenia mechúra, krv v moči alebo semene, bolesť v panvovej oblasti, taktiež poruchy erekcie. A čo rakovinu tohto orgánu spôsobuje? Určiť priame príčiny rozvoja rakoviny vo všeobecnosti je ťažké, hovorí sa spravidla o rizikových faktoroch, ktoré môžu prispievať k vzniku daného ochorenia. O akých rizikových faktoroch sa hovorí v prípade rakoviny prostaty?

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť krevety: Ani netušíte, aké prospešné sú!

nádor prostaty

Zdroj: Shutterstock®

Vek

Najvýznamnejším rizikovým faktorom rakoviny prostaty je vek. Ide o neovplyvniteľný faktor. Riziko rozvoja rakoviny predstojnice rastie stúpajúcim vekom. Rakovinou prostaty sú v menšej miere ohrození muži s vekom pod 40, u nich je toto ochorenie skôr zriedkavé. Riziko začína výraznejšie stúpať po päťdesiatke. Do najrizikovejšej skupiny patria muži nad 65 rokov. 

Rodinný výskyt

Ďalším neovplyvniteľným rizikovým faktorom rakoviny prostaty je aj dedičnosť. Na rozvoji tohto ochorenia sa môže podieľať práve genetická predispozícia, predpokladá sa, že niektoré konkrétne gény sa spájajú s vyšším rizikom vzniku danej choroby u konkrétneho jedinca. Riziko rozvoja rakoviny prostaty je vyššie u mužov, u ktorých sa už tohto ochorenie vyskytlo v rodine. Najmä výskyt choroby u prvostupňového príbuzného, napríklad otca či brata, môže znamenať dvoj až trojnásobne vyššie riziko vzniku karcinómu prostaty.

Etnické a zemepisné riziko

Pri rizikových faktoroch rakoviny prostaty je možné zohľadňovať aj etnické a zemepisné hľadisko. Vo všeobecnosti je napríklad sledovaný vyšší výskyt ochorenia u obyvateľov žijúcich v severných zemepisných šírkach, najmä v Severnej Amerike, taktiež na severe Európy, respektíve v škandinávskej oblasti. Rakovina prostaty sa vo vyššej miere objavuje u Afroameričanov, v rámci europoidnej rasy u Škandinávcov. Výskyt rakoviny prostaty je naopak nižší v Ázii a celkovo u Aziatov, taktiež v Južnej Amerike či Afrike. 

ochorenie prostaty

Zdroj: Shutterstock®

Strava

Okrem vyššie spomínaných faktorov, ktoré sú viac-menej neovplyvniteľné, môže do istej miery vplývať na rozvoj ochorenia aj životný štýl jedinca. Hlavným faktorom v tomto smere je strava. Riziková je najmä strava s vysokým obsahom živočíšnych tukov a nadmerná konzumácia červeného mäsa. Zdravá strava s vysokým podielom zeleniny, ovocia či strukovín a hlavne strava bohatá na zdroje vlákniny má v tomto smere protektívny účinok. I fajčenie možno priradiť k rizikovým faktorom, a to nielen rakoviny prostaty, ale aj rakoviny pľúc a u žien krčka maternice.

Obezita

Rolu môže zohrávať aj výrazná nadváha a obezita. Neprimeraná telesná hmotnosť zvyšuje riziko rozvoja celého radu zdravotných problémov, vrátane ochorení pohybového aparátu, srdcovo-cievneho systému aj tráviaceho traktu. Zvyšuje riziko problémov s plodnosťou aj cukrovky 2. typu. Vplyv môže mať aj na rozvoj nádorových ochorení, a to okrem rakoviny prostaty aj na rakovinu hrubého čreva, pečene či prsníka u žien. 

Hormonálne faktory

Ako posledné tiež môžeme spomenúť, že vplyv na rozvoj rakoviny prostaty taktiež môžu mať rozličné hormonálne faktory. S vyšším rizikom rozvoja daného nádorového ochorenia sa spája najmä vyššia hladina testosterónu v mužskom tele. Vplyv rôznych infekčných či pohlavne prenosných chorôb na rozvoj rakoviny prostaty je stále predmetom výskumov. 

Odporúčame: Poznáte najzdravšie obilniny? Pridajte do stravy túto TOP sedmičku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 12.04.21 19:06

karma
100.00

Je to pliaga v každom veku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní